Konferencja Sadownicza w Kraśniku to ważne wydarzenie w czasie którego praktycznie co roku dowiadujemy się o nowych odmianach różnych gatunków roślin jagodowych, które już są lub niedługo będą dostępne w produkcji szkółkarskiej. O tym co nowego na rynku odmian maliny, truskawki, jeżyny czy modnego w ostatnim czasie gatunku goji informują przedstawiciele ośrodków naukowych i szkółek (na fot. owoce odmiany Grandarosa – autor fot. E. Żurawicz, A. Masny z IO w Skierniewicach).
Dariusz Szewczyk z SZD w Brzeznej zapowiada szybkie wprowadzenie do produkcji szkółkarskiej m.in. dwóch nowych odmian maliny Poemat i Polonez, które zostały już zarejestrowane. W przypadku realizowanych w tym ośrodku pracach hodowlanych dotyczących maliny dużą uwagę zwraca się obecnie m.in. na uzyskaniu odmiany tego gatunku, która będzie nadawała się do mechanicznego zbioru owoców.
Z kolei Dariusz Wójcicki ze szkółki Agro-Trus informował o dwóch nowych polskich odmianach truskawki – Grandarosa i Paladyn, które zostały wyhodowane w IO w Skierniewicach. Są to typowo deserowe odmiany o atrakcyjnych owocach, które w opinii tego szkółkarza, a także producenta owoców powinny znaleźć swoje miejsce na rynku.
Zbigniew Krzewiński z firmy Szkółka krzewów owocowych – Krzewiński, zachęcał do uprawy gatunku goji, a w szczególności od uprawy odmiany NQ1, która bardzo dobrze plonuje i ma atrakcyjne owoce. W ofercie tego przedsiębiorstwa znajduje się również kilka interesujących, nowych na polskim rynku odmian jeżyny, są to: Aserina, Lach Tay oraz Polar i Gazda.
W ostatnim czasie silnie rozwija się sprzedaż soków naturalnie tłoczonych, w których podstawowym surowcem do ich produkcji są jabłka. Jak informował Grzegorz Maryniowski z firmy BioGrim, który od kilu już lat zajmuje się tą produkcją warto do tego typu produktów dodawać soki z owoców jagodowych, co nie tylko pozwoli na ich zagospodarowanie po opłacalnych cenach ale również da konsumentom produkt o cennych właściwościach dietetycznych czy zdrowotnych. Takimi mało jeszcze znanymi w uprawie w Polsce gatunkami, których owoce doskonale nadają się do produkcji soków są np. świdośliwa czy rokitnik.