Ubiegłoroczna konferencja Berry Innovation skupiona była tylko na aronii, tym razem jej zasięgiem objęte zostały wszystkie owoce jagodowe. Druga edycja odbyła się 17 października w Małej Wsi. Na uczestników spotkania czekało szereg praktycznych informacji ze świata nauki, ale przede wszystkim praktyki, dotyczących innowacji jakie można i warto wprowadzić w zakresie sprzedaży i przetwarzania owoców jagodowych.

Wina i soki z superowoców

Wśród jagodowych innowacji na pewno warto wymienić wina, do produkcji których coraz częściej wykorzystywane są owoce jagodowe. Wino to kompleks kilkuset bioaktywnych związków. Ich skład zmienia się w zależności od tego jak powstają, co jest surowcem do ich produkcji jak również skład wina ulega zmianie w trakcie jego przechowywania – mówiła prof. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Wino spożywane wraz z posiłkami ma wieloraki prozdrowotny wpływ na ludzki organizm zawierając związki fenolowe i flawonoidy. Badania prowadzone we Włoszech potwierdziły, iż dobrej jakości wina mają pozytywny wpływa na parametry krwi i mogą pełnić ważną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia.

Większość owoców jagodowych to superowoce, ponieważ w małej objętości zawarty jest szereg związków prozdrowotnych. To fitokompleks zawierający kilkaset związków korzystnych dla organizmu człowieka. Nauka dostarcza coraz więcej badań potwierdzających, że w superjagodach jest zdrowie – mówił prof. Iwona Wawer.

Doskonałym przykładem tego może być aronia, która przeszła już szereg badań potwierdzających jej skład i obecność prozdrowotnych związków. Aronia jest owocem wykorzystywane głównie przetwórczo, ale zarazem daje możliwość uzyskania wielu ciekawych produktów. Istotne w procesie przetwarzania okazuje się zarówno warunki i miejsce uprawy, jak również termin zbioru wpływ na zawartość antocyjanów i innych bioaktywnych związków w finalnym produkcie.  Sok aroniowy powinien być rekomendowany dla diabetyków ale w formie wystandaryzowanej pod względem składu i zwartości. Podczas gdy wino aroniowe ma właściwości zbliżone do najlepszych czerwona win z Francji czy Włoch – podkreślała prelegentka.

Prof. Iwona Wawer mówiła o możliwościach wykorzystania owoców aronii w przetwórstwie

Czym są innowacje w jagodowej branży?

Sama uprawa roślin jagodowych, która została przeniesiona z naturalnych warunków bytowania roślin uprawnych na plantacje towarowe jest ogromną innowacją – mówił dr Paweł Krawiec z Horti Team, wspominając historię swojego gospodarstwa. Innowacje pozwalają utrzymać i rozwijać produkcję owoców jagodowych. W opinii Ewy Kowalskiej reprezentującej spółkę Fieldstone innowacje powstają w oparciu o wsłuchiwanie się w potrzeby klienta. Dążenie do zdrowego stylu życia, poszukiwanie produktów prozdrowotnych pozwala budować i rozwijać produkcję owoców jagodach i wytwarzanych z nich produktów. To dążenie do innowacji pozwoliło spółce Fieldstone zbudować największą w Europie plantację żurawiny wielkoowocowej. Kolejnym krokiem jest tworzenie nowych produktów na bazie tego owocu. Zdecydowaliśmy się na uprawę żurawiny wielkoowocowej, przeznaczonej na rynek deserowy. To wymagało od nas wielu wyzwań inwestycyjnych, ale pozwala oferować co roku owoce najwyższej jakości. Żurawina wydaje się owocem nowym, ale jest tak naprawdę owocem zapomnianym, który reaktywowaliśmy na polskim rynku i nie tylko – podkreślał Ewa Kowalska.

W trakcie debaty eksperci wypowiadali się w aspekcie możliwości wprowadzania innowacji w uprawach jagodowych

Czy są innowacje w praktyce? W odpowiedzi na to pytanie Paweł Eggert, reprezentujący rodzinne gospodarstwo Aronia Eggert przytoczył historię jego rozwoju. Od produkcji typowo szkółkarskiej, gospodarstwo mocno rozwinęło się w kierunku przetwórstwa skoncentrowanego na owocach aronii. Postawiliśmy na ludzi i pewnych partnerów. Nie budowaliśmy własnych przetwórni, nie kupowaliśmy drogich maszyn ale postanowiliśmy bazować na usługach, które wykonują dla nas wykwalifikowane podmioty. Szukamy i wdrażamy na rynek cały czas nowe produkty i to jest naszą innowacją – pokazanie aronii w postaci gotowych innowacyjnych produktów – mówił Paweł Eggert. 

W trakcie Berry Innovation Conference padło wiele praktycznych przykładów pokazujących jak z sukcesem można wprowadzić na rynek nowe produkty na bazie owoców jagodowych. Mówili o tym zaproszeni goście z Turcji, Finlandii i Rumunii. Reprezentanci branży fitofarmaceutycznej wskazywali na możliwości wykorzystania owoców jagodowych przy produkcji leków i suplementów diety. W kuluarowych rozmownych trwały dyskusje, a wielu uczestników już w swoich głowach układało nowe biznesplany, w oparciu o zaczerpnięte podczas konferencje wzorce i pomysły na to jak rozwijać dalej jagodowy biznes.





Poprzedni artykułZapowiedź targów Macfrut 2024
Następny artykułGroźna choroba borówki, zwłaszcza na nowych plantacjach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj