Coraz mniej zapasów mrożonych owoców




W chłodniach zapasy mrożonych owoców zmniejszają się z miesiąca na miesiąc, najnowszy raport przedstawia, że deficyt ten w porównaniu do roku 2020 jest widoczny we wszystkich gatunkach owoców.

Deficyt mrożonych owoców

Najnowszy raport Departamentu Rolnictwa w USA informuje, że zapasy owoców w październiku są niższe o 11% w porównaniu do września 2021 roku. Wyjątki stanowią jabłka i koncentrat wiśniowy, gdzie wolumen zwiększył się o 6%. Jednak pozostałe owoce odnotowały znaczny deficyt w magazynach.

Taka sytuacja może mieć wielkie znaczenie dla krajowych sadowników. W Serbii zaobserwowano spadek ilości owoców, zapasy mrożonych jeżyn i truskawek obniżyły się aż o 7%, a jagód o 6%. Zapasy malin, które w ubiegłym sezonie osiągnęły rekordową cenę spadły o 11%.

Porównując sytuację rynkową z ubiegłego roku, wyniki są również bardzo niekorzystne. Według Państwowej Służby Statystycznej Rolnictwa USA można zauważyć, iż w październiku 2020 roku w chłodniach było znacznie więcej owoców niż aktualnie. W Stanach Zjednoczonych zapasy jabłek były o 29% wyższe, jeżyny o 28%, jagód o 11%, a wiśni drylowanych o 23%. Stan malin również był wyższy niż w październiku 2021 roku, bo aż o 24%.

Trendy na mrożone owoce jagodowe

Według Aleksandara Leposavic z Insytutu Owoców w Cacak: W poprzednich latach jabłka z Serbii trafiały głównie na rynek rosyjski. Teraz sytuacja powoli się zmienia i pojawiają się nowe destynacje o różnych wymaganiach pod względem jakości i asortymentu. Wydaje się, że nasi producenci są już trochę zmęczeni podążaniem za trendami. 10-15 lat temu pracowali nad zmianą i intensyfikacją technologii uprawy, monitorowaniem asortymentu i inwestowaniem w sady.

Z analiz rynków międzynarodowych wynika, iż na przestrzeni kilku lat handel owocami jagodowymi znacznie wzrósł. Istnieje ku temu wiele powodów, jednak dominującym jest możliwość uprawy tych gatunków na różnych terenach, dzięki temu owoce są dostępne na największych rynkach Europy i Ameryki przez cały rok.

Według dr Laposavic’a, coraz bardziej rośnie świadomość konsumentów dotycząca walorów zdrowotnych, spożywania świeżych i przetworzonych owoców, a zwłaszcza malin i borówek. Z przeprowadzonych badań podczas pandemii wynika, iż konsumpcja malin, borówek oraz innych owoców jagodowych korzystnie wpływa na negatywne skutki wielu choroby.

Źródło: Agro Tv







Poprzedni artykułBorówkowy sezon 2021. Był jaki był, ale najgorsze jeszcze przed nami! FILM
Następny artykułIX Konferencja Truskawkowa na targach TSW

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj