Kantar zapytał o to, które mniej znane owoce i warzywa chcielibyśmy spróbować w tym roku? 71% Polaków chciałoby spróbować nowych gatunków uprawianych w Polsce. Gatunkiem najchętniej wskazywanym jest jagoda kamczacka – owoc wiecznej młodości. Chęć jej spróbowania zadeklarowało 21% dorosłych Polaków, czyli 6 784 358 osób. Badanie zrealizowano na ponad 2 miesiące przed rozpoczęciem czerwcowych zbiorów. Polska jest największym producentem jagody kamczackiej (haskap) na świecie, a pandemia pomogła rozwinąć eksport. Przetwory z owoców jagody kamczackiej są w Polsce dostępne przez cały rok.

– Ostatnio wiele mówi się o jagodzie kamczackiej. Skala upraw w Polsce imponuje, kamczatka ma świetną prasę. Aktualny sondaż nie dziwi, ale oczywiście bardzo nas cieszy. Tym bardziej, że wielu plantatorów oferuje swoje owoce w formie przetworzonej. Przez cały rok dostępne są soki NFC, konfitury, owoce liofilizowane czy wina – mówi Andrzej Krupiński, Prezes Stowarzyszenie Plantatorów Jagody Kamczackiej.

W porównaniu do wyników uzyskanych w sezonie 2021 widać wyraźny wzrost. Jagodę kamczacką i jej przetwory jadło już co najmniej 3,9 mln osób (Kantar, lipiec 2021). Aktualne badania pokazują 2,9 mln nowych konsumentów zainteresowanych spróbowaniem owoców. Najwięcej jest ich w miastach miedzy 100-500 tys. i wśród osób z wyższym wykształceniem – mówi Urszula Krassowska, Dyrektor Zarządzający Public Division, Kantar Polska.

Owoc przyszłości

Nie dziwi nas wynik sondażu i fakt, że Polacy najchętniej chcieliby spróbować jagody kamczackiej. W Polsce to nowy, wciąż mało znany owoc, który kusi wczesną wiosną, po zimie, gdy jesteśmy spragnieni świeżości. Jej atrakcyjność wzmacniają walory prozdrowotne. Coraz większe zapotrzebowanie na zdrową żywność doskonale wpisuje jagodę kamczacką w XXI wiek. To owoc przyszłości – mówi Justyna Kusibab-Mruk, plantator i przetwórca jagody kamczackiej, Plantin.

Cieszy nas, plantatorów i przetwórców, że tylu Polaków chce spróbować tego superowocu. To jedna z najcenniejszych jagód uprawianych w Polsce. Ciągle odkrywana, badania sprzed miesiąca pokazują, że zwiększa wydolność fizyczną. Przez cały rok można się zaopatrzyć we wspaniałe przetwory soki, jagodę suszoną, miód z jagodą kamczacką. Zbiory haskapu trwają tylko 2 tygodnie w roku, więc koniecznie Ci co planują jej spróbować świeżej, na przepięknych polskich plantacjach, powinni śledzić kampanię „Czas na polskie superowoce!” – mówi Małgorzata Jaszyk z firmy Nutracevit.

Zawsze w czerwcu wiele plantacji jest otwartych dla zbierających. Wtedy też, w coraz większej ilości sklepów i sieci można spróbować świeżych owoców kamczatki. Zbiory zaczynają się w czerwcu. Zapraszamy wtedy na nasze plantacje, warto zobaczyć jak smakują świeże owoce zrywane prosto z krzaczka. To wyjątkowy czas do spędzenia rodzinnych chwil na świeżym powietrzu, a także skosztowania deserów z wykorzystaniem jagód. Owoce są pyszne na surowo, jak również w formie wszelkich przetworów. Zajmujemy się produkcją wina, soków i konfitur. Cieszy nas fakt, że coraz więcej osób sięga po 100% naturalny sok, który jest skarbnicą zdrowia – mówi Beata Warulik, Gospodarstwo Haskap.

Fenomen Haskapu

Areał sięgnął już nawet 2 tys. ha. Kwatery w wielu regionach są ciągle młode, w wielu nie weszły jeszcze w fazę pełnej produktywności. Powstają nowe nasadzenia i trwa intensywna praca nad nowymi odmianami.
Jagoda kamczacka jest obecna w Polsce już od lat 90. Początkowo rośliny stanowiły zasoby ogródków przydomowych pasjonatów roślin, którzy doceniali jej liczne walory zdrowotne. Pierwsze odmiany miały małe owoce kwaśne w smaku, z goryczką. W miarę postępu prac hodowlanych pojawiły się odmiany o dużych i słodkich owocach. W ciągu kilku lat na polskich plantacjach wybrano te najbardziej przydatne do uprawy, o późniejszym terminem rozpoczynania wegetacji (III/IV), obfitym plonowaniu, wzniosłym pokroju krzewów. Obecnie smaczne owoce można zbierać z wczesnych odmian, poprzez średnie i późne. Prace hodowlane nadal trwają także w Polsce, co jest istotne, aby opracować odmiany do uprawy w warunkach klimatycznych naszego kraju – mówi Katarzyna Król-Dyrek, hodowca w Niwa Hodowla Roślin Jagodowych.
Obecnie obserwujemy wśród konsumentów wzrost świadomości roli diety w budowaniu naturalnej odporności organizmu, a także wpływu żywności na nasze funkcjonowanie. Stąd zainteresowania produktami typu superfood, tzw. super żywnością, w tym superowocami. To żywność naturalnego pochodzenia o dużym zagęszczeniu składników odżywczych. Taka właśnie jest jagoda kamczacka! To ogromna ilość witamin, minerałów i antyoksydantów zamknięta w małej, podłużnej jagodzie – dodaje Justyna Kusibab-Mruk, plantator i przetwórca jagody kamczackiej, Plantin.

Nowa borówka

W pewnej mierze z uprawą tego gatunku wiąże się nadzieje na powtórzenie sukcesu borówki wysokiej. Gatunek ten jeszcze 25 lat temu niemal zupełnie nieznany, podpierający się „amerykańskimi korzeniami”, dziś uprawiany jest niemal we wszystkich regionach Polski i traktowany jako realna wizytówka naszego eksportu.

Jakie są źródła tak dużej popularności jagody kamczackiej?

Owoce haskapu pomimo pewnych wizualnych podobieństw do jagód borówki mają jednak nieco inne przeznaczenie. Głownie znajdują zastosowanie w przetwórstwie. Często sprzedawane są w formie mrożonej, choć w pewnych ograniczonych ilościach trafiają także na świeży rynek. Idealnie nadają się do wyrobu lodów czy ciast ale także soków i win. Mają orzeźwiający smak, a przede wszystkim pojawiają się już wiosną, gdy podaż krajowych owoców jest na bardzo niewielkim poziomie.

Czerwiec na plantacjach jagody kamczackiej

To już tradycja. Jagodę kamczacką zaprezentują sami plantatorzy. To ludzie bardzo zaangażowani i pełni pasji. Chcą ich poznać i spróbować kamczatki zapraszamy w czerwcu na plantacje jagody kamczackiej w całej Polsce – puentuje mówi Andrzej Krupiński, Prezes Stowarzyszenie Plantatorów Jagody Kamczackiej.

———————————————————————–

Badanie zrealizowano w dniach 11-16 marca 2022 r., na reprezentatywnej próbie 1002 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Techniką wywiadów bezpośrednich w domach respondentów (CAPI). Więcej o wynikach tych badań w materiale Kantar: jagoda kamczacka, minikiwi, rokitnik – trzy najbardziej oczekiwane superowoce 2022 roku

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw






ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here