Fruit Focus 2013

Technologia uprawy, truskawka, Fruit Focus, East Malling,

W tegorocznej edycji targów Fruit Focus zorganizowanych 24 lipca w Kent w siedzibie Stacji Doświadczalnej East Malling (EMR) uczestniczyło około 1200 osób i rekordowo duża liczba wystawców – 126 firm.

Targom co roku towarzyszy panel konferencyjny, w trakcie którego  poruszane są ważna dla angielskich producentów owoców zagadnienia, w tym roku dotyczyły one Technologia uprawy, truskawka, Fruit Focus, East Malling,współpracy z sieciami handlowymi, zatrudnieniem pracowników sezonowych oraz aktualnym trendom dotyczącym sprzedaży owoców jagodowych. Zwracano także uwae na strategię antyznoszeniową w trakcie stosowania środków ochrony roślin, która odgrywa ważną rolę w ograniczeniu skażenia środowiska naturalnego. Dzięki różnego rodzaju akcjom promocyjnym świadomość producentów owoców w tym temacie w ciagu niespełna dwóch lat zwiększono z 7 do 91%, a większość z nich już wprowadziła lub zamierza wprowadzić rozwiązania ogrniaczające znoszenie cieczy roboczej. Interesującym rozwiązaniem był np. zdalnie starowany opryskiwacz, czy ciągniki wyposażone w system GPS ułatwiajacym pracę w sadach, plantacjach czy w winnicach.

Takie firmy jak Yara czy Everris prezentowały systemy i rozwiązania pozwalające na precyzyjną fertygację upraw.

Technologia uprawy, truskawka, Fruit Focus, East Malling,W trakcie wystawy prezentowano także nowe odmiany truskawek. East Malling Research (EMR) zaprezentowała odmianę o nazwie 'Malling Centenary’. Odmiana ta ma atrakcyjne, wyrównane pod względem wielkości i bardzo smaczne, o dobrej trwałości pozbiorczej owoce.

EMR prezentował także kierunki hodowli truskawek, które pozwolą w przyszłości wprowadzić odmiany nie tylko plenne i o smacznych owocach, ale również odporne na wiele patogenów.

Źróło: Robert Harris, Jon Day – Fruit Fokus PR

 

Na szczegółową relację z tego wydarzenia zapraszamy do najbliższego wydania czasopisma Jagodnik 6/2013, przygotowaną przez dr Agnieszką Orzeł i dr Katarzynę Król z firmy NIWA z Brzeznaj. 




ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here