Poprawa kondycji malin dzięki biopreparatom – doświadczenia z gospodarstwa w Karczmiskach




W ramach prowadzonych doświadczeń polowych w gospodarstwie dr. Pawła Krawca w Karczmiskach, prowadzona jest analiza wpływu wybranych biopreparatów na kondycję i rozwój malin. Badania prowadzone są m.in. na odmianie 'Enrosadira’, z uwzględnieniem warunków stanowiskowych i historii wieloletniej uprawy malin. W tunelu z tą odmianą testowane są m.in. takie produkty jak Bakto ProFOS w celu przeciwdziałania zmęczeniu gleby oraz Kelpak SL w celu oceny jego wpływu na jakość kwitnienia i zawiązywania owoców.

Bakto ProFOS – wsparcie mikrobiologiczne w walce ze zmęczeniem gleby

Jak tłumaczy Jan Kuna z Chemirolu, jednym z głównych wyzwań w wieloletniej uprawie malin na tym samym stanowisku jest zmęczenie gleby. Objawia się ono nie tylko przez namnażanie niekorzystnego mikrobiomu, ale również nagromadzenie wydzielin korzeniowych, które ograniczają wzrost i rozwój roślin w kolejnych cyklach produkcyjnych.

W wyznaczonej kwaterze, gdzie zastosowano Bakto ProFOS, zawierający bakterie z rodzaju Bacillus, już w pierwszych tygodniach wzrostu roślin obserwuje się  pozytywny wpływ tej aplikacji na kondycję roślin.

Bakterie zawarte w produkcie Bakto ProFOS kolonizuje środowisko glebowe, produkują enzymy, które rozkładają wydzieliny korzeniowe, poprawiając strukturę mikrobiologiczną gleby i ograniczając efekt zmęczenia – wyjaśnia Jan Kuna.

Efekt? Lepszy wzrost wegetatywny, większa powierzchnia asymilacyjna liści i bardziej wyrównany pokrój roślin. Jak pokazują pomiary chlorofilu za pomocą miernika SPAD w kwaterze kontrolnej indeks SPAD wynosił 607, a w kwaterze, gdzie stosowano produkt Bakto ProFOS 624.

Urządzenie potwierdza to, co widać gołym okiem – liście są ciemniejsze, lepiej odżywione azotem, a rośliny są silniejsze i bardziej wyrównane – informuje dr Paweł Krawiec.

Kelpak SL – biostymulacja na kluczowym etapie rozwoju roślin

Drugi etap doświadczeń dotyczył kwatery założonej w 2024 roku z doniczkowanych sadzonek odmiany 'Enrosadira’. W tym przypadku, w czasie początku kwitnienia tej odmiany rozpoczęto stosowanie biostymulatora KELPAK SL.

Produkt ten, zawierający naturalne fitohormony (auksyny i cytokininy), ma na celu:

– wzmocnienie roślin w fazie kwitnienia,

– poprawę pobierania wapnia i transportu składników odżywczych,

– zwiększenie masy owoców i poprawę ich jakości.

Zmienna pogoda – od chłodów do nagłych wzrostów temperatury – mocno wpływa na kondycję roślin. Zastosowanie Kelpaku pozwala roślinom lepiej adaptować się do stresu środowiskowego – podkreśla J. Kuna.

Rekomendowany program stosowania produktu Kelpak SL w malinach:

– Pierwsza aplikacja: 3 l/ha tuż przed kwitnieniem (uderzeniowa),

– Kolejne aplikacje: 2 l/ha w odstępach co ok. 2 tygodnie – w trakcie kwitnienia i na początku zbiorów.

Taki program nie tylko wspiera plonowanie ilościowe, ale również poprawia parametry jakościowe – zawartość cukrów (BRIX) i kolor owoców – dodaje J. Kuna.








Poprzedni artykułOstatni moment na poprawę jakości i wielkości borówek! 
Następny artykułTruskawkowe Inspiracje. Sprawdziliśmy, kto najlepiej sadzi truskawki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj