Czerwiec i lipiec to okres intensywnego wzrostu tegorocznych pędów malin odmian jesiennych, wytwarzania przez nie kwiatostanów oraz początek ich kwitnienia. W tym czasie zwraca się uwagę na choroby liści – głównie rdzę maliny, zamieranie pędów maliny oraz rozpoczyna ochronę przyszłych owoców przed szarą pleśnią. Skuteczny program pozwoli wpłynąć na wysokość plonu oraz jego jakość późnym latem oraz jesienią.
Rdza maliny
Rdzę maliny powoduje grzyb Phragmidium rubi-ideai. Grupa odmian owocujących na pędach jednorocznych jest dosyć podatna na infekcje powodowane przez tego grzyba Wrażliwość różnych odmian przedstawiono na wykresie.
Pierwsze objawy pojawiają się zwykle na górnej stronie młodych liści w postaci pomarańczowych wybrzuszeń. Są to skupienia ogników (ecjów), zawierających zarodniki ognikowe (ecjospory). Pod koniec czerwca lub w lipcu na dolnej stronie liści pojawia się kolejne stadium rozwoju – rdzawo pomarańczowe skupienia z zarodnikami rdzawnikowymi (urediniosporami). Następnym etapem rozwojowym rdzy są czarne zarodniki przetrwalnikowe (teliospory). Efektywne zwalczanie rdzy opiera się na rozpoczęciu ochrony przed kwitnieniem po zauważeniu pierwszych objawów, na górnej stronie liści w postaci pomarańczowych ecjów (BBCH 10-59). Poleca się wykonanie przynajmniej dwóch zabiegów w odstępie około dwóch tygodni. Zabiegi przeprowadzone w tym terminie niszczą ecja, przez co ograniczają źródło zakażenia na chronionej plantacji. Skutecznym środkiem w tej fazie do ochrony przez rdzą maliny jest Scorpion 325 SC. Środek należy stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, w dawce 1,0 l/ha. Dodatkowo wykonując zabieg Scorpionem 325 SC chronimy maliny przed antraknozą, białą plamistością liści i mączniakiem prawdziwym maliny.
Zamieranie pędów maliny
Czerwcowe zabiegi przeciwko zamieraniu pędów maliny decydują o kondycji pędów maliny podczas zbiorów w sierpniu, we wrześniu i w październiku. Mocno porażone pędy przez grzyby: Didymella applanata (przypąkowe zamieranie pędów), Leptosphaeria coniothyrium (zamieranie podstawy pędów maliny) oraz Botrytis cinerea (szara pleśń) słabiej przewodzą składniki pokarmowe. W konsekwencji oznacza to pogorszenie jakości owoców i obniżenie plonu. Dodatkowo uniemożliwia uzyskanie zdrowych pędów na przyszły rok podczas produkcji malin pod osłonami w technologii zbioru podwójnego. Typowe objawy powodowane przez Didymella applanata w tym okresie to fioletowobrunatne duże plamy, rozwijające się głównie w dolnej części pędów, wokół pąków i nasady liści (fot. 1).
Całkowicie inne na pędach jednorocznych są objawy powodowane przez B. cinerea. Na porażonych pędach rozwijają się rozległe, bez wyraźnej granicy pomiędzy zdrową a chorą tkanką, jasnobrązowe plamy (fot. 2). Jeśli wystąpią wyjątkowo korzystne warunki (wysoka wilgotność, zagęszczona plantacja), wówczas może dochodzić do gwałtownego zamierania pędów już wkrótce po ich zakażeniu.
Objawy infekcji przez L. coniothyrium występują rzadziej i najczęściej w dolnych częściach pędów, a grzyb rozwija się w tkankach przewodzących (fot. 3). Smugowate zbrązowienia tkanek stwierdza się po usunięciu zewnętrznej tkanki korowej. Kolejnym etapem są widoczne u podstawy pędów brązowo-czarne plamy.
W czerwcu, lipcu kontynuuje się rozpoczętą wcześniej ochronę, gdy jednoroczne pędy miały wysokość 10-20 cm. Zabiegi wykonuje się co 10 dni przez cały okres wegetacji.
W okresie kwitnienia wybiera się ś.o.r. zabezpieczające zarówno owoce przed szarą pleśnią jak i pędy przed zamieraniem pędów. Zwalczanie szarej pleśni owoców obejmuje co najmniej 3 zabiegi na początku, w pełni oraz na koniec kwitnienia. Ważnym elementem w ochronie przeciwko zamieraniu pędów maliny oraz szarej pleśni jest Switch 62,5 WG. Zawiera on dwie substancje czynne cyprodinil i fludioksonil. Cyprodynil ma za zadanie ograniczać wnikanie i wzrost strzępek grzyba. Dodatkowo ogranicza jego zarodnikowanie. Środek działa systemicznie, szybko wnikając do wnętrza rośliny, nawet w niższych temperaturach. Fludioksonil działa kontaktowo hamując kiełkowanie zarodników na powierzchni skórki i zapobiegając wnikaniu strzępki grzyba do tkanek rośliny. Switch 62,5 WG stosuje się maksymalnie dwa razy podczas sezonu, a jego okres karencji wynosi 7 dni.
Materiał promocyjny firmy Syngenta