Jagodnik 7/2024 już w sprzedaży 


W rodzimej produkcji owoców jagodowych jesteśmy na etapie dużych (jeśli nie historycznych) zmian. Z kraju będącego numerem jeden w Europie w produkcji owoców przemysłowych, mamy szansę stać się liderem w sektorze owoców deserowych. Uprawy z przeznaczeniem plonu do przetwórstwa stały się w Polsce nieopłacalne, bowiem w tym przypadku ceny oferowane plantatorom niejednokrotnie nie pokrywają nawet kosztów produkcji. Z pewnością dotyczy to malin i truskawek. A czego one dotyczą przeczytacie w bieżącym numerze „Jagodnika”. Przygotowaliśmy w nim dla Was również szereg informacji z zakresu uprawy porzeczek oraz przetwórstwa. 

Znani i lubiani

Człowiek do wielu zadań

Tomasz Szuławy od dziecka związany jest z produkcją ogrodniczą. Jest człowiekiem do zadań specjalnych – poszukuje innowacyjnych rozwiązań, pomysłów i produktów, które wdraża w wielu gospodarstwach. Był między innymi inicjatorem uprawy w Polsce truskawek na podłożu z włókna kokosowego. Od dawna związany jest z firmą Ceres, a od kilku lat prowadzi również gospodarstwo, w którym uprawia maliny i truskawki w tunelach oraz borówki. 

Truskawka

Truskawki deserowe. Ekonomiczne rozważania po pierwszej odsłonie

Na rynku truskawek od wielu lat zachodzą dynamiczne i strukturalne zmiany. Promotorami tych zmian są zarówno konsumenci, jak i producenci. Producenci, nie chcąc utracić dotychczasowych rynków zbytu, muszą dostosować swoją ofertę do zmieniających się gustów i preferencji coraz bardziej świadomego i wybrednego krajowego konsumenta tych owoców.

Agrotechniczne rekomendacje dla uprawy na zagonach

Finałowe szkolenie projektu Truskawkowe Inspiracje stanowiło świetną okazję m.in. do zapoznania się z zaleceniami dotyczącymi zabiegów pozbiorczych dla uprawnianych w kolekcji odmian o późnym terminie owocowania. Dało też możliwość zapoznania się z ponad 40-odmianową kolekcją odmian truskawki.

.

Deserowe tylko pod osłonami

W gospodarstwie Rafała Popławskiego, które zlokalizowane jest w miejscowości Wychódźc (gmina Czerwińsk nad Wisłą), można wiele nauczyć się o produkcji owoców deserowych nie tylko truskawek. Od kilkunastu lat uprawy prowadzone są w tunelach i obecnie jagodowe rosną w nich łącznie na 10 ha, a plantator stawia na taką produkcję, która zapewni mu stałą podaż owoców wysokiej jakości. 

W poszukiwaniu optymalnej technologii uprawy

Cornelius Gerbert w swoim gospodarstwie w miejscowości Telgte-Westbevern, w regionie Nadrenia Północna-Westfalia koło Münster, truskawki uprawia od 35 lat. Początkowo były to tylko plantacje w otwartym gruncie, ale już 25 lat temu zaczęto te owoce produkować w tunelach. Od kilku lat sukcesywnie zwiększa się również areał truskawek uprawianych w substracie na różnego rodzaju podwyższeniach. 

Malina

Globalny rynek malin (cz. II)

W drugiej części relacji z 13. Międzynarodowej Konferencji Malinowej IRO (International Raspberry Organization), przedstawiam przykłady krajów, w których udało się znaleźć właściwy kierunek w uprawie malin przemysłowych lub postawiono wyłącznie na produkcję malin deserowych. W branży malinowej prawdopodobnie niedługo pojawią się nowi gracze, ale możliwe jest też, że pozycja dotychczasowych będzie się umacnia.

Trochę przez przypadek

Jan Lipczyński w miejscowości Wyszynki koło Chodzieży uprawę roślin jagodowych, a dokładnie malin rozpoczął w 2020 roku. Jak mówi, zanim zdecydował się na produkcję tych owoców, precyzyjnie przeanalizował koszty oraz możliwości sprzedaży i ewentualne zyski. Ważnym, a może nawet decydującym warunkiem rozpoczęcia takiej inwestycji była analiza możliwości zatrudnienia odpowiedniej grupy osób. Dopiero po pozytywnej ocenie wielu tych elementów zainwestował w uprawę malin w substracie, w tunelach foliowych. 

Szkółkarskie doniesienia z Holandii

W ramach Delphy ISFC Summer Event odbyło się kilka interesujących wydarzeń, a jednym z nich była wizyta w dwóch gospodarstwach szkółkarskich – Field Trip. Jedno z nich dostarcza sadzonki borówki, drugie produkuje materiał nasadzeniowy truskawek, malin i jeżyn.

To już 10 lat projektu

Tegoroczne spotkanie w ramach Malinowego Factory 2024 odbyło się w sobotę, 7 września w Karczmiskach i było wyjątkowe. Właśnie minęło 10 lat od rozpoczęcia tego projektu, który znacząco wpłynął na rozwój produkcji malin i obecny wygląd ich plantacji w Polsce. Był to dobry czas na podsumowania i podziękowania.

.

Największe innowacje i odkrycia

W tym roku 7 września w Karczmiskach, w gospodarstwie Marceli i Pawła Krawców odbyła się już 10. edycja projektu Malinowe Factory. Łączy on plantatorów malin z całej Polska i pozwala zdobywać szerszą wiedzę o uprawie tego gatunku. Okazuje się ona niezwykle potrzebna zwłaszcza w czasach, gdy zmienia się profil produkcji malin, a wobec rosnących kosztów produkcji potrzebne są nowe rozwiązania uprawowe. 

Borówka wysoka

Hodowla borówki wysokiej (cz. I)

W Suchedniowie 5 i 6 kwietnia 2024 roku odbył się coroczny, tym razem jubileuszowy, XXX Zjazd Stowarzyszenia Polskich Plantatorów Borówki (SPPB). Jak zawsze, program dwudniowego wydarzenia był atrakcyjny i dotyczył różnych, nie tylko bieżących zagadnień związanych z branżą borówkową.

Zakładanie plantacji – praktyczne zalecenia

Uczestnicy 12. Międzynarodowa Konferencja Borówkowa, drugiego dnia tego wydarzenia wybrali się w teren, na plantację Mirosława Garlińskiego w Dolecku koło Skierniewic. Pierwsze kwatery borówek założono w tym gospodarstwie 24 lata temu, a uprawy prowadzone są obecnie na prawie 21 ha. Mimo tego, sporo mówiono na temat poprawnego wykonywania nasadzeń. To ważny czynnik, gdyż błędy czy niedociągnięcia na tym etapie mogą być trudne lub wręcz niemożliwe do skorygowania w późniejszych latach.

Kategoryzacja i produkty premium

Ponad 100 osób związanych z produkcją i rynkiem borówek wzięło udział w corocznym spotkaniu Field & Forum 2024, zorganizowanym 16 i 17 lipca przez firmę Fall Creek w Meterik w Holandii. Podczas wydarzenia można było wysłuchać kilku interesujących prezentacji na temat tego, jak rozwija się marketing tych owoców, a także poznać możliwości zarówno kategoryzacji tego produktu, jak i zwiększenia jego sprzedaży. Spotkanie odbyło się dzięki dużemu zaangażowanie europejskiego zespołu tej firmy, któremu przewodzi Teun Leenders.

Antraknoza i szara pleśń na owocach w sprzedaży

Sezon 2024 dla plantatorów nie był zbyt łaskawy, jeśli chodzi o obecność patogenów. Miało to, niestety, konsekwencje, ponieważ często do sprzedaży trafiały jagody z objawami antraknozy i szarej pleśni. Obie te choroby są ze sobą powiązane, a błędy w ochronie przed nimi mogą doprowadzić do dużych strat ekonomicznych. Co zrobić, aby takich sytuacji uniknąć?

Porzeczka

Konferencja porzeczkowa IBA w Austrii (cz. I)

Ósma Międzynarodowa Konferencja Porzeczkowa (International Blackcurrant Conference 2024) odbywała się w dniach 11-14 czerwca w Austrii, w Leibnitz w regionie Styrii. Kolejny już raz silna grupa złożona z 21 członków Polskiego Stowarzyszenia Producentów Porzeczek (PSPP) oraz autora tego artykułu uczestniczyła w tym wydarzeniu.

Targi / konferencje

Regeneracja gleb jest niezbędna

Wielka Majówka Timac Agro Polska odbyła się 7 maja w Serocku, a jednym z jej elementów była debata pt. „Farm the future. Przyszłość rolnictwa zaczyna się dziś”. W wydarzeniu, które miało charakter interaktywny, uczestniczyło kilku ekspertów z branży rolniczej, a plantatorzy mogli zadawać pytania specjalistom.

Małe przetwórstwo

Przetwory owocowe na targach

Targi Food Expo 2024 odbywające się w maju w Nadarzynie zgromadziły przedstawicieli branży spożywczej, w tym właścicieli mniejszych przetwórni, firm handlowych, a nawet indywidualnych gospodarstw, w których wykonuje się przetwory na bazie owoców jagodowych. Cieszy, że oferta takich produktów stale się poszerza, a liczba ich producentów sukcesywnie rośnie. 

Tylko u nas

Owoce przemysłowe (cz. I)

Z krajowych plantacji zebrano owoce miękkie, których część – w przypadku pewnych gatunków zdecydowanie dominująca – trafiła na zaopatrzenie zakładów przetwórczych i mroźni. Jak plantatorzy oceniają ten sezon? Na początek prezentujemy informacje związane z produkcją i sprzedażą jagody kamczackiej, truskawek i porzeczki czarnej.

Wolna strefa

Hurraoptymizm czy czas na zmiany

Borówka CALYPSO po 5 tygodniach przechowywania w KA

Czas na zmiany – to hasło, które będzie się przewijało w naszej borówkowej branży przez najbliższe lata. A zmiany musimy zacząć od nas samych i od naszego podejścia do borówkowego biznesu. Kto chce pozostać na tym rynku, musi przeprowadzić reformę własnej plantacji i gospodarstwa. W jakim kierunku? Możliwości jest tak naprawdę wiele: wymiana odmian, produkcja owoców na eksport, własne przetwórstwo.



Poprzedni artykułWsparcie dla jagodowych producentów. Nawet 6000 zł do 1 ha!
Następny artykułJod w nawożeniu borówki. Aż tyle korzyści!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj