Stres osmotyczny jest jednym z najczęstszych niekorzystnych problemów napotykanych przez rośliny. Najczęściej mówimy o suszach, upałach, przymrozkach, silnych opadach deszczu i zalaniach, a także o częstych zmianach i dużych różnicach temperatur między dniem, a nocą.

To natomiast prowadzi m.in. do uszkodzenia struktur komórkowych i nieregularnej pracy komórek (kurczenie i pęcznienie komórek), zmniejszenia aktywności procesów fizjologicznych (respiracja, fotosynteza) czy ograniczenia prawidłowego funkcjonowania aparatów szparkowych. Skutkiem tych zaburzeń jest bardzo często spadek plonu oraz jakości owoców.

Sprawdzonym i pewnym rozwiązaniem na tego typu problemy są substancje zwane osmolitami lub osmoprotektantami. W naturze występują w wielu roślinach, aby pomóc im chronić komórki w celu utrzymania normalnych procesów fizjologicznych w niekorzystnych warunkach. Najbardziej znanymi substancjami są prolina, betaina oraz glicyna betaina. Te substancje mogą być również dostarczone do roślin w formie zabiegów.

Glicyna betaina jest małą cząsteczką, będącą naturalnym, potężnym fizjoaktywatorem. Substancja wspomaga rośliny, dzięki czemu mogą pokonać różne sytuacje stresu abiotycznego/środowiskowego.

Glicyna betaina reguluje przepływ wody i krążenie składników odżywczych i innych substancji między wnętrzem, a zewnętrznymi komórkami roślinnymi w trudnych warunkach atmosferycznych. Glicyna betaina pomaga chronić integralność komórkową i metabolizm roślin. Dzięki temu, krążenie wody i składników odbywa się bez zaburzeń w całej roślinie: zarówno w pędach, jak i w liściach i owocach.

W porównaniu do innych substancji tego typu, stosowanie glicyny betainy niesie za sobą wiele zalet:

– jest doskonałym „nośnikiem” substancji systemicznych i składników odżywczych

– bardzo szybko krąży w roślinie – już po 24 godzinach

– jest 4 razy silniejsza niż prolina

– działa znacznie dłużej niż betaina – tylko 3-4 dni, glicyna betaina do 4 tygodni, zapewniając długotrwałe wsparcie

– glicyna betaina to nie tylko osmoprotektant, ale regulator metabolizmu roślin

Glicyna betaina, w 96%-owym stężeniu jest zawarta w preparacie Lalstim® Osmo, oferowanym przez Szałas agro i dystrybutorów w Polsce.

Stosowanie Lalstim® Osmo jest bardzo proste:

– zabieg w dawce 2 kg/ha co 3-4 tygodnie lub 1 kg/ha co 2 tygodnie

– dodatek do innych nawozów, środków biologicznych czy środków systemicznych w dawce 250 g/ha

Jakie są zalety stosowania glicyny betainy?

– wspomaganie rośliny w przypadku długotrwałych susz i występowania wysokich temperatur np. w lecie w tunelach foliowych czy na początku sezonu w przypadku przymrozków do -3 stopni

– wzmocnienie rośliny w przypadku dużych różnic temperatur między dniem, a nocą przez poprawę krążenia soków, wody i składników oraz regulację pracy aparatów szparkowych

– poprawa struktury owoców, ograniczenie występowania mikrospękań lub spękań w przypadku silnych opadów – dzięki temu, ograniczenie pleśnienia i spadku trwałości

Więcej w materiale poniżej:

materiał promocyjny z firmy Szałas agro







Poprzedni artykułNawożenie truskawek – podsumowanie i rekomendacje
Następny artykułPo zbiorach truskawek nadal powinniśmy chronić plantacje

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj