Chiliczycy chcą poprawić jakośc borówki

Chilijskie borówki są w głównej mierze przeznaczane na eksport do USA, ale też na bardziej odległe rynki Europy i Azji. Nic więc dziwnego, że podejmowane są tam inicjatywy mające poprawić jakość borówek, które będą trafiać do docelowych konsumentów.

Fundación Chile przy wsparciu Centrum Badań nad Zdrową Żywnością (CREAS – Centro Regional de Estudios en Alimentos y Salud) oraz Uniwersytetem Santa Maria podejmuje badania nad opracowaniem nowej technologii pakowania i transportu owoców borówki, które mają być wysyłane na odległe rynki Europy i Azji. Dzięki temu ma powstać rozwiązanie, które pozwoli na daleki transport owoców bez ryzyka ich psucia, utraty jędrności i odwodnienia. Obecnie przy transporcie owoców borówki drogą morską do Azji mija 60-70 dni od momentu zebrania owoców do chwili gdy trafią one do ostatecznych odbiorców, gdy korzysta się z transportu lotniczego czas ten jest znacznie krótszy i wynosi 10-15 dni. Podjęty projekt ma obejmować dopasowanie technologii pakowania owoców, dobór samych opakowań i opracowanie optymalnego składu gazowego dla owoców borówki, tak by przedłużyć ich świeżość i umożliwić dostawy do odbiorców w tak daleko oddalonych krajach. Projekt jak na razie skupia się na owocach borówki, w przyszłości ma obejmować również inne gatunki owoców jagodowych. 

Źródło: comitedearandanos.cl





ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here