Na spotkaniu członków Krajowego Zrzeszenia Plantatorów Aronii (KZPA) „Aronia Polska”, które miało miejsce 26 lipca w Mieczysławowie koło Kutna (czytaj również), prof. dr hab. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego przypomniała o wyjątkowych prozdrowotnych właściwościach aronii. Małe przetwórstwo i promowanie wyrobów z aronii mogłoby być szansą na zwiększenie zainteresowania tym owocem.
Aronia zostałą odkryta gdy zaczęło się mówić o korzystnym wpływie antyoksydantów na zdrowie człowieka. Dlaczego właśnie aronia? W ostatnich latach bardzo zmieniła się dieta, kiedyś ludzie zwłaszcza żyjący na wsi często podjadali różne owoce rosnące wokół domu.
![Prof. dr. hab Iwona Wawer alt](http://www.jagodnik.pl/wp-content/uploads/2013/09/img_9418.jpg)
Obecnie dieta człowieka zdominowana została przez gotowe produkty przetworzone, które zawierają dużo podstawowych składników, ale niewiele związków takich jak witaminy. Ogromny sukces owoców jagodowych (określanych z angielskiego jako nutrients berries czy super berries), wynika z faktu że są one bogatym źródłem potrzebnych człowiekowi witamin, minerałów i innych substancji prozdrowotnych (antocjany, polifenole).
Aronia jest swego rodzaju paradoksem, bo choć produkujemy duże ilości tych owoców, to nie potrafimy ich wykorzystać poprzez wzmożoną konsumpcję – mówiła prof. I. Wawer. Owoce o ciemnej barwie zawierają dużo antocyjanów, ale również katechiny, które obniżają ciśnienie i wchłanianie tłuszczów (obniżenie cholesterolu). Kolejny składnik kwas chlorogenowy, o którym zaczęto mówić po badaniach osób pijących duże ilości kawy. Okazało się, że spożywanie owoców aronii zmniejsza ryzyko zachorowań na cukrzycę typu II. Antocyjany, katechiny i kwas chlorogenowy to cenne substancje zawarte w aronii, a myślę że nauka odkryje jeszcze wile innych cennych składników zawartych w aronii – mówił Prof. Wawer.
Najprostszym sposobem przetwarzania aronii może być produkcja soków. Po wyciśnięciu soku z aronii, pozostające skórki (wytłoki) zawierają bardzo dużo błonnika i antocyjanów – wysuszone i zmielone mogą być cennym suplementem diety. Kiedyś wykorzystywano taki produkt do wypieku chleba aroniowego – niestety zniknął z rynku. Wytłoki mogą stanowić cenny dodatek do paszy – interesują się nim np. hodowcy koni arabskich.
Amerykanie zrobili ranking produktów bogatych w antyoksydanty. Pierwsze miejsce zdobyła aronia, kolejne borówka i porzeczka czarna, która zawiera trzykrotnie mniej antyoksydantów w porównaniu do aronii. |
Są badania kliniczne, które potwierdzają właściwości prozdrowotne aronii, ale tak naprawdę brakuje produktów z aronii na naszym rynku. Pojawiają się wyroby w postaci soku, czy nektaru aroniowego, ale nie są one jeszcze ogólnodostępne. Dostępne są też dżemy aroniowe z czystych owoców lub w mieszankach, również mus aroniowy. Soki aroniowe, okazują się często zbyt mocno przesłodzone. Na rynku pojawiają się też wyroby alkoholowe z aronii w postaci win i nalewek. Produkty aroniowe można by również traktować jako produkt narodowy, gdyż mogą być atrakcją turystyczną i oryginalną pamiątką z Polski – uważa prof. Wawer.
Duże zainteresowanie aronią jest też na rynku międzynarodowym. Przykładem tego są Stany Zjednoczone, gdzie obecnie mocno propagowane są owoce jagodowe i produkty na ich bazie, ze względu na ich właściwości prozdrowotne. Po okresie zachwytu owocami żurawiny, owocami acai, pojawia się w USA moda na aronię, wywodzące się tak naprawdę z sąsiedniej Kanady. Produktami z aronii interesują się również odbiorców z Ameryku Północnej, Korei i Japonii (jako produkt przeciwdziałający skażeniu popromiennemu). Także Serbia, Grecja czy Ukraina są zainteresowane produktami z aronii i uprawą tej rośliny. Generalnie widać wzmożone zainteresowanie aronią i produktami na ich bazie w Europie i na świecie, dlatego jest już pora i miejsce na produkty aroniowe na naszym rodzimym rynku. Trudno przypuszczać by ich produkcją zajęły się duże zakłady, ale w opinii profesor Wawer, na pewno jest to szansa dla małych producentów, którzy mogliby produkować i oferować różnego rodzaju produkty lokalne z owoców aronii.