Jagodowe i znacznie więcej

Od prawej: Włodzimierz i Michał Berezińscy




W ostatnich dniach października odwiedziłem niezwykle ciekawe gospodarstwo, należące do Włodzimierza Berezińskiego. Położone jest ono w Tuszynie pod Łodzią. Rodzina Berezińskich prowadzi jednak dwa kolejne gospodarstwa w których w uprawie dominują jagodowe. Nie jest to jednak jedyny kierunek ich działalności.

Aronia w roli głównej

Uprawą aronii zainteresowałem się w latach 80-tych. Nasza plantacja była jedną z pierwszych w Polsce. Dziś powierzchniowo to najważniejsza z naszych upraw. Plantacje zajmują w trzech lokalizacjach, tj. w Tuszynie w województwie łódzkim, w Piecniku na Pomorzu Zachodnim i w Ługach w woj. lubuskim ogółem 124 ha. Z tego 103 ha prowadzone jest metodą ekologiczną – informuje Włodzimierz Bereziński. Dodaje, że nie zamierza zmniejszać areału uprawy tego gatunku pomimo przeważnie mało korzystnej koniunktury lub wręcz dekoniunktury na owoce w minionych latach. W gronie użytkowanych działek spory odsetek stanowią bowiem gleby słabe. Uprawa innych gatunków na takich stanowiska mogłaby być niemożliwa. Aronia zaś nie jest gatunkiem wymagającym ani pod kątem żyzności stanowiska ani zapotrzebowania na czas i pracę związaną z pielęgnacją czy ochroną roślin.

Inne jagodowe w gruncie

W gospodarstwach o których mowa uprawiane są także inne jagodowe. W okolicach Tuszyna zlokalizowane jest 4 ha czarnej porzeczki i 3 ha jagody kamczackiej. Na pomorzu ekologiczne porzeczki rosną na ok. 25 ha, zaś na zachodzie kraju na 30 ha. W Ługach uprawiana jest także na 5 ha jagoda kamczacka. O tym, że uprawiamy jagodę kamczacką zadecydowało kilka czynników. Po pierwsze to posiadany park maszynowy, który w pełni wystarcza do jej produkcji. Po drugie termin owocowania, który przypada wcześniej niż innych gatunków. Cieszę się, że wreszcie status prawny tego gatunku został wyjaśniony i można tymi owocami legalnie handlować w UE. Obserwuje także rosnące zainteresowanie tymi owocami ze strony kupców. Z kolei porzeczka czarna to w warunkach Polski tradycyjny owoc, powszechnie znany. Ale jego uprawa metodą ekologiczną jest jednak dość trudna. Gatunek atakują szkodniki, pojawiają się choroby. W efekcie produktywność i żywotność plantacji ekologicznych odbiega od konwencjonalnych – informuje W. Bereziński.

Maliny w tunelach

Relatywnie nowym kierunkiem działalności jest produkcja malin w tunelach. W zblokowanych obiektach dostarczonych przez firmę Haygrove na powierzchni 2 ha uprawiana jest odmiana ‘Enrosadira’. Część plantacji została założona z sadzonek long cane, część z typu plug. Rośliny w miarę możliwości prowadzone są na podwójny zbiór, a okres ich użytkowania przewidziany został na maksymalnie 3 lata. To droga technologia. Poza nakładami wymaga także zaawansowanej wiedzy specjalistycznej. Po tych pierwszych sezonach sporo się już nauczyliśmy, ale wciąż zdobywamy informacje. Wyniki produkcyjne są jednak dobre, podobnie jak stawki za owoce. Bardzo prawdopodobne jest, że będziemy rozwijali tą uprawę – mówi W. Bereziński.

Inne obszary aktywności

Berezińscy aktywni są także w innych jeszcze obszarach ogrodnictwa. Ważną rodzinną tradycją jest uprawa jabłoni. Prowadzone jest także centrum ogrodnicze w którym sprzedawane są m.in. rośliny ozdobne produkowane we własnym zakresie. Zbyt na nie w pewnej mierze zapewnia także działalność w zakresie projektowania i aranżacji ogrodów prowadzona przez zięcia W. Berezińskiego Dariusza Hofta. Berezińscy zajmują się również produkcją wysokiej jakości kosmetyków oferowanych pod marką Naturalis. Co ciekawe, jedna z linii produktów powstaje częściowo na bazie owoców aronii.

Tak szeroka aktywność i profesjonalizm, przełożył się na liczne odznaczenia i wyróżnienia, które w swej zawodowej karierze ogrodniczej zgromadził W. Berezińśki. Plantator ten bardzo dużą wagę przywiązuje do poszanowania rodziny, pielęgnowania jej więzi, co częściowo opiera się także na współpracy w celu wspólnej realizacji zawodowych celów. Wszystkie moje dzieci pracują w naszych firmach: Małgorzata i Katarzyna prowadzą Centrum Ogrodnicze, Aleksandra zajmuje się działalnością kosmetyczną a Michał  generalnie logistyką i malinami. Istotnym elementem ułatwiającym nasze funkcjonowanie na rynku jest firma Produkty Naturalne Berezińscy – wyjaśnia W. Bereziński. Szczegółowa relacja z wizyty w tym gospodarstwie zostanie opublikowana w styczniowym numerze czasopisma „Jagodnik” („Jagodnik” 1/2022). Już teraz zachęcam do lektury tego artykułu jak i prenumeraty czasopisma na kolejny sezon.

Berezińscy triumfowali w konkursie Agroligi






Poprzedni artykułAmbitne plany stymulacji wzrostu spożycia borówek za oceanem
Następny artykułKongres Produkcji Podstawowej i dwa inne wydarzenia branżowe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj