Truskawki po szkocku – Zbiór i zarządzanie produkcją, FILM

0
W Szkocji truskawki uprawia się przede wszystkim w tunelach foliowych. Z jednej strony wymusza to tamtejszy klimat z dużą ilością opadów, z drugiej –...

Kolejny dobry rok

0
Rok 2013 był szczególnym dla firmy Bayer CropScience, gdyż uwiecznił on 150 lat jej działalności. Dorobek tego okresu zobowiązuje i stawia nowe wyzwania. Innowacje...

Zimą na plantacji borówki wysokiej w Białousach

0
Rodzinne Gospodarstwo Państwa Wilczewskich to zarazem jedna z największych plantacji borówki wysokiej w Europie. O borówki dba się tam o każdej porze roku, bardzo...

Dobrze nawozić truskawki

0
Szkolenie z zakresu prawidłowego nawożenia truskawek m.in. dla członków grupy producentów owoców i warzyw „Hortus” z Ochli koło Zielonej Góry odbywało się 13 grudnia....

Borówki z Chile na rynku chińskim

0
Pod koniec listopada ruszyła kampania promująca borówki i inne owoce pochodzące z Chile na chińskim rynku. Tym razem Chilijskie Stowarzyszenie Borówkowe (Chilean Blueberry Committee)...

Jaka będzie przyszłość branży przetwórczej? cz. III – rynek

0
Polska w ostatnich latach stała się nie tylko znaczącym w Europie i świecie producentem owoców i warzyw, ale także odgrywa coraz większą rolę na...

Jaka będzie przyszłość ochrony roślin?

0
Czy produkcja żywności na poziomie zaspokajającym potrzeby ludzi byłaby możliwa bez skutecznych środków ochrony roślin i nowych odmian? Eksperci mówią, że nie. Dlatego Syngenta...

W Huelva coraz więcej jagodowych

0
Stowarzyszenie Producentów i Eksporterów truskawek z Huelva (Freshuelva) szacuje, że łączna powierzchnia dla takich gatunków maliny, jeżyny i borówka amerykańska w sezonie 2013/2014 wzrośnie...

Jaka będzie przyszłość branży przetwórczej? cz. II – finansowanie

0
Na spotkaniu członków Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw w Cedzynie 22 listopada dyskutowano o przyszłości tego sektora. Okazuje się, że w nowej perspektywie...