Innowacja i internacjonalizacja to kluczowe słowa określające targi Macfrut, międzynarodowe targi w Cesena Fiera, dedykowane sektorowi warzywno-owocowemu, które odbędą się w Cesenie w dniach od 25 do 27 września 2013 r. W tym roku poprzedzą je specjalne 3-dniowe warsztaty organizowane w dniach 20–23 września w trakcie których będzie można spotkać się z firmami i ich menadżerami z regionu basenu Morza Śródziemnego.
Trzydniowe warsztaty to tegoroczna nowość organizowane przez Macfrut w dniach 20–23 września. W ich trakcie będzie można zapoznać się z włoskim łańcuchem produkcji warzyw i owoców, począwszy od uprawy, poprzez system dystrybucji aż do działań poprawiających jakość oferowanych towarów.
Do tej inicjatywy przyłączyło się już około piętnastu operatorów sektora owocowo-warzywnego pochodzących z Algierii, Albanii, Maroka, Tunezji i Turcji. Uczestnicy 3-dniowego kursu będą mogli korzystać z doświadczenia niektórych z top managerów włoskiego sektora warzyw i owoców, których informacje zostaną uzupełnione wizytami w odnoszących sukces firmach. Kurs, oprócz wzmocnienia stosunków międzynarodowych, oferuje istotne możliwości poznania działań, dzięki którym Włochy zajmują ważną pozycję na globalnym rynku w sprzedaży owoców i warzyw.
Oprócz basenu Morza Śródziemnego, również Europa Środkowa ma ważne znaczenie dla targów Macfrut, które wraz z CSO – Centrum Usług Sektora Warzywno-Owocowego – zorganizowały na początku czerwca wyjazd do Polski. Wyjazd umożliwił niektórym z firm wystawienniczych zapoznanie się ze zmianami jakie w ostatnim czasie zaszły w Polsce jeśli chodzi o jakość produkcji oraz przygotowanie owoców czy warzyw do sprzedaży. Wyjazd zakończył się 5 czerwca warsztatami z prezentacją „systemu włoskiego” m.in. handlowcom, importerom, kupcom z dużych sieci handlu detalicznego.
Źródło: Luca Speroni, International Press Office of „Macfrut”