Jagodnik 3/2020 – już w sprzedaży

Ekstremalne zjawiska atmosferyczne stają się w ostatnich sezonach codziennością, z którą muszą walczyć polscy ogrodnicy. W poprzednich dekadach były to niszczące wiele upraw mrozy, a w ostatnich latach – brak zimy, przymrozki, silne wiatry, grad i nasilająca się susza. W dużej części gospodarstw, w których produkuje się owoce jagodowe, instalacje nawadniające stanowią już stały koszt wpisany w preliminarz nowej uprawy. Teraz nowe, wirusowe zagrożenie, powoduje, że wiele osób zastanowią się jak będą wyglądały najbliższe tygodnie. W czasie, rekomendowanego nieopuszczania domów, zachęcamy do lektury bieżącego wydania „Jagodnika”

Bieżący numer „Jagodnika” do nabycia w e-sklepie – kliknij i zamów.

Truskawka

Wyzwania produkcyjne
Towarzysząca, jak zwykle, Targom Sadownictwa i Warzywnictwa Konferencja Truskawkowa zgromadziła i w tym roku liczne grono plantatorów zainteresowanych rozwijaniem uprawy truskawek w kierunku lepszej wydajności i jakości. Jak wynika z prelekcji wygłoszonych przez międzynarodowe grono ekspertów, współczesna produkcja powinna być skupiona na rozwiązaniach pozwalających uzyskiwać owoce nie tylko wysokiej jakości, ale też ze znacznie ograniczonymi poziomami pozostałości środków ochrony.

Nowe i sprawdzone odmiany powtarzające owocowanie

W ostatnich latach coraz więcej osób, które uprawiają pomidory lub inne warzywa w szklarniach, interesuje się możliwością wykorzystania tych obiektów do produkcji truskawki. Szacuje się, że w tym roku w Polsce na kilkunastu hektarach będzie prowadzona przyspieszona uprawa tego gatunku lub jest już w trakcie produkcja na podwójny zbiór jesienno-wiosenny.

Z wizytą w holenderskich szklarniach

Przy okazji grudniowego wyjazdu do szkółki de Kemp w Holandii (czyt. też „Jagodnik” 2/2020) wspólnie z Dariuszem Bujakiem z tej firmy odwiedziłem dwa duże gospodarstwa, w których truskawki produkuje się w szklarniach. Oba są zaopatrywane przez tę szkółkę w znaczną część sadzonek. Chciałem poznać, w jaki sposób i z jakim przeznaczeniem produkuje się w nich te owoce.

Antraknoza – rosnące zagrożenie w uprawie

Antraknoza może doprowadzać do całkowitego zniszczenia plantacji matecznych. Natomiast na plantacjach owocujących jest przyczyną dużych strat w plonie z powodu gnicia owoców. Rozprzestrzenianiu grzyba sprzyja jego bardzo obfite zarodnikowanie, krótkie cykle rozwojowe i zdolność występowania choroby w postaci latentnej.

Piąta edycja

W Nowym Radzikowie 30 stycznia odbyło się piąte już spotkanie w ramach projektu jagodowy VIP-room realizowanego przez firmę Timac Agro. Poruszano podczas niego zagadnienia związane z obserwacjami poczynionymi w uprawie jagodowych w minionych latach. Przekazano też szereg przydatnych informacji, które plantatorzy wykorzystać będą mogli w sezonie 2020.

Przed nowym sezonem

Zagadnienia związane z ochroną i nawożeniem truskawek pozostają ciągle ważne i aktualne dla plantatorów. Zmianie ulega lista dostępnych rozwiązań z zakresu ochrony roślin, a na rynku pojawia się coraz więcej produktów alternatywnych do chemicznych środków ochrony. Dużo na ten temat mówiono podczas Konferencji Truskawkowej, która 25 stycznia odbyła się w Jasieńcu.

Najlepsze odmiany sezonu 2019 w uprawie tunelowej

Projekt „Truskawki w tunelach” to przedsięwzięcie realizowane w 2019 roku przez firmę Haygrove oraz portal jagodnik.pl w gospodarstwie „Kozacka Truskawka”, w Michałowie koło Naruszewa w powiecie płońskim. W kilku pojedynczych tunelach posadzono dwadzieścia odmian truskawki, większość to nowości o wczesnym lub średnio wczesnym terminie dojrzewania owoców. W tunelach oceniane są ponadto nowe systemy uprawy na wysokich zagonach w substracie, a także kilka programów nawożenia i ochrony roślin.

Malina

Przyszłość w produkcji owoców jagodowych

Tegoroczna, 10. Międzynarodowa Konferencja dotycząca Owoców Jagodowych, zorganizowana w ’s-Hertogenbosch w Holandii, w dniach 9-10 stycznia przez firmę Delphy, była dobrą okazją do zapoznania się z wynikami doświadczeń m.in. z zakresu uprawy malin i jeżyn, których produkcja pod osłonami nabiera w tym kraju znaczenia.

Monitoring pryszczarka namalinka łodygowego

W ostatnich latach na plantacjach malin obserwuje się wzrost zagrożenia ze strony pryszczarka namalinka łodygowego (Resseliella theobaldi). Przyczyn tego zjawiska może być co najmniej kilka, ale ich wspólnym podłożem jest zazwyczaj nieprawidłowy termin zabiegu.

Borówka wysoka

Kombajn do zbioru

Podczas grudniowego spotkania, zorganizowanego przez firmę Fall Creek Farm & Nursery w Holandii, można było obejrzeć najnowszy kombajn do zbioru borówki stworzony przez Leona Driessena wraz z zespołem przedsiębiorstwa FineField, które jest producentem tej maszyny.

Naturalny potencjał

Rodzinne gospodarstwo w Szczucinie, kierowane przez Mariana Kapela, od 12 lat prowadzone jest zgodnie z wymaganiami ekologicznej produkcji. Odwiedzając je w lipcu ubiegłego roku, mogłem się przekonać, że choć borówka jest rośliną wymagającą w uprawie, to bez stosowania „chemii” może rosnąć i plonować znakomicie.

Biec do przodu

Po wizycie na kilku ukraińskich plantacjach w sierpniu ubiegłego roku mogłem przekonać się, jak dynamicznie rozwija się biznes borówkowy u naszych wschodnich sąsiadów. Gdy przygotowywałem ten artykuł, nasunął mi się cytat z filmu Roberta Zemeckisa – biegnij Forest, biegnij! Takie właśnie przesłanie płynąć może dla polskich plantatorów borówki.

W obliczu zmian. XXVI zjazd członków SPBA

Odbywający się od 31 stycznia do 2 lutego tegoroczny zjazd członków Stowarzyszenia Plantatorów Borówki Amerykańskiej poświęcony był w dużej mierze rozważaniom na temat przyszłych szans i zagrożeń rynku borówki w Polsce. Jak zwykle, nie zabrakło też ciekawych merytorycznie wykładów oraz dyskusji o bieżących problemach produkcyjnych.

Borówka ze szklarni, porzeczka spod daszków

W opisywanym już na łamach naszego czasopisma holenderskim gospodarstwie (czyt. „Jagodnik” 2/2020), oprócz malin, uprawia się borówki w szklarni oraz porzeczki pod daszkami. Celem jest uzyskanie owoców najwyższej jakości. Jak udaje się to osiągnąć?

Aronia

Czy na aronii da się jeszcze zarobić?

Rozważania nad planem założenia plantacji jakiegokolwiek gatunku powinna poprzedzić refleksja nad możliwościami zagospodarowania i sprzedaży plonu. Dotyczy to między innymi aronii, której jagody stanowią przede wszystkim surowiec dla przetwórstwa i nie mają większych szans zaistnieć na rynku świeżych owoców.

Technika

Maszyny do jagodników

W dniach 15-16 stycznia odbyła się X już edycja TSW. Padły kolejne rekordy – w tym roku do Nadarzyna przybyło 16 174 zwiedzających, w tym ok. 9 tysięcy w pierwszym dniu targów. Na powierzchni 27,5 tys. m2 zorganizowano mniej więcej 390 stoisk. Nie mogło oczywiście zabraknąć maszyn przeznaczonych do wykorzystania w uprawach roślin jagodowych. Postanowiłem napisać o tych, które cieszyły się zainteresowaniem zwiedzających.

Czym mierzyć parametry pożywki

Uprawa jagodowych staje się zagadnieniem coraz bardziej złożonym. Nowoczesne technologie zapewniają dużą wydajność, ale wymagają precyzji, gdyż margines błędu jest w ich przypadku nieznaczny, a ewentualne pomyłki mogą mieć opłakane skutki. Z tego względu kontrola takich parametrów, jak EC czy pH zarówno w podłożu, jak i w pożywce jest ważna i powinna być wykonywana cyklicznie, zwłaszcza w uprawach prowadzonych w substratach.

Ochrona

Zmiany w PIORJ 2020

Dostępny od stycznia Poradnik Integrowanej Ochrony Roślin Jagodowych 2020 został opracowany na podstawie informacji znajdujących się w rejestrze środków ochrony roślin Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, według stanu na 15 grudnia 2019 roku. Poniżej zwracam uwagę na to, co zmieniło się w tym poradniku, w stosunku do roku 2019. Dodatkowo, artykuł ten jest uzupełnieniem opublikowanej wersji, ponieważ do tego czasu zaktualizowano kolejne rejestracje.

Tylko u nas

Jagodowe coraz ważniejszą kategorią dla sieci Biedronka

Biorąc pod uwagę, że sieć Biedronka w Polsce ma już obecnie 3002 sklepy, a w każdym z nich z roku na rok zapotrzebowanie na świeże owoce jagodowe rośnie, można się spodziewać dalszego wzrostu wolumenu sprzedaży. Sieć ta stawia na jakość i świeżość oferowanych owoców, dlatego uruchamia nowe mechanizmy dostaw. To właśnie owoce jagodowe polskiego pochodzenia, najlepsze w sezonie ich zbiorów, mają być magnesem, który przyciągnie konsumentów.

Eko uprawy

Rosnące znaczenie upraw ekologicznych

Produkcja żywotności ekologicznej stale rośnie, a jej spożycie pozostaje modne. Sprzyja temu sytuacja rynkowa. Jak zmiany klimatyczne mogą wpływać na taki sposób prowadzenia upraw i jakie rozwiązania są dostępne dla plantatorów? W trakcie Targów Sadownictwa i Warzywnictwa 2020 odbyła się m.in. konferencja dotycząca upraw ekologicznych, podczas której dyskutowano o tych zagadnieniach, a na wielu targowych stoiskach oferowane były środki do takiej produkcji.

Inne gatunki

Perspektywiczne gatunki w sadownictwie

Podczas TSW 2020 odbyła się konferencja pt. „Perspektywiczne gatunki w sadownictwie”. Mowa w jej trakcie była o niektórych gatunkach jagodowych, których uprawa w Polsce może uchodzić za niszową. Dyskutowano także o innych jeszcze gatunkach, które w prawdzie nie należą do tej grupy, ale produkcja ich owoców może stać się interesującym uzupełnieniem oferty gospodarstwa.

Perły kuchni polskiej

Bambrzok z suszonymi owocami

Bambrzok z suszonymi owocami to znana w okolicach Poznania wersja ziemniaczanej babki (kartoflaka). Podany z sosem karmelowym jest deserem doskonałym w smaku i wyglądzie. Godnym królewskiego stołu. Przy tym tanim i prostym w przygotowaniu.

Wolna strefa

Hela i Roman (cz. III)






ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here