W dniach 23-25 lutego w Kazimierzu nad Wisłą odbywało się szkolenie zorganizowane przez firmę DLV Plant UK, poświęcone kontrolowanej uprawie roślin jagodowych. W jego trakcie doradca z angielskiej firmy omawiał najważniejsze czynniki, które mają wpływ na wzrost i owocowanie roślin jagodowych.
Mariusz Padewski zwracał uwagę na potrzebę szczegółowej kontroli wilgotności i składu podłoża. W przypadku upraw realizowanych w systemach bezglebowych, np. podłożu kokosowym, ważne jest jego optymalne uwodnienie, dlatego obecnie przy uprawie truskawek w matach „kokosowych” stosuje się 5 kroplowników (na matę o długości 1 m), co z jednej strony pozwala utrzymać równomierną wilgotność podłoża, z drugiej dzięki temu można dobrze przepłukać podłoże co może być potrzebne by nie dopuścić do nadmiernego wzrostu EC, czy kumulacji niektórych pierwiastków (chloru, sodu, siarczanów). Utrzymanie równomiernej wilgotności podłoża pozwala równomiernie rozwijać system korzeniowy, a tym samym optymalny wzrost roślin. Zachwiania wilgotności, czy zmiany EC podłoża mogą powodować m.in. objawy niedobory wapnia, które w pierwszej kolejności ujawniają się na najmłodszych liściach. Zmiany takie następują na skutek zahamowania pobierania wapnia z podłoża, co zazwyczaj jest związane z niewystarczający podbieraniem wody przez rośliny (wapń przez korzenie pobierany jest z wodą i wraz z nią transportowany w roślinie). Tak więc utrzymanie optymalnej wilgotności podłoża ma ważne znaczenie przy uprawie roślin zwłaszcza w podłożach. Zapotrzebowanie na wapń, jest różne dla poszczególnych odmian i gatunków, ale braki tego składnika można obserwować, zarówno na truskawkach, malinach oraz borówce wysokiej. Wilgotność i parametry podłoża (pH, EC) powinno się kontrolować na bieżąco, najlepiej codziennie, dokonując takich pomiarów odpowiednim miernikiem (np. WET Sensor).
Doradca z DLV, polecał, by przy prowadzeniu fertygacji, realizować ją z każdym podlewaniem roślin, dopasowując EC pożywki do warunków wilgotnościowych gleby/podłoża i klimatu oraz fazy wzrostu roślin. Równie ważne jest stałe kontrolowanie poziomu EC i pH. Ten ostatni parametr wpływa na dostępność dla roślin poszczególnych składników mineralnych. Dla truskawek uprawianych w glebie mineralnej optymalne pH (mierzone w wodzie) powinno wynosić 6-6,5, dla malin 6,2-6,7, a jeżyn – 6-6,5. Poziomy te będą już inne przy uprawie w podłożu kokosowym i substracie torfowym.
Kontrola EC również powinna być oparta na systematycznych pomiarach tego parametru w podłoża. Przy uprawie w podłożach, pomiary takie można wykonywać przenośnym urządzeniem typu WET Sensor, a by były one miarodajne, powinny być wykonywane ze środkowej części maty (na brzegach maty, zazwyczaj EC podłoża jest wyższe). M. Padewski, zalecał, by kontrolować EC sumując wartość EC podawanej pożywki i EC z przelewu. Gdy wartość ta jest zbyt wysoka, jest to wskazówka do obniżenia EC pożywki podawanej roślinom. Zbyt wysoka suma EC (dla truskawek powyżej 3,4), będzie oznaczać za wysokie EC podłoża (wzrost zasolenia), a to może przyczynić się do zamierania korzeni truskawek. Do takiej sytuacji dochodzić może w okresie lata, gdy w okresie letnich upałów rośliny podlewane są pożywką o zbyt wysokim EC. W warunkach wysokich temperatur w okresie lata, rośliny powinno się zasilać pożywką o niskim EC, a czasem nawet konieczne jest podlewanie czysta wodą.
Uprawa roślin pod osłonami daje również możliwość kontrolowania pozostałych czynników jakie wpływają na wzrost roślin czyli światła i temperatury. Poprzez wietrzenie tuneli można wpływać nie tylko na temperaturę w otoczeniu roślin, ale również wilgotność powietrza. Ten drugi czynnik ma wbrew pozorom bardzo duży wpływ na wzrost roślin, gdyż zarówno zbyt niska wilgotność nie będzie korzystna dla roślin jak i zbyt wysoka. Dla roślin niekorzystna jest zarówno zbyt niska wilgotność powietrza (zwłaszcza w czasie kwitnienia, słabsze zapylenie) jak też zbyt wysoka (rozwój chorób, zahamowanie transpiracji, tipburn). W trakcie wzrostu wegetatywnego roślin optymalna wilgotność powietrza powinna wynosić 65-70%, podczas gdy w czasie zbiorów lepiej gdy jest niższa i wynosi 55-70% wilgotności względnej powietrza.
Dużo dyskusji wzbudziło prowadzenie pędów malin z sadzonek long-cane. Kupując taki materiał, pędy powinny mieć 1,6-1,8 m, ale jak podkreślał M. Padewski, ważne jest ile jest pąków na pędzie. Optymalnie gdy jest 25-30 pąków, z czego około 15 powinno dać owocujące pędy. Trzeba również pamiętać, że im grubsze są pędy, tym później rozpoczną wzrost wiosną. Pędy long-cane powinny być proste, każde zagięcie pędu będzie później odpowiadało za słabszy wzrost pędów i gorszy rozwój pąków.