Produkcja borówki przestaje być opłacalna? Te cyfry mogą szokować!



Na kilku ostatnich spotkaniach branżowych dużo mówiono o kosztach produkcji borówki. Nic zresztą dziwnego – składowe kosztów produkcji ciągle rosną. Wielu plantatorów zadaje sobie pytanie –  Co będzie z cenami owoców? Czy za owoce zbierane w 2022 ceny będą adekwatnie wyższe do wzrostu kosztów produkcji? Wielu może się rozczarować.

W przypadku borówki od wielu już lat mówi się o rosnących kosztach produkcji borówki i konieczności ich dokładnego liczenia w gospodarstwach. Jest to przecież kluczowe z ekonomicznego punktu widzenia. Pozwala uzyskać odpowiedź na pytanie – Czy dana uprawa daje dodatni bilans finansowy? Okazuje się, że wielu właścicieli gospodarstw w tym plantatorów borówki, nie zdaje sobie sprawy, że dokładają do produkcji owoców.

Z roku na rok koszty produkcji borówki rosną

Mirosław Garliński, plantator borówki z Dolecka już drugi raz był prelegentem Międzynarodowej Konferencji Borówkowej. Gdy w 2019 roku w swoim wykładzie prezentował jak należy liczyć i analizować koszty produkcji, wskazywał jak duży wpływ ma na to uzyskiwany plon. To on w głównej mierze wpływa na realne koszty produkcji owoców w gospodarstwie. Za 2018 rok zostały one wyszacowane 9-11 zł/kg (koszt produkcji i opakowania). Podczas tegorocznego wystąpienia na Konferencji Borówkowej prelegent przedstawiał najświeższe dane dotyczące kosztów produkcji borówki w 2021 roku. Wyniosły one 13,85 zł/kg. Także z opinii innych plantatorów wiemy, że faktyczne koszty produkcji borówki w 2021 roku wyniosły w granicach 12-13 zł/kg owoców spakowanych, wyjeżdżających z gospodarstwa. Oznacza to, że sprzedaż owoców poniżej tej ceny stanowi realną stratę dla plantatora borówki.

koszty_produkcji_borówki
default

Warto tu przypomnieć, że w szczycie borówkowego sezonu 2021, wielu plantatorów borówki sprzedawało swoje owoce po 5-6 zł/kg. Była to zatem cena, która nie pokrywała kosztów wyprodukowania owoców.

Sezon 2022 z dalszą tendencją wzrostu kosztów producji borówki

W tym sezonie trzeba się spodziewać dalszego wzrostu kosztów produkcji borówki. Dlaczego? Otóż weźmy pod uwagę wzrost kosztów paliw (praca maszyn w gospodarstwie, transport), nawozów, robocizny i zakwaterowania pracowników (energia, ogrzewanie wody). Do tego wreszcie dalszy wzrost kosztów opakowania. Szacuję, że w tym roku jednostkowy koszt produkcji borówki wzroście o kolejnych 15-20% – argumentuje Mirosław Garliński.

koszty_produkcji_borówki
Duży wpływ na końcowy koszty produkcji 1 kg borówki mają też koszty przygotowania do sprzedaży i opakowań

Coraz trudniej jest też zarobić na wczesnych borówkach. Jeszcze kilka lat temu gdy zaczynały się polskie borówki (zazwyczaj w ostatniej dekadzie czerwca) ceny były atrakcyjne i sięgały 50-60 zł/kg. Obecnie jest to już nierealne. Ceny za pierwsze borówki to około 30 zł (+/- 5 zł). Ponadto plantatorzy muszą walczyć z silną konkurencją na rynku borówek pochodzących z Serbii czy Hiszpanii. Równoczesne widać też trend coraz niższych cen za borówki z końca seoznu (wrzesień/październik). Tymczasem jeszcze kilka lat temu ceny te również były zdecydowanie wyższe (wykres). Tak więc ceny za owoce borówki jakie uzyskuje plantator na przestrzeni ostatnich lat mocno spadają, a koszty – horrendalnie rosną!

koszty_produkcji_borówki
Relacja cen sprzedaży borówki na przestrzeni ostatnich lat

Produkcja borówki przestaje być opłacalna








ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here