Koniec zeszłego tygodnia przyniósł ważne wydarzenie w branży ekologicznej. W podwarszawskim Nadarzynie w dniach 6-8 października odbyło się BioExpo Warsaw 2022 – targi żywności ekologicznej. Wydarzeniu towarzyszyła konferencja. Wybranym wątkom poruszonym w jej trakcie poświęcony zostanie artykuł w czasopiśmie Jagodnik. Na portalu pisma zapraszam na fotogalerię z wystawy i krótki komentarz po imprezie.

BioExpo – targi, na które chce się wracać

Doceniam trud jaki plantatorzy prowadzący jagodniki metodą ekologiczną wkładają w swą codzienną pracę. Szanuję wysiłki podejmowane przez firmy wytwarzające przetwory na bazie takiego surowca zmierzające do budowy marek i rozwoju rynku. Przede wszystkim jednak cieszą mnie kontakty z osobami uczestniczącymi w branży żywności ekologicznej. Częstokroć to pasjonaci zdrowego żywienia, entuzjaści takiego właśnie stylu życia, którego żywność ekologiczna jest zaledwie elementem. Rozmowy przy stoiskach wystawowych są zawsze ciekawe i pouczające. Tak też było i w tym roku.

Niestety, z informacji przekazywanych przez rozmówców przebijał obraz daleki od sielanki. Oficjalne statystyki potwierdzają wprawdzie wzrost rynku żywności ekologicznej w Polsce i w Europie. Pojawiają się jednak przesłanki, które nakazują zachować ostrożność. Moi rozmówcy informowali mnie, że spodziewają się zmniejszenia zainteresowania owocami ekologicznymi ze strony swych odbiorców. Podobno w jednym z najważniejszych rynków zbytu jakim jest Francja zarysowuje się powoli tendencja odchodzenia od droższej żywności ekologicznej na rzecz tańszej konwencjonalnej. Covid-19 wzmógł falę zainteresowania zdrowym żywieniem, jednak efekt ten już zanika a sytuacja międzynarodowa i jej ekonomiczne reperkusje sprawiają, że wielu konsumentów uważniej analizuje domowe wydatki. Odrębną kwestią jest coraz bardziej zmienny klimat i warunki prowadzenia gospodarstw. Zjawiska pogodowe stają się nieprzewidywalne, a ekologiczne produkowanie żywności w dużej mierze opiera się na działaniach zapobiegawczych, podejmowanych z dłuższym wyprzedzeniem opartym na antycypacji. W większości więc plantacje są mniej produktywne niż ich konwencjonalne odpowiedniki. Jeżeli rynek nie zagwarantuje należytej gratyfikacji za owoce ekologiczne, to dalsze prowadzenie gospodarstw taką metodą może w sensie ekonomicznym stanąć pod dużym znakiem zapytania.

BioExpo Warsaw 2022 – Fotogaleria

Zapraszam do zapoznania się z krótką fotogalerią z targów. Można w niej zobaczyć wartościowe i smaczne produkty, rozwiązania dla rolnictwa ekologicznego, wyszukać znajome twarze. Postanowiłem uwzględnić w niej wybrane wątki warzywnicze, gdyż część plantatorów jagodowych w formie ubocznej działalności uprawia także warzywa polowe. Zachęcam do obejrzenia zdjęć i lektury artykułu, w którym dość szczegółowo relacjonuję zagadnienia dotyczące rynku owoców i przetworów ekologicznych jaki już niebawem znajdzie się na łamach czasopisma Jagodnik:






ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here