Rusza rejestracja uczestników „Berry Fest 2024”




Przed nami II edycja konkursu jagodowych alkoholi i spotkanie osób zaangażowanych w ich produkcję. BerryFest 2024 odbędzie się 3 października 2023 roku w Pałacu Mała Wieś. Wydarzenie jest adresowane do producentów i branży HoReCa. Jeśli chcesz produkować z sukcesem lub chcesz stworzyć unikalną kartę jagodowych trunków, nie może Cię tu zabraknąć.​​

Jak wziąć udział w „Berry Fest 2024” jako producent?

Do udziału niezbędna jest akredytacja. Formularz dla producentów 👉 tutaj

Głównym wydarzeniem „Berry Fest 2024” będzie Konkurs prowadzony w oryginalnej formule rozmowy z ekspertami. Każdy z uczestników opowie o tym jak tworzy trunek, a jurorzy pomogą wyciągnąć istotne jego atuty.

Konkurs poprzedzi Master Class, podczas którego przypomnimy zasady dobierania alkoholu do potraw. Już pierwsza edycja pokazała, jak ważny jest foodpairing. W tym roku kontynuujemy promocję tego obszaru.

Będzie dyskusja na temat przyszłości jagodowych alkoholi, prezentacja przykładów strategii rozwoju biznesu i networking. Program wzbogacają sami uczestnicy, wskazując ciekawe przykłady i swoje oczekiwania.

Dla kogo jest Berry Fest?

Przyjmowane są zgłoszenia z podziałem na firmy i osoby prywatne:

  • Firmy to producenci dostarczający swoje produkty do podmiotów hurtowych, posiadające tzw. zezwolenie hurtowe lub sprzedający w miejscu wytworzenia (we własnej winnicy, winiarni, gospodarstwie), na bazie stosownego zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych.
  • Osoby prywatne to pasjonaci lub plantatorzy, którzy często produkują z własnych owoców i na własne potrzeby. Nie sprzedają, nie mają stosownych zezwoleń, akcyzy etc. Mają jednak „w dłoni” swój produkt, który chcą pokazać i o którym chcą opowiedzieć.

Nagrody w konkursie „Berry Fest 2024”

W ramach Konkursu przyznane zostaną brązowe, srebrne i złote medale oraz 2 nagrody główne. Tytuły Grand Prix Berry Fest 2024 zostaną przyznane – podobnie jak w ubiegłym roku – w kategoriach „produkcja profesjonalna” i „produkcja domowa”.

Wszyscy nagrodzeni będą promowani na łamach czasopism partnerów „Jagodnik” oraz „Restauracja” i „Hotelarz”, wydawanych dla właścicieli i kadry zarządzającej HoReCa. Kluczowym wymiarem tej promocji jest całostronicowa reklama laureatów w czasopiśmie „Restauracja”.

Wszyscy medaliści otrzymają dyplom, zdjęcia, projekt medalu oraz pakiet ok. 50 naklejek ze zdobytym medalem „Berry Fest 2024”. Tradycyjnie laureaci będą promowani podczas tegorocznej akcji „prezenty dla firm”.

Kto będzie wybierał zwycięzców „Berry Fest 2024”?

Ekspertami Berry Fest i jurorami konkursu są Zbigniew Kmieć, Katarzyna Puk, Mikołaj Rey i Łukasz Klesyk. Ich sylwetki prezentujemy w osobnym materiale (link). Poniżej ich zaproszenie i ocena pierwszej edycji.

Berry Fest to unikalna formuła. Jako jury spotykamy się z twórcami i po prostu rozmawiamy. Mówimy, o tym co się nam podoba i co nam się nie podoba. Dyskutujemy, jak zrobić aby to było lepsze albo jak zrobić to, żeby się lepiej sprzedawało. Przy okazji oczywiście wszyscy uczą się nawzajem od siebie poleca Łukasz Klesyk, redaktor kulinarny i juror Berry Fest.

– Branża winiarska, branża sommelierska, składa się z bardzo wielu indywidualistów. Ale tak naprawdę najwięcej możemy nauczyć się sami od siebie. Jeśli jest to konstruktywna krytyka i wypływa ona z ust ekspertów, to jest to coś, z czego możemy wyciągać wnioski. I budować wspólny wizerunek. Zapraszam Państwa na Berry Fest 2024 – mówi Katarzyna Puk, sommelier i sędzia w konkursach winiarskich.

Wizytówka polskich kuchni

Berry Fest wzmacnia tożsamość polskiej kuchni. Tożsamość opartą bardzo głęboko o jej tradycje i rdzeń, czyli odwagę w kontrastowaniu, łączeniu słodkiego z kwaśnym, naturalność, świeżość. O brak zahamowań zupełnie nietuzinkowych, arcy bogatych, barokowych wręcz, połączeniach kulinarnych. To wszystko dają nam alkohole z polskich owoców jagodowych. I dlatego zawojują świat, w swoim czasie zaprasza i przekonuje, że ten czas możemy wspólnie skrócić, Zbigniew Kmieć kolejny juror Berry Fest.

– Berry Fest to spotkanie, które wokół tego co dobrze znamy, tworzy nową energię. Uświadamiamy sobie, że Polska to są owoce jagodowe, wina owocowe i nalewki. Czujemy gościnność i tradycje. Wspólnym wyzwaniem staje się odbudowa tych kategorii na świecie. Wcześniej w oczach polskiej branży gastronomicznej i handlowej. To właśnie robimy. Po to zapraszamy Państwa na Berry Fest – mówi Mikołaj Rey, szef jury Berry Fest, ekspert kulinarny, smakosz i miłośnik polskich produktów.

Zapraszamy producentów i przetwórców owoców jagodowych, liderów HoReCa oraz mediów do prostej akredytacji. Gwarantujemy możliwość poznania elity jagodowych twórców i ich produktów.

Dziennikarzy i redakcje chętne by relacjonować wydarzenie prosimy o akredytację pod adresem: akredytacja@inspiresb.com​

Kompendium informacji, w tym pełna lista nagrodzonych w ur. win, nalewek i destylatów dostępne są na BerryFest.pl







Poprzedni artykułZbiór aronii w 2023 roku. Czego można się spodziewać?
Następny artykułMunira – odmiana truskawek od Ecoferti – zalecenia uprawowe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj