W minionym roku łączny, światowy eksport truskawek zamknął się wielkością 892,0 tys. ton wobec 861,0 tys. ton rok wcześniej. Największe ilości stanowił wewnątrzunijny handel pomiędzy krajami członkowskimi – 454,0 tys. ton.
Największym światowym eksporterem tych owoców jagodowych jest od lat już Hiszpania z ubiegłorocznym wynikiem 283,0 tys. ton. Na drugim miejscu uplasowały się Stany Zjednoczone z wynikiem 134,0 tys. ton oraz na trzecim Meksyk – 92,0 tys. ton. Ponadto
liczącymi się globalnie eksporterami truskawek były Holandia – 66,0 tys. ton, Belgia – 53,0 tys. ton oraz Białoruś – 36,0 tys. ton, czy Egipt – 32,0 tys. ton.
W przypadku globalnego importu w minionym roku wyniósł on 883,0 tys. ton wobec 885,0 tys. ton rok wcześniej. Tym razem również największe ilości importowały między sobą kraje unijne – 414,0 tys. ton oraz kraje Ameryki Północnej – 243,0 tys. ton. Największe ilości truskawek sprowadziły w minionym roku, podobnie jak iw latach wcześniejszych, Stany Zjednoczone – 142,0 tys. ton. Ponadto po dokładnie 100,0 tys. ton wyniósł import w Niemczech i Kanadzie oraz 78,0 tys. ton we Francji. Poza tym około 53,0 tys. ton zaimportowała Wielka Brytania, 48,0 tys. ton Rosja i 37,0 tys. ton Białoruś.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Factsheet aardbeien