Truskawki dla przetwórstwa będą w cenie





Wiele wskazuje na to, że zapowiada się rok korzystnych cen dla plantatorów zaopatrujących zakłady przetwórcze w truskawki. Surowiec ten powinien być w drogi. Zapasy w zakładach są bardzo skąpe lub już się wyczerpały, a kwietniowa aura sprawia, że krajowe zbiory będą niższe od spodziewanych. Popyt przekraczający podaż to sytuacja, w której truskawki dla przetwórstwa powinny być rozchwytywanym produktem osiągającym wysokie ceny.

Prognozowane ceny i interesujący model współpracy

Andrzej Szwaczyna z firmy SVZ

W Polsce ceny truskawek są niestabilne. W oparciu o dane wieloletnie (lata 2007–2015) można stwierdzić, że ceny truskawki dla przetwórstwa wahają się od poziomu 90 gr/kg do 3,70 zł/kg. Andrzej Szwaczyna z firmy SVZ, która skupuje owoce do mrożenia i innych celów przetwórczych, także truskawki podczas AUT w Gnieźnie pokusił się o wstępną prognozę dotyczącą tego sektora w bieżącym sezonie już w marcu. W nadchodzącym sezonie ceny truskawek przemysłowych powinny być wysokie, gdyż zakłady nie mają zapasów. W minionym roku większość firm nie skupiła odpowiednio wysokiego wolumenu owoców, więc spodziewam się, że przemysł w 2017 r będzie skłonny zapłacić więcej. O dokładnych stawkach na tym etapie trudno jednak przesądzać – informuje przedstawiciel branży przetwórczej. Proponuje też interesujący model współpracy dla tych plantatorów, których podstawowym kierunkiem działania jest świeży rynek. Firma SVZ chciałaby zagospodarować odsorty od produkcji detalicznej, w tym od odmian powtarzających praktycznie z terenu całego kraju. W grę wchodziłaby stała, gwarantowana cena. Dopracowania wymaga logistyka. Należy doprowadzić do zorganizowania dostaw łączonych w przypadku dalszych odległości, tak by koszt transportu nie stał się barierą dla opłacalności takiej współpracy. Owoce przeznaczone dla SVZ nie muszą spełniać równie rygorystycznych wymogów, co te trafiające na świeży rynek. Dopuszczalne są nieregularności kształtu, czy rozmiaru. Truskawki muszą być jednak zdrowe, bez szarej pleśni.

Jak zadbać o owoce oddawane nie tylko do przetwórstwa?

Marcin Chojecki z firmy BASF

Presja szarej pleśni w poszczególnych latach przybiera zróżnicowaną siłę, jednak obecna jest co roku. Na rynku istnieją preparaty, które skutecznie rozwiązują ten problem. Signum® 33 WG to produkt znany i ceniony właśnie za swoją skuteczność. Choć oparty jest o 2 substancje czynne (piraklostrobina i boskalid), co minimalizuje możliwość wytworzenia odporności przez patogen, to należy go stosować zgodnie z rejestracją, czyli nie częściej niż 1-2 razy w roku. W ten sposób będziemy mieli pewność, że Signum® 33 WG przez szereg kolejnych lat pozostanie produktem sprawdzonym i pewnym, pozwalającym na pozyskanie zdrowego plonu, który będzie można skierować zarówno na świeży rynek jak i do zakładów przetwórczych – mówił Marcin Chojecki z firmy BASF podczas gnieźnieńskiej edycji AUT. Zalecana dawka w truskawkach to 1,8 kg/ha w 500-700 l wody na ha. Preparat daje się mieszać z wieloma innymi produktami. W truskawce można używać go od początku kwitnienia. Aplikacja Signum® 33 WG przysparza wielu korzyści, takich jak mniejsze straty plonu ze względu na mokrą zgniliznę, czy lepszy wigor krzewów. Zastosowanie preparatu ułatwia transport owoców i podnosi wskaźnik Brix – owoce są smaczniejsze.

Zakres i skuteczność zwalczania najważniejszych chorób grzybowych warzyw i truskawek przy użyciu preparatu Signum 33 WG (wg. badań przeprowadzonych w Niemczech, Danii, Holandii, Belgii i Anglii)

Choroba

Patogen

Skuteczność zwalczania

Szara pleśń

Botrytis cinerea

b. dobra

Antraknoza

Colletotrichum spp.

b. dobra

Gnomonia fragariae

b. dobra

Skórzasta zgnilizna owoców

Phytophthora cactorum

dobra

Mokra zgnilizna owoców

Rhizopus stolonifer

dobra

Mączniak prawdziwy

Sphaerotheca macularis

dobra

Biała plamistość liści

Mycosphaerella fragariae

b. dobra

 







Poprzedni artykułKomunikat jagodowy BCS nr. 2 (27.04.2017 r)
Następny artykułZamgławianie truskawek – nowa metoda przedłużenia ich trwałości

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj