Na plantacjach polowych truskawek rozpoczynają się zbiory pierwszych owoców. Tymczasem pogoda nie sprzyja utrzymaniu dobrej jakości (wielkości) owoców. Wysokie temperatury i pogłębiająca się susza mogą powodować przedwczesne dojrzewanie truskawek. To oznacza obniżeni plonu i pogorszenie jakości. Czy można temu przeciwdziałać?
W okresie wysokich temperatura istotne jest odpowiednie zaopatrzenie roślin w wodę ale też składniki pokarmowe. Na plantach gdzie realizowany jest projekt Truskawkowe Inspiracje, prowadzona jest cały czas fertygacja. Na chwilę obecną podawana jest saletra wapniowa YaraTera Calcinit na przemian z Kristalonem Pomarańczowym.
Duże wahania temperatur w ostatnim czasie mogą powodować występowanie nietypowych objawów na roślinach. Jeszcze kilka dni temu mieliśmy do czynienia z dużymi amplitudami temperatur między dniem a nocą. To w wielu przypadkach spowodowało to przebarwienia liści na kolor czerwony lub fioletowy. Jeśli wystąpiła taka sytuacja zachęcam do zastosowania KristaLeaf Fruit Controller w postaci aplikacji dolistnej – mówi Magdalena Cieślak-Włodarczyk z firmy YARA.
Warto też pamiętać o dopasowaniu nawożenia do fazy rozwojowej roślin. Na kwaterze późnych odmian gdzie trwa dopiero kwitnienie lub są widoczne pierwsze owoce, konieczne jest podawanie nieco innych pożywek niż na plantacjach które już owocują. Kluczowe jest również w tym momencie dopasowanie ilości wody do potrzeb roślin na danej plantacji i typu gleby. Zdecydowanie korzystniejsze będzie podawanie pożywek mniej stężonych. Czyli mniej nawozu w większej ilości wody.