Interesujące pokazy znanych oraz nowych odmian truskawek odbywały się podczas tegorocznej edycji targów Macfrut 2022. Pokazy te dotyczyły odmian uprawianych we Włoszech. Część z prezentowanych kreacji nadaje się także do uprawy w Polsce. Pamiętać jednak należy, że odmiany te na ogół nieco inaczej reagują na warunki klimatyczne naszego kraju. Mogą mieć inny kształt czy barwę, czasem różnią się także smakiem. Oceny wizualnej (i nie tylko) truskawek prezentowanych w halach Rimini Fierra dokonałem w towarzystwie Julii i Dawida Janiaków, plantatorów z Polski. Przyjechali oni na włoską ziemię w poszukiwaniu nowości, dobrych praktyk ogrodniczych i inspiracji przed nieśmiało rozpoczynającym się już sezonem zbiorów w Polsce.
W czasie targów Macfrut 2022 prezentowano niezwykle ciekawą gamę wielu nowych biostymulatorów i nie tylko w ramach Biosolutions International Event. Była to ekspozycja biologicznych rozwiązań wykorzystywanych w nawożeniu, biostymulacji i zwalczaniu szkodników. Na relację z tej części wystawy zapraszam do bieżącego numeru „Jagodnika”https://jagodnik.agencja-oikos.pl/ (6/2022) i artykuł pt. Nowoczesne rozwiązania biologiczne. Macfrut 2022.
Pokaz owoców truskawek
Owoce zostały zaprezentowane na takich samych talerzykach. Naczynia o jednakowej barwie i wielkości pozwoliły wychwycić subtelne niekiedy różnice w wyglądzie jagód. Organizatorzy zadbali także o to, by możliwe były degustacje. Owoce kusiły aromatem i wyglądem, a kolejne ich partie sukcesywnie uzupełniały ubytki na wystawie. Zdaniem Julii i Dawida Janiaków jednymi z najsmaczniejszych owoców były te z odmiany ‘Karima’. Miały one odpowiednią jędrność pozwalającą na długi obrót handlowy, a pomimo niezbyt intensywnego wybarwienia odznaczały się wysokim poziomem słodyczy. Podzielam ten pogląd, choć osobiście do gustu przypadły mi także owoce odmiany ‘Lycia’. Zwane czasem żartobliwie we Włoszech „marchewkami” ze względu na wydłużony, stożkowy kształt, cechowały się poprawnym balansem słodyczy i kwasowości, intensywnym wybarwieniem miąższu a także przyjemnym posmakiem.
Kwestia smaku jest dyskusyjna. O preferencjach na tym polu można rozmawiać długo. Pamiętajmy o tym, że smak nie jest wyłącznym kryterium decydującym o towarowej uprawie danej uprawy. Zapraszam więc do zapoznania się z krótką relacją fotograficzną z Macfrut 2022. Pozwoli to samodzielnie ocenić wygląd owoców zaprezentowanych na włoskich targach odmian: