Innowacje na Fruit Logistica 2018

Fruit Logistyca

Fruit Logistica 2018 odbywać będzie się w dniach 7-9 luty, tradycyjnie w Berlinie. Ostatniego dnia imprezy wręczona zostanie prestiżowa Innovation Award – nagroda dla najbardziej innowacyjnego produktu. Do głosowania uprawnieni będą goście imprezy. Na Fruit Logistica 2018 organizatorzy spodziewają się 75 000 odwiedzających ze 130 krajów.

Fruit Logistica 2018 Innovation Award

Nagroda Innovation Award w 2018 roku zostanie przyznana już po raz 13. W przeciągu prawie półtorej dekady wyrobiła ona sobie miano najważniejszego wyróżnienia w branży, począwszy od produkcji na sprzedaży skończywszy. Obejmują one więc cały łańcuch dostaw. Celem ich przyznania jest uhonorowanie wybitnych innowacji a przy okazji ich promocja. O prestiżowe laury zabiegać mogą produkty, usługi czy rozwiązania technologiczne.

Gdzie można zapoznać się z nominacjami?

Organizatorzy wyznaczyli dwie oddzielne lokalizacje, gdzie firmy ubiegające się o Innovation Award wystawiają swe propozycje. Jedna z nich znajduje się w łączniku między halami 20 i 21. Druga w CityCube Berlin, w hali B. Głosy oddawać można w dniach 7 i 8 lutego. Wyniki ogłoszone zostaną w pierwszej z wymienionych lokalizacji 9 lutego o godzinie 14.30.

Nominacje do Fruit Logistica 2018 Innovation Award

Komitet składający się z ekspertów z różnych segmentów świeżego rynku wyłonił 10 kandydatur spośród 70 zgłoszonych propozycji. Na nie można będzie oddawać głosy podczas Fruit Logistica 2018. Już teraz można się z nimi zapoznać:

Kandydatura Opis
‘Adora’, HM.Clause, Hiszpania Twarda, czerwono-brązowa odmiana pomidora o słodko-kwaśnym smaku i bardzo długim okresie trwałości pozbiorczej
“H2Hybrid”, H2Hydroponics, Hiszpania Opatentowany system rozmnażania i nawadniania hydroponicznego roślin  redukujący zużycie wody o 80% i energii o 25%
“In-field Laboratory for Agricultural Testing”, Croptimal, Izrael Mobilne rozwiązanie do wykonywania analiz materiału roślinnego, gleby i wody. Testy pochłaniają zaledwie kilkadziesiąt minut.
“LogoFrucht”, Kellermeister Manns, Niemcy Drukowanie informacji na owocach i warzywach o dowolnym kształcie. Wykorzystywany jest neutralny dla żywności, wodoodporny i kontrastujący pigment.
“Malver”, Turatti, Włochy Elektromechaniczny system do obierania mango o wydajności 48 szt./min.
“Pook Coconut Chips”, PookSpaFoods, Germany Chipsy kokosowe wyprodukowane bez udziału oleju czy innego tłuszczu. Dostępne w trzech smakach.
“Scheufelen Grass Paper – Greenliner“, Papierfabrik Scheufelen Ekologiczny materiał do pakowania. Wyprodukowany nawet w 50% z włókien trawy.
“The Alberts Smoothie Station”, Alberts powered by Greenyard, Belgia Maszyna wendująca, przygotowująca smoothie wedle kompozycji zamawiającego. Urządzenie wykorzystuje do tego mrożone owoce i warzywa.
“Ulti-Mite Swirski”, Koppert Biological Systems, Holandia Kompostowalna torba zawierająca pożywkę dla drapieżnego roztocza Amblyseius swirskii opracowana w celu biologicznego zwalczania wciornastków.
“Wasabi Giftbox”, East4Fresh – Color2Food, Holandia Pudełko wykonane z nieobrobionego drewna, zawierające świeże kłącze wasabi.

 







Poprzedni artykułUprawa truskawek w Maroku
Następny artykułCałoroczna produkcja malin i jeżyn z doświetlaniem