W dniu 18 marca w Chmielnie odbyła się Konferencja Truskawkowa. Uczestniczyło w niej ok. 150 plantatorów z Kaszub. Swe stoiska wystawowe zorganizowało kilkanaście firm. Organizatorem wydarzenia był Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu.
Specyfika regionu
Nie przez przypadek coroczna Konferencja Truskawkowa odbywa się w Chmielnie. Kartuzka strefa uprawy truskawek obejmuje obecnie ok. 800-900 ha nasadzeń. Truskawki u nas produkuje się sporo. Co więcej, zmienia się przeznaczenie tego plonu. O ile w przeszłości duża część owoców trafiała do zakładów przetwórczych, obecnie główny wektor produkcji ukierunkowany jest na świeży rynek. Powiedziałbym, że relacja truskawki deserowej do przemysłowej to 8:2. Poza nieliczną już grupą gospodarstw specjalizujących się w produkcji surowca do przetwórstwa do zakładów trafia też odsort z innych plantacji. To zdrowe, pełnowartościowe owoce, ale na przykład małe lub zdeformowane, więc trudne do sprzedaży na wymagającym rynku deserowym – informuje Paweł Leszczyński, jeden z głównych organizatorów wydarzenia a także plantator. Truskawki w większości uprawia się tutaj w technologii pasowo-rzędowej. Sadzonki wysadza się w grunt. Plantacje z reguły nie są zabezpieczane na zimę płaskimi okryciami, ale obecna zima póki co była łaskawa. Tuneli w tym regionie jest niewiele. W wielu gospodarstwach mocno pofałdowany teren, co komplikuje inwestycje w tego typu konstrukcje – mówi rozmówca portalu jagodnik.pl. Odmiany o dominującym udziale w strukturze upraw to ‘Rumba’, ‘Alba’, ‘Asia’, ‘Grandarosa’ czy ‘Florence’. Kreacje powtarzające owocowanie mają tu marginalne znaczenie.
Konferencja Truskawkowa o zróżnicowanej tematyce
Program wydarzenia wypełniony był interesującymi wykładami. Na pierwszy plan przebijały się jednak zagadnienia związane z nawożeniem i biostymulacją krzewów. Mówiono sporo o fertygacji i uprawie truskawek na stanowiskach zmęczonych. W okolicach Kartuz, ale i w innych strefach uprawy tego gatunku uprawa truskawki po truskawce bywa praktykowana. Ważnym tematem była również ochrona przed chorobami grzybowymi i zachwaszczeniem. W gronie fungicydów jest sporo rozwiązań po które mogą sięgać plantatorzy truskawek. Prelegenci informujący o ich stosowaniu zachęcali jednak do naprzemiennego stosowania substancji aktywnych z różnych grup chemicznych, a także produktów zawierających dwa związki chemiczne zwalczające patogeny. To zapobiegnie wykształceniu się odporności. Poruszono też zagadnienia związane z nowymi odmianami i ich charakterystyką. Do Chmielna przybyli bowiem przedstawiciele firm szkółkarskich oferujących plantatorom materiał nasadzeniowy.
Konferencję otworzyli Regina Kleina i Paweł Leszczyński z PODR Nową odmianę truskawek opisał Zbigniew Pisarek O dobrze znanych i nowych rozwiazaniach do ochrony i nawozenia trusawki opowiadał Arkadiusz Buja;ski z Sumi Agro Poland O nowych rozwiązaniach w nawożeniu truskawek opowiadał Albert Zwierzyński z firmy Calfert O roli mikroelementów w żywieniu truskawek opowiadał dr Michał Szklarz z firmy ADOB O zmęczeniu gleby, jej jakości i właściwościowych mówiła dr hab. Zofia Zydlik z Up w Poznaniu O tym jak skutecznie chronić truskawki przed chorobami i szkodnikami informował Jarosław Komar z BASF. Podczas konferencji firmy prezentoiwały swą ofertę dedykowaną do uprawy truskawek Zbigniew Pisarek z Flevoplant omawiał dobrze znane i nowe odmiany truskawek
fot. A. Zwierzyński