QUANTIS – pierwszy biostymulator od Syngenty




Obecnie jednym z największych problemów światowych jest globalne ocieplenie. W ostatnich latach obserwuje się wzrost średniej temperatury w Polsce o 0,3°C na dekadę. Do 2050 roku średnia temperatura powietrza w Europie ma wzrosnąć nawet o 3°C. Konsekwencją tych zmian jest mniejsza ilość opadów i częstsze susze. Badania naukowe potwierdzają, że stres wynikający z wysokich temperatur może przyczynić się do utraty nawet kilkudziesięciu procent plonu. Wsparcie w takich warunkach niesie biostymulator Quantis.

Quantis to stymulator wzrostu roślin pochodzenia naturalnego, będący efektem fermentacji soku z trzciny cukrowej i drożdży, wzbogacony potasem i wapniem. Badania potwierdzają pozytywny wpływ zastosowania preparatu w uprawie: rzepaku ozimego, ziemniaków, słonecznika, zbóż, kukurydzy oraz truskawek.

Quantis poprawia wydajność roślin i zwiększa plony poprzez pobudzanie naturalnych procesów fizjologicznych. Zmniejsza negatywny wpływ upału, suszy czy zimna i pomaga roślinom zregenerować się.

Preparat pozwala roślinie utrzymać prawidłowe funkcjonowanie aparatów szparkowych i transpiracji na właściwym poziomie. Dzięki temu utrzymuje wodę w komórkach.

Quantis pomaga także przedłużyć fotosyntezę – utrzymuje „efekt zazielenienia” i stymuluje naturalne procesy związane z odżywianiem, wspierając lepszy wzrost roślin i plon. Efekt plonotwórczy biostymulatora obserwuje się zarówno w warunkach stresu, jak i jego braku.

Rolników ucieszy fakt, że Quantis jest wygodny w użyciu – może być stosowany razem z zabiegiem fungicydowym. Dodatkowo będzie dostępny w korzystnej cenie u autoryzowanych dystrybutorów, w dobrych punktach handlowych oraz w sklepie internetowym Syngenta.

Dla firmy Syngenta produkty biologiczne odgrywają ważną rolę w bardziej zrównoważonym rolnictwie przyszłości. Cieszymy się, że możemy zaproponować swoim klientom wybór biostymulatorów jako alternatywę do tradycyjnych środków ochrony roślin. Wszystko to w trosce o rolników, by mogli produkować wysokiej jakości żywność w sposób bezpieczny dla środowiska, odpowiadając jednocześnie na wymagania konsumentów.

Źródło: Informacja prasowa firmy Syngenta







Poprzedni artykułAkademia Uprawy Truskawek 2022, cz. 2 – już w czwartek!
Następny artykułUprawy pod osłonami. W ziemi czy w substracie?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj