W tunelach malin są już w pełni zbiorów. Owoce zbierane na rynek deserowy musza cechować się dobrą trwałością (jędrnością) i smakiem. Jak udało się to uzyskać w gospodarstwie dr Pawła Krawca? Wyjaśnia Hubert Tabor z firmy Yara Poland.

Trzy tygodnie temu rozmawialiśmy o ważności nawożenia wapniem, aby zapewnić twardość i jakość owoców. Tu udało się osiągnąć. Dr Paweł Krawiec przeprowadził już pierwsze komercyjne zbiory. Były one bardzo wczesne i zapewniły owoce o twardej strukturze i jasnym kolorze. Teraz chciałbym zwrócić uwagę na smak owoców. Zależy on od ilości cukrów w owocach, ale także od mikroelementów dostarczanych roślinom – przypomina ekspert z firmy Yara. Mikroelementy mają kluczowe znaczenie dla smaku owoców.

Wysoka jędrność owoców to zasługa odpowiedniego wysycenia wapniem

Podstawą jest odpowiednie żywienie roślin, zarówno przez fertygację, jak i nawożenie posypowe oraz dolistne Ważne jest również odpowiednie nawodnienie. Obecnie do fertygcji rekomendujemy stosowanie Kristlonu czerwonego, który zawiera więcej potasu. To szczególnie istotne w okresach wysokich temperatur i dorastania kolejnych owoców – mówi Hubert Tabor.

Kwasy humusowe poprawiają strukturę gleby i zwiększają efektywność pobierania składników odżywczych przez korzenie. Nasz nowy produkt YaraVita Leotrac, jest idealny do stosowania przez systemy fertygacyjne. Zaleca się aby nie mieszać go z innymi nawozami. Stosowanie kwasów humusowych poprawia jakość gleby i dostępność składników odżywczych dla roślin, co przekłada się na lepszą jakość i smak owoców.

Mikroelementy najłatwiej dostarczyć w sposób dolistny. Można to połączyć z nawożeniem wapniem. Z mojej praktyki wynika, że jednym z najlepszych rozwiązań jest połączenie saletry wapniowej Calcinit w dawce 5 kg na hektar z Suberba Mikromix w dawce 0,5 kg/ha. Jest to dobrze przebadana mieszanka, która zapewnia roślinom odpowiednie dzywienie mikroelementami, wapniem i azotem. Azot przyspiesza wchłanianie wapnia, co z kolei poprawia twardość owoców – wyjaśnia ekspert. Dzięki temu owoce są twarde i łatwe do zbioru, a ściana komórkowa wzmocniona wapniem przyczynia się do ich wytrzymałości.

Archiwum Malinowego Factory

Uzyskaj dostęp do materiałów z poprzednich edycji!







Poprzedni artykułPrognozy cen malin i borówek na Ukrainie
Następny artykułOwoce przemysłowe – analiza rynku, cz. 1: porzeczki, aronia i agrest

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj