Jagodnik 1/2021 – już w sprzedaży



Dotychczas uaktualnianiu wiedzy związanej z produkcją owoców i poznawaniu nowych technologii uprawy służyły m.in. organizowane często już od grudnia czy stycznia, różnego rodzaju szkolenia. Początek tego roku będzie pod tym względem zupełnie inny. Z powodu pandemii targi i szkolenia zostały odwołane lub przełożone. Wiele z nich będzie odbywać się w wersji wirtualnej. Zapowiada się zatem mocno „wirtualny” początek roku. Czy będzie to lepszy sposób przekazywania wiedzy? Państwo sami muszą odpowiedzieć na to pytanie, choć bez wątpienia warto uczestniczyć w tej nowej formie przekazu. Mamy też nadzieję, że w tych dziwnych czasach „Jagodnik” nadal będzie wartościową i inspirującą lekturą.

Truskawka

Technika ochrony okazała się najważniejsza

Czy w takim sezonie jak w 2020 roku można było sprostać wymaganiom stawianym polowej uprawie truskawek, postanowiłem się przekonać odwiedzając gospodarstwo Michała i Urszuli Stasiaków w Sarbinowie koło Poznania. Truskawki w gruncie rosną w nim na prawie 14 ha. Jak wspominają właściciele, był to pod wieloma względami trudny sezon, ale dzięki wytężonej pracy udało się go dobrze zakończyć. Ważną rolę odegrała między innymi właściwa technika ochrony.

Biostymulatory w budowie odporności (cz. I)

Biostymulanty roślinne (PB) to naturalne związki wyzwalające fizjologiczne i molekularne procesy wpływające na plon i jakość upraw, chociaż ich podstawową funkcją nie jest dostarczanie składników pokarmowych ani ochrona roślin przed patogenami lub szkodnikami. Dlatego PB były początkowo definiowane nie przez to, czym są, ale czym nie są.

W sprawdzonej technologii

W minionym sezonie miałem okazję odwiedzić gospodarstwo Krzysztofa Końca w miejscowości Wola-Krysk w województwie mazowieckim. Plantatora tego poznałem przy okazji konferencji organizowanych w ramach projektu VIP room prowadzonego przez firmę Timac Agro Polska. Miał ściśle określone i interesujące poglądy na różne zagadnienia związane z polową uprawą truskawek. W związku z tym, zależało mi na obejrzeniu tych nasadzeń i zapytaniu, jak przebiegał sezon truskawkowy 2020 widziany z jego perspektywy.

W kierunku zmian

Wizyta w szkółce oferującej sadzonki zwykle dobrze pokazuje zmiany, jakie zachodzą w gospodarstwach produkujących owoce. Zazwyczaj bowiem właśnie w firmach produkujących materiał nasadzeniowy trzeba z wyprzedzeniem kilku sezonów przewidywać nadchodzące zmian. Do nich trzeba dostosować asortyment oferowanych odmian oraz rodzajów sadzonek.

.

Truskawki, daszki i… węgiel brunatny

Uprawiając truskawki w systemach bezglebowych producenci wykorzystują różne technologie i różne podłoża. Ważne jest przede wszystkim dopasowanie całej strategii produkcji do wybranego systemu. Możliwe jest to tylko wtedy, gdy obserwuje się rośliny i monitoruje warunki ich wzrostu. W połowie sierpnia 2020 roku odwiedziłem jedno z gospodarstw, w którym truskawki uprawia się m.in. pod daszkami i w matach wypełnionych węglem brunatnym.

Malina

Odmiany, ochrona, nawożenie, podłoża i tunele – obserwacje z projektu Malinowe Factory 2020

W drugiej części relacji z finałowego spotkania w ramach projektu Malinowe Factory 2020 opisuję m.in. odmiany maliny oraz – co jest nowością – jeżyny. Prezentuję również ocenę efektywności programów ochrony i nawożenia malin. Ciekawe są również zastosowanie rozwiązania dotyczące tuneli foliowych, a także specyfika nowego podłoża na bazie węgla brunatnego.

365 dni w roku – rozmowa z Pawłem Dąbrowskim i Krzysztofem Sakiem

Zmiany w technologii produkcji owoców jagodowych następują dziś bardzo szybko i tylko ten, kto potrafi się do nich przystosować, może osiągnąć sukces. Dobrym tego przykładem jest firma Agronom Berries, która z wytwórcy materiału szkółkarskiego szybko przekształciła się również w producenta owoców jagodowych i dostawcę ich w formie świeżej do sieci handlowych.

Borówka wysoka

Zdroworozsądkowe podejście do uprawy

Szkółka drzew i krzewów „Złota Jagoda” specjalizuje się przede wszystkim w produkcji sadzonek borówek. Właściciele – poza działalnością typowo szkółkarską – prowadzą także swoją plantację towarową tego gatunku. Regularne obserwacje uprawy pomagają efektywnie doradzać w zakresie agrotechniki osobom, które zaopatrują się w sadzonki w firmie.

Rynek borówki – rozmowa z Mariuszem Padewskim

W branży borówkowej widać duże zmiany. Dotyczą one zarówno technologii zakładania i prowadzenia plantacji, jak i doboru odmian, podejścia do zbioru owoców itd. Dużo dzieje nie tylko w naszym kraju, ale też w całej Europie i na świecie. Na te zmiany nakłada się sytuacja związana z pandemią COVID-19. Kwestie dotyczące obecnej sytuacji na rynku borówki oraz możliwy scenariusz w przyszłości postanowiłem poruszyć w rozmowie z Mariuszem Padewskim, który jest doradcą technicznym z firmy Fall Creek Farm & Nursery.

Rodzinnie i nowocześnie

W rodzinnym gospodarstwie Beaty i Kazimierza Wasiaków borówkę uprawia się od 2005 roku. Dzięki szerokiej palecie odmian, możliwe jest rozłożenie w czasie zbiorów, a dbałość o jakość sprawia, że plantatorzy nie mają problemów ze zbytem owoców. Dodatkowo, gospodarstwo otwarte jest dla gości, którzy chcieliby zebrać owoce na własne potrzeby.

Jesienne refleksje borówkowe (cz. II)

W ramach serii terenowych spotkań, zorganizowanych przez firmy Berry Advisor i Timac Agro Polska, wspólnie z przedsiębiorstwami Soldrip i Koppert, omawiano wiele zagadnień dotyczących z zakładania i prowadzenia plantacji borówki wysokiej. W drugiej części relacji  

przedstawiam zagadnienia związane z ochroną roślin oraz ich nawadnianiem i fertygacją, omawiane podczas wizyty na plantacji Piotra i Pawła Czępińskich w Grudzkowoli koło Grójca.

Technika

Niezawodny i komfortowy

W gospodarstwie Pawła Sochy w Gierlachowie (koło Sandomierza) podstawą działalności są uprawy sadownicze. Produkuje się w nim zarówno czarne porzeczki (40 ha), jak również owoce z drzew – jabłka, wiśnie i czereśnie. Ogólny areał tego rodzinnego gospodarstwa obejmuje przeszło 200 ha. By dobrze zarządzać uprawami i na czas wykonywać wszelkie niezbędne prace, konieczne jest posiadanie dobrego i niezawodnego sprzętu – dotyczy to przede wszystkim ciągników.

Opryskiwacze dla jagodowych

Rozwijający się rynek roślin jagodowych, zmieniający się wygląd plantacji oraz coraz większa intensyfikacja tych upraw wymagają posiadania parku maszynowego dostosowanego do takiej produkcji. Kilka innowacyjnych modeli opryskiwaczy, dostosowanych do konkretnych technologii uprawy roślin jagodowych weszło ostatnio do seryjnej produkcji w firmie ARGO Kaliński.

Ochrona

Zwiększanie bioróżnorodności gleby – nowy trend

Po erze właściwie bezkrytycznego stosowania pestycydów i nawozów, coraz częściej poszukiwane są alternatywne metody ochrony i nawożenia roślin. Najprostszym sposobem zredukowania użycia środków chemicznych czy syntetycznych jest wykorzystywanie – w tak dużym stopniu, jak to tylko możliwe – tego, co już mamy dostępne w polu, a więc panującej tam bioróżnorodności. Innymi słowy należy zacząć od źródeł, czyli od gleby.

Perły kuchni polskiej

Błyskawiczna galaretka z mrożonymi owocami

Muszę przyznać, że latem rzadko przygotowuję galaretkę z owocami. Oczywiście owoce jadam. Świeże, w ciastach i ciastkach, w kisielach. Natomiast jesienią i zimą, kiedy mrożone owoce można kupić w każdym większym sklepie spożywczym, galaretkę z owocami jadam bardzo często. Zmieniają się tylko owoce. To mój sposób na wszelkiego rodzaju przeziębienia i grypopodobne stany.

Wolna strefa

Byle do zimy

Za większością producentów owoców jagodowych dobry rok i jest nadzieja, że kolejny też taki będzie. Optymizm jest do pewnego stopnia związany z pandemią. To ona wygenerowała dodatkowe zapotrzebowanie na nasze owoce, przetwory, mrożonki i soki. Co, jeśli pandemia się skończy? Czy nasze marzenia kończą się na zimie 2021?







Poprzedni artykuł‘Cascade Harvest’ – maliny do mechanicznego zbioru
Następny artykułWertykalna uprawa truskawek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj