Przymrozki w tym sezonie dotknęły wiele gospodarstw truskawkowych również w regionie Połańca i Bielin, gdzie w ostatnich latach silnie rozwija się produkcja truskawek. Coraz częściej są to również odmiany typowo deserowe. W regionie Połańca mówi się, że więcej może tu być np. wczesnych truskawek niż tych z środka sezonu.
W rejonie Ruszczy i Połańca, na początku maja temperatura spadała do –6oC, a miejscami nawet do –8oC. Paradoksalnie najmniej strat jest na plantacjach wczesnych odmian truskawek, które były zabezpieczone włókninami na okres nadejścia przymrozków. Owoce z tych plantacji lub tuneli foliowych są już zbierane. Znacznie gorzej wygląda natomiast sytuacja na plantacjach późniejszych odmian, czy nawet dominującej tutaj odmiany Honeoye, gdzie wiele plantacji było nie zabezpieczone. Tam straty według producentów z tego regionu sięgają nawet 80%, gdyż przemarzły nawet pąki kwiatowe. Generalnie spadek plonu w tym regionie może wynieść nawet do 40%, mimo dobrego przezimowania roślin. Duże straty zanotowano również na takich odmianach jak Marmolada czy Roxana, dobrze przymrozki przetrwała natomiast Alfa Centauri oraz późna Florence (straty są u niej tylko na pierwszych kwiatach). Większe straty są również na plantacjach słomowanych.
Troszkę lepiej przedstawia się sytuacja w regionie Bielin, gdzie nie było aż tak znacznych spadków temperatury. Jedynie w dolinach zanotowano temperaturę od –4 do –5oC. Dobrze przymrozki przetrwały natomiast plantacje założone na lekkich spadkach terenu.
W wielu gospodarstwach podejmowano próby ratowania roślin – przykrywano je agrowłókninami, a wcześniej stosowano zabiegi przygotowujące rośliny na nadejście mrozów. Dobrze sprawdziło się np. opryskiwanie plantacji przed nadejściem przymrozków biostymulatorami algowymi, w tym m.in. nawozem Fertileader Axis w dawce 4 l/ha. Dobre efekty dało zastosowanie w ciągu doby po przymrozku zabiegu preparatem Fertileader Vital w dawce 5 l/ha.
Na wielu plantacjach, gdzie rośliny dobrze przetrwały przymrozki i są teraz w pełni kwitnienia warto zastosować program stymulujący wzrost roślin i dobre zawiązywanie owoców. Jeśli na początku wegetacji zostały zastosowane w pełnej dawce bezchlorkowe nawozy wieloskładnikowe, teraz rekomenduję skupienie się na nawożeniu dolistnym. Na takich plantacjach można zastosować jeszcze prawie pełny program nawożenia w oparciu o linię produktów Fertileader: Gold, Axis, Vital i Elite. Produkty te z jednej strony zapewniają dobrą regenerację rośliny, stymulują przyswajanie składników odżywczych, dzięki czemu pomagają zawiązywaniu się dużych owoców nawet z ostatnich kwiatów. Na szczególną uwagę zasługuje produkt nawóz Elite, który zastosowany w okresie dorastania owoców wpływa na lepsze i bardziej równomierne ich wybarwienie, polepsza smak i co ważne wydłuża trwałość owoców w obrocie towarowym. Zastosowanie tych produktów staje się standardem na wielu plantacjach z nowymi, deserowymi owocami, gdzie producentom zależy na wysokiej jakości owoców i tam na wielu plantacjach stosuje się łącznie nawet do 20 l/ha różnego rodzaju naszych nawozów.
Maj-czerwiec to dla wielu producentów z jednej strony zbiory owoców, a z drugiej zakładanie nowych plantacji z sadzonek frigo. Na takich plantacjach od wielu już sezonów z dobrymi efektami stosowany jest w momencie ukorzenienia się roślin nawóz Fertiactyl Starter w dawce 1 l na 100 l wody. Stosowanie tego nawozu daje szczególnie dobre efekty na lekkich glebach, gdzie stymuluje dobre przyjmowanie się posadzonych roślin oraz zawiązywanie większej liczby koron na kolejny sezon. Produkt ten w tej niewielkiej dawce stosowany jest przez wielu producentów dwu lub trzykrotnie, a w zależności od pogody oraz tempa wzrostu w odstępach 7–10 dni.
Jeśli chodzi o plantacje czarnych porzeczek, jeśli dobrze przetrwały one przymrozki, a jak wiadomo, sytuacja ta jest bardzo różna w zależności od regionu. Po kwitnieniu na plantacjach, gdzie zapowiada się dobry zbiór warto zastosować co najmniej dwa zabiegi produktami Fertileader Axis oraz Fertileader Vital , dostarczając roślinom dużo cynku, fosforu, manganu oraz azotu w połączeniu z glicyną i betainą oraz aminokwasami IPA . Jest to zabieg stymulujący podziały komórkowe, co przekłada się na wielkość i jakość plonu. Zastosowanie z kolei nawozu Vital będzie ograniczało osypywanie się owoców. Przed zbiorem wielu dobrych plantatorów stosuje nawóz Elite, co wpływa na lepszą jakość owoców, szczególnie tych kierowanych do mrożenia, za które można uzyskać najlepszą jakość owoców. Generalnie muszę zauważyć, że wprowadzenie kompletnego programu nawożenia czarnej porzeczki naszymi produktami nie tylko zwiększa znacząco plon, ale zapewnia wyrównane owocowanie w kolejnych latach uprawy.