Pandemia spowodowała wzrost zainteresowania wartościową żywnością. Czarne porzeczki należą do superowoców – mają wysoki potencjał antyutleniający i są jednym z najbogatszych roślinnych źródeł witaminy C, zawierają jej dużo więcej niż np. cytrusy. To zdaniem plantatorów przekłada się na wzrost spożycia. Wzrost jej atrakcyjności najbardziej widoczny był dla owoców produkowanych do bezpośredniej konsumpcji i z przeznaczeniem na przetwory „domowe”. Zainteresowanie było bardzo duże, daleko wykraczające poza wieloletnie cykle „popularności” owoców.

– W lipcu czarną porzeczkę i jej przetwory spożywał co piąty Polak. Konsumpcję zadeklarowało dokładnie 22% dorosłych konsumentów. W lipcu ubiegłego roku było to 12%. W przypadku czerwonej porzeczki wzrosty były podobne (28% vs. 17%). Nigdy wcześniej porzeczki nie jadło tak wielu konsumentów – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar Public Polska.

– To jest czas niezbędnej promocji. Zachęcamy do codziennej konsumpcji soków, w sezonie do mrożenia i wielu opcji przetwarzania porzeczek. Pokazujemy też producentów, bo Ci ludzie kochają to co robią. Tak też najprościej wytłumaczyć wieloletni brak ekonomicznego uzasadnienia produkcji porzeczek. Miejmy nadzieję, że idzie nowe. Pandemia COVID-19 zwróciła uwagę na to, że porzeczki wzmacniają odporność. Jej bogactwo stało nam się niezbędne do życia. Liczymy na dalszą popularyzację jej walorów i spożycia. Na pewno możemy odejść od masowego spożywania mniej wartościowych napojów. Przekonujemy do tego na wiele sposobów i w wielu gremiach. Jako producenci i jako ludzie chcielibyśmy, żeby spożycie tych wspaniałych owoców było coraz większe – mówi Adam Szczepański, wiceprezes Polskiego Stowarzyszenia Plantatorów Porzeczek.

– Przyszłość jagodowej branży w Polsce leży wyłącznie w naszych rękach. Tylko poprzez integracje i współdziałanie jesteśmy w stanie osiągnąć sukces. Każda organizacja i każdy owoc wnosi do działań promocyjnych branży coś niepowtarzalnego. Dzięki pasji i zaangażowaniu plantatorów, porzeczki zostały przypomniane wielu konsumentom na nowo. Duża grupa odkryła smak i walory prozdrowotne tych owoców po raz pierwszy w swoim życiu. Porzeczki są wielobarwne tak jak ludzie, którzy stoją za ich produkcją, często doświadczeni plantatorzy, rodziny wielopokoleniowe oraz młodzi ludzie z ogromną pasją do tych owoców. To jest nasz koloryt. I tak ta kolorowa sztafeta musi biec dalej – mówi Piotr Baryła, prezes Polskiego Stowarzyszenia Plantatorów Porzeczek.

Idziemy w dobrą stronę

– Najważniejsze dla nas jest to, żeby konsument zrozumiał, że porzeczka czarna to jest bomba zdrowia. Ma tyle walorów smakowych i zdrowotnych, że nie trzeba szukać pomarańczy czy bananów. Porzeczka jest naszym dobrem narodowym, tak jak dla Arabów ropa. Jesteśmy jej największym producentem i eksporterem na świecie. Sprzyjają temu warunki klimatyczne i pracowitość polskiego rolnika – mówi Radosław Kucharski, plantator porzeczki.

Cieszą obserwacje rynku. Konsument idzie w dobrą stronę, ludzie zaczynają patrzeć na to, czy produkt jest zdrowy czy ekologiczny. Czy dostarcza wartości odżywczych? Świadomość konsumenta zwiększa się i jest to dobry znak. Wiele osób dba o to, jak się odżywia, jak wygląda, o to, żeby się odżywiać, nie tylko jeść. Idziemy w dobrą stronę – ocenia Wiktor Kucharski, syn plantatora porzeczek.

Cieszy owoc i cieszy sukcesja

– Uprawiam porzeczki od 50 lat, ten owoce zawsze bardzo mi się podobał. Tegoroczny plon na naszej plantacji jest naprawdę wyjątkowy. Zawdzięczamy go dbałości o plantacje, nawet w trudnych latach. Polny zależą od tego jak dbamy, ile koło nich chodzimy. Pamiętam czasy, kiedy porzeczkę zbieraliśmy ręcznie. Od 10 lat robimy to kombajnami. Te kombajny są polskiej produkcji i są klasą dla siebie. Cieszą nas owoce i cieszy, że miał kto przejąć plantacje. Najpierw syn i teraz jest wnuczki bardzo interesują się uprawą. Wielki sukces udało nam się osiągnąć i wnuki widzą w tym jakąś przyszłość. Naprawdę to wspaniałe uczucie – mówi Tadeusz Kucharski, plantator porzeczki ze Smardzewa.

– Praca przy zbiorach jest bardzo ciężka i szczytna. Ja na plantacji pomagam koledze i mam z tego dużo radości. Widzę młodzież [synów gospodarza] i to jest piękne. Jestem zachwycony pracą tych młodych chłopaków. Starsi wiedzą o czym mówię. To co robimy ma w którymś momencie sens jeśli są następcy. Dlatego osobiście angażuję się w promocję naszej żywności. Życzyłbym nam wszystkim byśmy mogli zaopatrywać się w małych gospodarstwach rodzinnych. Małe owoce i takie rodzinne gospodarstwa są najpiękniejsze, jest w nich wielka wartość – mówi Andrzej Śniegula, członek Rady Społecznej Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Łodzi i Solidarność Rolników Indywidualnych.

Zbiory niższe, ale udane

Zbiory czarnej porzeczki były mniejsze o 20%. Szacunki dotyczą Polski wschodniej i środkowo-wschodniej, Podlasia i Lubelszczyzny. Główną przyczyną niższych plonów jest spadek produktywność plantacji, starzenie się plantacji, niedoinwestowanie w latach gorszej koniunktury i kilkuletnia susza.

Powodem obniżenia plonów są również zmiany klimatyczne. Porzeczka to owoc klimatu umiarkowanego, nie śródziemnomorskiego, a my taki mamy klimat. Niższe plony miały nawet plantacje nawadniane, przyczyną zatem nie był tylko brak wody, ale także wysokie temperatury – mówi Wiesław Błocki, plantator porzeczek.

Porzeczka intryguje każdego obserwatora rynku. Ceny przez wiele lat mogą nie rekompensować nakładów. Nie ma wieloletnich umów kontraktacyjnych dla nowych plantacji – podpisywanych w momencie powiększania areału lub zakładania plantacji. Na szczęście jest w Polsce wielu ludzi, którzy rozumieją ten rynek. Myślenie o przyszłości ułatwia im rosnąca świadomość walorów porzeczki i jej postrzeganie jako super​owoc.

Porzeczka na wiele sposobów

Można ją ze smakiem spożywać na bardzo wiele sposobów. Wymieńmy choćby dżemy, konfitury, soki, koktajle, przeciery, lody, galaretki, kompoty, porzeczki suszone, kandyzowane, liofilizowane, desery, ciasta, wypieki, kraftowe piwa czy nalewki.

Kucharze w ramach projektu „Owocowe lato w Koneserze” zachęcają do tego, żeby szerzej wprowadzić porzeczki do kuchni. Przekonując m.in., że ich smak doskonale przełamuje słodycz wielu dań, zwłaszcza deserów i słodkich wypieków. Wspierają ja w tym eksperci z portalu Dietetycy.org.pl i Serwisu Zdrowie PAP (link).

Fenomen tego gatunku pomoże budować szersza dostępność owoców deserowych. Dzięki wysiłkom plantatorów coraz częściej możemy jeść porzeczkę w postaci świeżej. Ten trend będziemy obserwować w najbliższych latach.


Informacja prasowa kampanii #CzasNaPolskieSuperowoce!





ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here