Uwaga na białą plamistość liści – plantacje truskawek zagrożone

W ostatnich tygodniach napływa wiele pytań dotyczących zwalczania na plantacjach truskawek białej plamistością liści. Okazuje się, że producenci owoców czasami bagatelizują tę chorobę, która jeśli wystąpi, może w znacznym stopniu negatywnie wpływać na kondycję roślin, co natychmiast przekłada się na wielkość plonu oraz jego jakość. Szczególną uwagę trzeba zwrócić na plantacje okrywane folią perforowaną lub agrowłókniną – patogen znajduje tam dobre warunki do rozwoju (duża wilgotność). W przypadku tej choroby próg zagrożenia wynosi około 1% porażonych roślin dla odmian wrażliwych i ponad 5% dla pozostałych.

Pierwsze symptomy obecności białej plamistości liści na plantacji truskawek to widoczne na górnej stronie liści niewielkie brązowe plamy, które w dalszym stadium choroby stają się białawe, z charakterystyczną czerwonobrunatną obwódką. Sprawca choroby, grzyb Mycosphaerella fragariae poraża również ogonki liściowe, działki kielicha oraz rozłogi. Przy dużym nasileniu choroby znacznie ograniczona zostaje powierzchnia liści, a tym samym spada intensywność fotosyntezy.

Aby ograniczyć występowanie białej plamistości liści truskawki, należy do uprawy przeznaczać wyłącznie zdrowe sadzonki. Ponadto wskazane jest usuwanie zainfekowanych liści. Zwalczanie choroby należy rozpocząć po stwierdzeniu pierwszych jej objawów (przed kwitnieniem), w ochronie pomocne jest wiele preparatów, w tym – zawierający tiofanat metylu oraz tetrakonazol – fungicyd Yamato 303 SE. Na plantacjach truskawek rekomendowany jest do stosowania od fazy początku rozwoju kwiatostanu (na dnie rozety ukazują się pąki kwiatowe) do pełni fazy kwitnienia (otwarte kwiaty drugiego i trzeciego rzędu, opadają pierwsze kwiaty), przed rozwojem zawiązków owoców (BBCH 51-65) lub bezpośrednio po zbiorach (BBCH >89).

Warto pamiętać, że stosując fungicyd Yamato 303 SE przeciwko białej plamistości liści równocześnie zwalczamy inne choroby, takie jak mączniak prawdziwy oraz szarą pleśń.

Gdy w okresie kwitnienia panuje duża wilgotność, może dojść do infekcji słupków, z których następnie grzyb przerasta do rozwijających się orzeszków (nasion) oraz otaczającej je tkanki owocu truskawki. W wyniku tej infekcji wokół sczerniałych, porażonych nasion powstają suche, nekrotyczne, brązowoczarne plamy, na których przy wysokiej wilgotności pojawia się delikatny szary nalot z zarodnikami konidialnymi.

Sprawca białej plamistości liści truskawki zimuje w postaci grzybni i nibysklerocjów na porażonych liściach. Następnie wiosną, w warunkach wysokiej wilgotności, w miejscu plam grzyb wytwarza trzonki konidialne z zarodnikami, które są źródłem infekcji pierwotnych.

Zarodniki grzyba, sprawcy białej plamistość liści truskawki rozprzestrzeniają się z kroplami deszczu oraz w czasie zraszania plantacji. Porażane są głównie młode, rozwinięte liście. Okres inkubacji choroby trwa 2-3 tygodni. Nasilenie występowania tego patogenu w uprawie zależy od podatności odmiany, przebiegu pogody oraz wielkości źródła infekcji. Zwykle starsze plantacje są silniej porażone niż jednoroczne. W ciągu roku patogen może wytworzyć 3 lub 4 pokolenia, które rozwijają się szybciej w drugiej części sezonu.

Minimalizowanie ryzyka wystąpienia choroby obejmuje również wykoszenie plantacji po zbiorach, a następnie usunięcie i pozbycie się resztek, najlepiej poprzez spalenie porażonych liści.

Rośliny jagodowe, w uprawie których preparat Yamato 303 SE ma rejestrację do zwalczania poszczególnych chorób

GatunekZwalczana chorobaDawkaTermin stosowania
Truskawka, poziomka  mączniak prawdziwy, biała plamistość liści truskawki, szara pleśń  maksymalna dla jednorazowego zastosowania:
1,5 l/ha

zalecana dla jednorazowego zastosowania: 1,2-1,5 l/ha
Od fazy początku rozwoju kwiatostanu – na dnie rozety ukazują się pąki kwiatowe – do pełni fazy kwitnienia – otwarte kwiaty drugiego i trzeciego rzędu, opadają pierwsze kwiaty, przed rozwojem zawiązków owoców (BBCH 51-65) lub bezpośrednio po zbiorach (BBCH >89)
Porzeczka czarna, porzeczka czerwona, porzeczka biała  amerykański mączniak agrestu, biała plamistość liści porzeczki, opadzina liści porzeczki, szara pleśńmaksymalna dla jednorazowego zastosowania:
1,5 l/ha

zalecana dla jednorazowego zastosowania: 1,2-1,5 l/ha
Od fazy początku rozwoju kwiatostanu – pąki kwiatowe zamknięte w jasnobrązowych łuskach – do końca fazy kwitnienia – wszystkie płatki opadły, przed rozwojem zawiązków owoców lub bezpośrednio po zbiorach (BBCH 51-69 i po 89)
Agrest  amerykański mączniak agrestu, opadzina liści porzeczki  maksymalna dla jednorazowego zastosowania:
1,5 l/ha

zalecana dla jednorazowego zastosowania: 1,2-1,5 l/ha
Od fazy początku rozwoju kwiatostanu – pąki kwiatowe zamknięte w jasnobrązowych łuskach – do końca fazy kwitnienia – wszystkie płatki opadły, przed rozwojem zawiązków owoców lub bezpośrednio po zbiorach (BBCH 51-69 i po 89)
Malina, jeżyna  zamieranie pędów maliny, szara pleśńmaksymalna dla jednorazowego zastosowania:
1,5 l/ha

zalecana dla jednorazowego zastosowania: 1,2-1,5 l/ha
Od fazy początku rozwoju kwiatostanu – pąki kwiatowe zamknięte w jasnobrązowych łuskach – do końca fazy kwitnienia, wszystkie płatki opadły, przed rozwojem zawiązków owoców lub bezpośrednio po zbiorach (BBCH 51-69 i po 89)
Borówka wysokaszara pleśń, zgorzel pędów, zamieranie pędów, antraknoza borówkimaksymalna dla jednorazowego zastosowania:
1,5 l/ha

zalecana dla jednorazowego zastosowania: 1,2-1,5 l/ha
Od fazy początku rozwoju kwiatostanu – pąki kwiatowe zamknięte w jasnobrązowych łuskach – do końca fazy kwitnienia, wszystkie płatki opadły, przed rozwojem zawiązków owoców lub bezpośrednio po zbiorach (BBCH 51-69 i po 89)

materiał promocyjny firmy Sumi Agro

………………………………………………………………………………………………….

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here