Munira, to odmiana truskawek, która w tym roku (drugi rok uprawy) w kwaterach wdrożeniowych realizowanych w projekcie Truskawkowe Inspiracje pokazała swój bardzo dobry potencjał plonotwórczy. Dodatkowo owoce wyróżniały się jakością oraz trwałością, która pozwala sprzedawać je bez problemu w sieciach handlowych.
Więcej o tym jak plonowała odmiana Munira, ale dlaczego jest odmianą wartą uwagi dowiecie się z materiału filmowego:
Jak informował Dawid Janiak z firmy Ecoferti, ‘Munira’ jest odmianą, która wcześnie zaczyna wegetację wiosną. Dlatego już od wczesnej wiosny, szczególnie na plantacjach okrywanych agrowłókninami, jeśli zachodzi tak potrzeba należy wykonać zabiegi fungicydowe zabezpieczające rośliny przed rozwojem patogenów grzybowych.
‘Munira’ jest odmianą mocno generatywną, w jej przypadku trzy korony w zupełności wystarczą do uzyskania wysokich plonów. W każdej koronie jest przeciętnie 2-3 kwiatostanów. Na jednym kwiatostanie ‘Munira’ ma nawet 10 owoców. Pozwala to z jednej trzy koronowej rośliny uzyskać nawet 90 owoców! Jeśli rośliny będą miały zbyt wiele koron, owoców będzie zbyt dużo i będą zbyt drobne. 70-90 owoców na roślinie jest ilością wystarczającą do uzyskania bardzo wysokich plonów. Przedstawiciele firmy Ecoferti zalecają kontrolę roślin i jeśli te mają zbyt wiele koron wyłamać część z nich wiosną po ocenie przezimowania.
Jak podaje D. Janiak, schemat nawożeniowy ‘Muniry’ wygląda następująco: początek wegetacji do rozpoczęcia zbiorów – 18/18/18+Mg (np. Kristalon zielony, Mg-Bardzo wany, można dodać około 1 kg/ha tygodniowo siarczanu magnezu) lub 20/20/20 w ilości 20 kg na hektar na każdy tydzień uprawy.
Od początku zbiorów zmieniamy nawożenie – 15/5/30+Mg (np. Kristalon biały) w ilości 25-30 kg/ha tygodniowo. Z magnezem jak powyżej, można dodać 1 kg tygodniowo siarczanu magnezu.
Oczywiście dawki możemy rozdzielać na 2-3 aplikacje w tygodniu, zgodnie z planem fertygacji przyjętym w gospodarstwie.
Proszę pamiętać, że jest to przykładowy plan i w przypadku braków lub nadmiaru niektórych składników w glebach należy go zmodyfikować. Ze swojej strony zalecamy dołączyć produkt Grand Ferti zawierający kwasy humusowe, aminokwasy, algi, kwasy organiczne oraz kompleks witamin z kwasem foliowym.
Kwas foliowy jest szczególnie ważny w okresie kwitnienia. Kwas foliowy działa w roślinach podobnie jak u kobiet w ciąży. W okresie kwitnienia następują intensywne podziały komórkowe w zawiązkach a im więcej komórek tym osiągamy większe owoce.
Zbiory owoców odmiany ‘Munira’ z racji ich jędrności można prowadzić z kilkudniowymi przerwami bez obawy o ich jakość. Nie zaleca się zbierać jej owoców „na różowo”, gdyż traci się wtedy na smaku, połysku oraz wielkości owoców, co oczywiście negatywnie odbija się na wielkości plonu. We Włoszech standardem jest zbiór owoców tej odmiany co 4-5 dni (uprawy tunelowe).
‘Munira’ jest też odmianą, która ma stosunkowo krótkie okno zbiorcze.