Czarna malina – „naturalna aspiryna” i zamiennik innych leków




 

Śmiało można powiedzieć, że to superfood – ma kolor czarny i malinowy smak, a jego wartości prozdrowotne są trudne do przecenienia. Czarna malina Rubus occidentalis L. wraz z aronią i czarnym bzem, pretenduje do medalowego miejsca na podium. Głos naukowców pod kierownictwem prof. dr hab. Mirosławy Krauze Baranowskiej, z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, potwierdza zalety jeszcze rzadko spotykanych w Polsce owoców.

– „ Aktywność biologiczna owoców Rubus occidentalis wynika przede wszystkim z wysokiej zawartości antocyjanów, które są jednymi z najsilniejszych przeciwutleniaczy.

Owoce maliny czarnej zawierają wiele związków z grupy polifenoli charakterystycznych dla rodzaju Rubus – głównie z grupy antocyjanów i elagotanin. Według danych piśmiennictwa zawartość antocyjanów w owocach maliny czarnej jest do pięciu razy wyższa niż w owocach odmian maliny czerwonej Rubus idaeus („Postępy Fitoterapii” 4/2018)”.

Takie zalety skłoniły panią mgr farmacji Barbarę Rusiecką-Górniak do starań o wytworzenie dostępnego dla wszystkich eliksiru i maliny suszonej oraz ekstraktu z pestek. Założyła firmę „Czarna Malina”, uruchomiła sprzedaż internetową, przystąpiła do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.

„ – Moja życiowa pasja i potrzeba serca zaowocowały utworzeniem ekologicznej plantacji czarnej maliny odmiany ‘Bristol’. Czarna malina oczarowała mnie swoimi niesamowitymi właściwościami. Jej owoce stanowią najbogatsze źródło naturalnych antyoksydantów. Zawierają antocyjany, pochodne kwasu elagowego (głównie w pestkach – 87,5%), ponadto witaminy: C i E oraz miedź, cynk i żelazo.

Czarny owoc ma szczególne znaczenie w profilaktyce i terapii niektórych chorób nowotworowych przełyku, żołądka, jelita grubego i jamy ustnej. Badania potwierdziły hamowanie namnażania się komórek nowotworowych i wpływ na ich usuwanie, nie powodując zmian w komórkach prawidłowych. Badania in vitro wykazały również hamujący wpływ owoców czarnej maliny na wzrost linii HL-60 (białaczka).

Elagotaniny występujące w malinach mają działanie przeciwbakteryjne. Wysoki poziom witaminy C wpływa pozytywnie na układ immunologiczny, zatem jest nieoceniony przy budowie układu odpornościowego u dzieci i dorosłych.

W naszych produktach nie ma żadnych „ulepszaczy”, chemicznych dodatków, czy cukru. Czarna malina sama w sobie jest cudem przyrody. Wychodzimy z założenia, że nie należy poprawiać matki natury, która obdarowała nas tak hojnie”.

Wartość biologiczna ciemno purpurowych owoców dostrzegli Amerykanie i od dawna prowadzą jego uprawę. Największe plantacje tej „naturalnej aspiryny” znajdują się  w stanie Oregon.

W Polsce cenne właściwości  eliksiru z  czarnej maliny zostały docenione na Targach Natura Food 2019 i Pani Barbara Rusiecka-Górniak wyjechała z Łodzi ze Złotym  Medalem, przyznanym w kategorii Produkt Specjalnego Przeznaczenia Żywieniowego.

W ubiegłym roku eliksir został nagrodzony złotym medalem na targach Polagra 2020 w Poznaniu. Natomiast ekstrakt z pestek czarnej maliny otrzymał Złoty Medal na targach Natura Food 2020 w kategorii Suplement Diety. Ów „cud przyrody” jest obecny w sklepach z  BIO żywnością  w całym kraju, podczas ekologicznych targów, na poznańskiej „Polagrze” i  na łódzkich Międzynarodowych Targach „Natura Food”, a także na „Eco Gali” – Targu Żywności i Rękodzieła w Lublinie oraz w warszawskiej „Planotece w Elektrowni Powiśle. Dużym ułatwieniem jest sprzedaż wysyłkowa (www.czarnamalina.pl/produkty).

Czy w Polsce  nadszedł już czas na zainteresowanie się towarową uprawą czarnej maliny? Wydaje się, że tak, ale drogę do popularności utorują zapewne  amatorzy.

Sądząc po liczbie ogłoszeń  gospodarstw szkółkarskich oferujących  sadzonki właśnie czarnej maliny, to rzeczywiście istnieje rynek odbiorców mających ogródki przydomowe. W mediach społecznościowych pełno jest opisów chwalących łatwość uprawy i odporność na mróz krzewów malinowych.

Tymczasem  profesjonalne uprawy w Polsce można obecnie policzyć na palcach jednej ręki. A przy tym cały czas realizowane są  programy potrzebne do znalezienia najlepszych rozwiązań.

W Polsce tak jak w innych krajach trwają prace nad uzyskaniem nowych odmian i technik ułatwiających zbiory. Wprawdzie ten krzew pochodzi z Ameryki Północnej, ale na ziemiach polskich jest gatunkiem zadomowionym lokalnie. W Wielkiej Brytanii bada się efekty uprawy w tunelach, natomiast w USA nie ustaje walka ze szkodnikami.

W tej sytuacji inicjatywa pani Barbary Rusieckiej-Górniak zasługuje na wyróżnienie. Zapotrzebowanie na superfood będzie rosło. Przetwory z czarnej maliny są dostępne przez cały rok.







Poprzedni artykułBorówka w substracie CARBOMAT – Cz. III – Korzyści
Następny artykułPrzeziernik porzeczkowiec – nowe możliwości zwalczania

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj