Choroby powodujące plamistości liści truskawki – Zalecenia dla Grupy Truskawkowej Osadkowski SA – Komunikat VI z dnia 21.04.2015




Drugą z chorób truskawki (po szarej pleśni), którą należy zwalczać już przed kwitnieniem, jeżeli wystąpią objawy jest biała plamistość liści truskawki. Lustracje powinny być prowadzone na młodych plantacjach od momentu posadzenia roślin jesienią lub wiosną, a następnie powtarzane w okresie kwitnienia i po zbiorach. Na plantacjach już istniejących lustracje należy rozpocząć wraz z ruszeniem wegetacji.

Biała plamistość liści

Wiosną, w warunkach wysokiej wilgotności, w miejscu plam, grzyb wytwarza masowo, zebrane w pęczki trzonki konidialne, na których tworzą się zarodniki, będące źródłem pierwotnych infekcji. Typowe symptomy to różnej wielkości plamy na górnej stronie liścia. Początkowo są one brunatne, drobne (1,5–2,5 mm) i okrągłe. W miarę powiększania się (3–6 mm) stają się owalne i jasnoszare z brunatno-czerwoną obwódką. Podczas ciepłej i wilgotnej pogody plamy na liściach mogą być nietypowe. Pozostają wtedy rdzawo-brązowe bez wyraźnego obrzeżenia. W warunkach dużej wilgotności w okresie kwitnienia może dojść również do infekcji słupków, z których grzyb przerasta do rozwijających się nasion i otaczającej je tkanki owocu. W wyniku infekcji wokół sczerniałych, porażonych nasion powstają suche, nekrotyczne, brązowo-czarne pojedyncze lub liczne plamy.

Do zabiegów wykonywanych przed kwitnieniem polecane są preparaty:

Zato 50 WG w dawce 0,25 kg/ha lub preparaty biologiczne: Polyversum WP (0,1 kg/ha) i Vaxiplant SL (1,0 l/ha).

Czerwona plamistość liści truskawki

W niektóre lata, z dużą ilością opadów i temperaturą 20-250C, problemem na plantacjach truskawek odmian deserowych może być czerwona plamistość liści truskawki (Diplocarpon earliana ELL. et EV.). Objawy chorobowe występują głównie na starszych, dobrze rozwiniętych, niekiedy tylko zewnętrznych liściach w postaci drobnych, brunatno-purpurowych plamek o średnicy od 1 do 5 mm. Czerwono-brunatne plamy mogą występować także na działkach kielicha, ogonkach liściowych i szypułkach owocowych, powodując zamieranie liści lub całych kwiatostanów, a także zasychanie działek kielicha, co w przypadku odmian deserowych powoduje spadek wartości handlowej owoców. Charakterystycznym objawem choroby jest szybkie żółknięcie, czerwienienie i zamieranie porażonych liści.

Na podstawie przeprowadzonych doświadczeń polowych wynika, że najlepszą skuteczność w zwalczaniu czerwonej plamistości liści truskawki wykazywały środki:

Domark 100 EC, Signum 33 WG, Pomarsol Forte 80 WG,

stosowane do zwalczania szarej pleśni lub białej plamistości liści truskawki. Preparat biotechniczny oparty na laminarynie (Vaxiplant SL) ograniczał występowanie choroby.

———————————————————–

Jest to fragment komunikatu wysyłanego do Grupy Truskawkowej w ramach funkcjonowania systemu doradczego oferowanego przez firmę Osadkowski SA. Komunikaty dotyczące ochrony nawożenia i agrotechniki w uprawie truskawek są wysyłane uczestnikom Grupy Truskawkowej którzy zgłosili swoje uczestnictwo w systemie doradczym w roku 2015. Z Grupom Truskawkową można się skontaktować pod adresem e-mail. grupatruskawkowa@osadkowski.pl. Więcej informacji udziela koordynator Grupy Truskawkowej jest Albert Zwierzyński tel 883310179 e-mail a.zwierzynski@osadkowski.pl









Poprzedni artykułBorókwa wysoka-kwitnienie i wzrost owoców-Mączniak prawdziwy
Następny artykułProdukty z borówki pod marką Lifeberry

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj