Podczas International Delphy Soft Fruit Event 2019 uczestnicy wydarzenia mogli zapoznać się nie tylko z gospodarstwami szkółkarskimi, które zaprezentowane zostały w pierwszej części relacji, ale także podmiotami produkującymi duże ilości owoców deserowych na lokalny rynek holenderski oraz na eksport. Produkcja ta odbywa się wyłącznie pod osłonami. Krzewy rosną pod daszkami lub mini-tunelami. Holendrzy wykorzystują powszechnie także szklarnie lecz w czerwcu obiekty te stały już puste, zaś zbiory prowadzono w innych kwaterach.
Produkcja owoców
Nie ulega wątpliwości, że produkcja owoców jagodowych w Holandii znacznie wyprzedza zaawansowaniem technologicznym i organizacyjnym tę znaną z polskich gospodarstw. Z jednej strony dystans ten wydaje się trudny do nadgonienia w relatywnie krótkim czasie. Z drugiej jednak strony ten kontrast stanowi pewnego rodzaju szansę. Można podglądać gotowe rozwiązania i zaadoptować je do własnego gospodarstwa bez popełniania błędów na drodze do ich wypracowywania, które wpisane są w los pionierów. Polacy mogą skorzystać z finalnego ich kształtu w pełni znając związane z tym zalety i wady. Gospodarstwa, które odwiedziłem na początku trzeciej dekady czerwca specjalizują się w produkcji truskawek, malin, jeżyn i borówek. To owoce dobrze znane i lubiane w Polsce. Więcej na ten temat będzie można przeczytać w najbliższych wydaniach czasopisma „Jagodnik”.
Stacja meteorologiczna pomaga w prowadzeniu plantacji Utwardzony przejazd wzdłuż tuneli poprawia warunki transportu Wywóz owoców odbywa się przy pomocy wózków widłowych W zbiorach uczestniczy bardzo wielu pracowników z Polski W takich warunkach mieszkają pracownicy sezonowi Kontenery mieszkalne dla pracowników Przejście technologiczne w kwaterze pod daszkami Produkcja o tej porze roku w Holandii odbywa się pod daszkami i w minitunelach Podstawowym zapylaczem na plantacjach obecnie są pszczoły miodne Jeżyny zapylają przede wszystkim pszczoły Pomysłowy przyrząd ułatwiający rozwijanie linek podtrzymujących pędy Podłoża substratowe do uprawy truskawki i borówki Podłoża do uprawy truskawki i maliny Pielnik marki Aedes usuwający roślinność przy donicach i rusztowaniach podtrzymujących rynny Kosiarka z firmy Aedes Podlewanie trawy w międzyrzędziach zapewnia lepszą wilgotność i temperaturę pod daszkami Element niszczący zachwaszczenie Po przejeździe pielnika Jeżyny prowadzone są na 5 pędów z donicy Jeżyny w pełni kwitnienia. Uprawa na zbiór tylko w jednym sezonie Owocowanie na odmianie 'Aprica’ zapowiada się bardzo dobrze Ofoliowanie w odmianach powtarzających owocowanie ogranicza zachwaszczenie Owoce odmiany 'Star’ Owoce odmiany 'Sonata’ Owoce odmiany 'Rosa’ Owoce odmiany 'Malling Champion’ Owoce odmiany 'Magnum’ Owoce odmiany 'Blush’ Odmiana 'Sibilla’ 12 tydzień Odmiana 'Sonsation’ z 12 tygodnia Odmiana 'Limalexia’ wysadzona w 12 tygodniu Odmiana 'Florentina’ także z 10 tygodnia Odmiana 'Favori’ wsadzona w 10 tygodniu Odmiana 'Clery’ Odmiana 'Clery’ 12 tydzień Maliny pod koniec czerwca osiągają masę nawet 11-12 g Kwatera pod daszkami w której uprawiana jest odmiana Aurora Krzewy rosną na podniesionym zagonie wyścielonym czarną folią Odmiana borówki Aurora Plonowanie zapowiada się na dobrym poziomie Pomimo dużej ilości zawiązanych owoców nie wydaje się by miały one być drobne