Liczba osób jedzących borówkę rośnie w tempie 9%. To wynik o 1 p.p. lepszy od dwuletniej średniej. Dwa lata temu w lipcu jadło borówki 23% Polaków, w ubiegłym roku już 31%, w tym roku 40%. Oddaje to wzrost liczby lipcowych konsumentów borówki z poziomu 7,4 mln przez 10 mln, aż do 13 mln. Porównując lipiec do lipca obok borówki najwięcej zyskały maliny i agrest. Odpowiednio 1,9 mln i 0,6 mln nowych konsumentów. Dla malin w lipcu padł historyczny rekord. Spożycie deklarowało aż 53% populacji, tj. 17,2 mln dorosłych Polaków. Jedzeniu większej ilości owoców i warzyw sprzyja sezonowość. Ponad połowa (55%) Polaków w sezonie na ulubione gatunki je ich więcej. 

W najnowszym badaniu Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw postanowił zapytać Polaków o sytuacje, które sprzyjają jedzeniu większej ilości warzyw i owoców. Okazuje się, że kluczowe są trzy czynniki: dostępność ulubionych gatunków w sezonie, dbałość o zdrowie i możliwość jedzenia warzyw i owoców w postaci smacznych dań.

  • Jedzeniu większej ilości warzyw i owoców sprzyja sezonowość. Ponad połowa (55%) Polaków w sezonie na ulubione warzywa i owoce je ich więcej.
  • Gdy pojawia się pomysł na to, jak podać warzywa i owoce, to są one jedzone bardzo chętnie. Co piąty (19%) respondent je więcej warzyw i owoców, gdy są smacznie przyrządzone i ładnie podane.
  • Kolejną przyczyną jedzenia większej ilości warzyw i owoców jest chęć zadbania o zdrowie i samopoczucie. Uważamy, że warzywa i owoce pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Co trzeci Polak (31%) je więcej warzyw i owoców, gdy chce poprawić swoją odporność. 16% gdy chce schudnąć. 

W wynikach badania widać, że wyjazdy wakacyjne, czy spędzanie większej ilości czasu poza domem, nie sprzyjają zdrowej diecie i to pomimo większej dostępności sezonowych warzyw i owoców. Choć w badaniu nie odnotowujemy dużych zmian w sposobie odżywiania Polaków w ostatnich miesiącach. To eksperci Kantar Public polecają monitorować wpływ rosnących cen żywności na sposób odżywiania.

Czas na polskie superowoce!

Borówka rośnie w tempie 8%. To wynik powtarzający się regularnie od początku realizacji badań, czyli od grudnia 2019 r.. Tegoroczne lipcowe badanie pokazuje wzrost większy o jeszcze o 1 p.p. Lipiec 2022 do lipca 2021 borówka wzrosła o 9 p.p.

Imponujący jest wzrost konsumpcji borówki. W lipcu 2020 roku jadło borówki 23% Polaków, w lipcu 2021 roku – już 31%, w tym roku to poziom 40%. Oddaje to wzrost liczby konsumentów borówki z poziomu 7,4 przez 10 aż to 13 mln.

Rośnie sprzedaż praktycznie wszystkich badanych owoców jagodowych. Największy wzrost liczby konsumentów „lipiec do lipca” zanotowały borówki – o 2,95 mln, maliny o 1,94 mln i agrestu o 0,63 mln. 

W skali 2 lat – lipiec 2022 vs. lipiec 2020 – borówki maliny zyskały po 5,5 mln nowych konsumentów.

Maliny

Dla malin lipiec wyznaczył historyczny rekord. Spożycie malin deklarowało aż 53% populacji, tj. 17,2 mln dorosłych Polaków.

Mniej niż w lipcu 2021 roku było tylko osób deklarujących, że jedli truskawki. Wpływ na odnotowane wzrosty i spadki deklaracji spożycia może mieć zarówno wcześniejsze niż w dwóch poprzednich latach rozpoczęcie sezonu. Jak i nieco późniejszy termin badania. W przypadku jagody kamczackiej na przykład nieco niższe niż przed rokiem deklaracje spożycia w lipcu idą w parze ze znacznie wyższymi deklaracjami spożycia w czerwcu.


Badanie zrealizowano w dniach 15-20 lipca 2022 r., na reprezentatywnej próbie 1012 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).

Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania ok. 20 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

Komunikat prasowy
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw 

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM – promocja konsumpcji owoców i warzyw oraz forum współpracy sektora, II edycja”.

Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.









Poprzedni artykułTruskawki tylko w perlicie? Raczej nie, choć…
Następny artykułPokaz owoców truskawek na Macfrut 2022

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj