Dwie nowe odmiany truskawek z Kalifornii. Czy zastąpią odmianę ‘Portola’?

Finn
Truskawki odmiany Finn (fot. Hector Amezcua/UC Davis)



Wprowadzenie na rynek dwóch nowych odmian truskawek powtarzających owocowanie, które mają zastąpić odmianę ‘Portola’ zapowiedzieli hodowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis (UC Davis). Dwie nowości otrzymały nazwy: ‘Finn’ i ‘Mojo’.

Jak informują hodowcy z UC Davis dwie nowości swoimi parametrami znacznie przewyższają dobrze znaną również w Polsce odmianę ‘Portola’, cenioną za wysoką plenność i trwałość owoców, ale średnio ocenianą jeśli chodzi smak truskawek.

‘Finn’ i ‘Mojo’ są słodsze niż truskawki odmiany ‘Portola’. Zapewniają przy tym wysokie plony i zadowalającą wielkość owoców w czasie zbiorów – informuje Gleen Cole, hodowca i kierownik terenowy programu hodowlanego truskawek UC Davis.

’Finn’ plonuje na podobnym poziomie jak 'Portola’. Jego owoce mają o 1% wyższą zawartość cukru. Są jędrniejsze od owoców 'Portoli’, co zapewnia ich lepszą trwałość po zbiorach. W prowadzonych doświadczeniach odmiana ta plonowała trochę lepiej od ‘Portoli’, owoce miały jednak nieznacznie mniejszą masę (tab.).

’Finn’ okazuje się jednak bardziej niż ‘Portola’ podatny na istotne dla truskawek choroby. Jest umiarkowanie wrażliwy (podobnie jak ‘Portola’) na Verticillium dahlia. Natomiast bardziej od porównywanego standardu podatny, a może lepiej napisać wrażliwy na Phytophthora cactorum, Fusarium oxysporum i Macrophomina phaseolina.

OdmianaDoświadczenia poletkowe, średnia z lat 2017-18 (t/ha)Masa owocu (g)Owoce handlowe (%)Plon z dużych poletek doświadczalnych z ochroną konwencjonalną 2019 (t/ha)Masa owocu (g)Plon z dużych poletek doświadczalnych z ochroną ekologiczną 2019 (t/ha)Masa owocu (g)
UCD Finn44,19822,48438,67924,814,19119,0
UCD Mojo40,45324,17740,27026,810,95619,6
Portola47,46523,58137,54625,417,48521,2

’Mojo’ plonuje na podobnym poziomie do odmiany ‘Portola’. Owoce mają o 1% wyższą zawartość cukru i są jędrniejsze niż truskawki odmiany ‘Portola’, co zapewnia ich lepszą trwałość w obrocie towarowym. ‘Mojo’ jest umiarkowanie odporna na Macrophomina phaseolina. Jest natomiast umiarkowanie podatny na Verticillium dahlia i Phytophthora cactorum oraz podatny na Fusarium oxysporum.

Źródło: UC Davis









Poprzedni artykułProdukcja truskawek z ograniczonym poziomem pozostałości
Następny artykułPotężna porcja wiedzy o nawożeniu borówki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj