Cladosporium w uprawie malin pod osłonami

Objawy uszkodzeń na owocach spowodowane przez Cladosporiu (fot. M. Gwara)




Cladosporium jest to mikroskopowy grzyb pleśniowy, który spotykany jest wszędzie: w domach, budynkach oraz na zewnątrz. Jest to bardzo groźny grzyb dla zdrowia ludzi. Szacuje się, że 5-10% populacji ludzi jest uczulony na ten grzyb. Od kilku lat Cladosporium stwarza coraz większe problemy w uprawie malin pod osłonami. Powoduje on powstawanie ciemnych drobnych plam na owocach (fot.). Są to tak zwane grzyby sadzakowe.

W poniższym filmie można dowiedzieć się więcej na temat Cladosporium:

  • Jakie inne gatunki atakuje Cladosporium
  • Jakie warunki są wymagane do rozwoju Cladosporium
  • Jak można ograniczać pojawiania się infekcji
  • Jak można zwalczać Cladosporium
  • Dlaczego zamgławianie jest lepszym rozwiązaniem niż opryskiwanie w okresach dużej wilgotności

Najnowsze wyniki badań 

W artykule opublikowanym w styczniu 2023 roku w magazynie Horticulturae (Źródło: Horticulturae 2023, 9, 128. https://doi.org/10.3390/horticulturae9020128przedstawiono wyniki dwuletnich badań nad Cladosporium w uprawie malin. Okazało się, że zarówno na owocach z Wielkiej Brytanii jak i z Hiszpanii pobranych ze sklepów oraz z plantacji, stwierdzono od 17% do 50% zarodników Cladopsorium na skórce. Na włoskach (pozostałości szyjki) stwierdzono zarodniki Cladosporium na ponad 85% owocach. 

Firma Agro Smart Lab pracuje od dwóch lat nad testowaniem modelu chorobowego rozwoju Cladosporium w uprawach pod osłonami. Na podstawie kilkunastomiesięcznych badań możemy stwierdzić, że wybrany model chorobowy może być przydatny w ustalaniu terminu zabiegów ochronnych przed wystąpieniem objawów tej choroby. Modele chorobowe są dostępne na platformie www.farmsmart.pl

Wykres 1. Model chorobowy Cladosporium w systemie farm Smart

Ograniczanie występowania objawów porażenia przez Cladosporium

Na podstawie modeli chorobowych możemy stwierdzić, że do wystąpienia infekcji potrzebne jest około 30 godzin zwilżenia liścia/owocu. W tym czasie wilgotność powietrza musi być powyżej 85%. Wietrzenie tuneli i nie doprowadzanie do utrzymywania się wilgotności powyżej 85% powyżej 30 godzin w ciągłości może pomóc ograniczać występowania tej choroby.

Cladosporium jest zabijane przez kwas podchlorawy. Badania przeprowadzone przez Agro Smart Lab w 2020 roku w szpitalu i w pomieszczeniu biurowym wykazały, że zamgławianie kwasem podchlorawym skutecznie likwidowało zarodniki Cladosporium w powietrzu.

Wykres 2. Wyniki badań skuteczności kwasu podchlorawego w zwalczania Cladosporium poprzez zamgławianie

Badania te pokazują, że jest możliwość ograniczania wtórnych infekcji Cladosporium w chłodni poprzez zamgławianie owoców preparatem Agro ECA – zawierającym czysty kwas podchlorawy.

W przypadku upraw malin w tunelu można zastosować Agro ECA Protect do opryskiwania lub zamgławiania roślin w celu ograniczenia infekcji Cladosporium podczas uprawy. Agro ECA Protect również zawiera kwas podchlorawy. Jest to biostymulator, zarejestrowany również do ekologicznej produkcji, tak więc nie ma żadnego okresu karencji. Oprócz Cladosporium bardzo skutecznie ogranicza występowanie szarej pleśni.

Więcej informacji na temat produktu można znaleźć tutaj.

Autor: Mirosław Maziarka, Agro Smart Lab







Poprzedni artykułTa choroba niszczy całą plantacje truskawek. Znamy odpowiedzi
Następny artykuł„Jestem zadowolony z borówkowego sezonu”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj