Coraz więcej producentów owoców jagodowych interesuje się możliwościami przechowywania ich w warunkach kontrolowanej atmosfery. Coraz większą uwagę zwraca się również na rodzaj opakowania czy warunki w jakich te produkty są transportowane. Z tymi rozwiązaniami można było się zapoznać również na Targach Sadownictwa i Warzywnictwa odbywających się w dniach 19-20 lutego w Warszawie.
W systemie Palliflex
Systemami przechowywania owoców borówki wysokiej w warunkach kontrolowanej atmosfery interesuje się coraz większa liczba osób produkująca owoce borówki wysokiej, co spowodowane jest to potrzebą przechowania tych owoców. Jak informował Andrzej Źółciak z firmy Termopol ICE, która w swojej ofercie ma m.in. technologię Palliflex pozwalającą na wygodne przechowywanie owoców w specjalnych workach zakładanych na plastikowe palety w kontrolowanej atmosferze. W tej technologii można z powodzeniem przechowywać także inne owoce jak śliwki czy porzeczki czerwone, które w takich warunkach można przetrzymywać nawet do 6 miesięcy. Firma dla procentów dostarcza kompletne system, które pozwalają na utrzymywanie stałego składu gazowego w workach, które nakładane są na opakowania z owocami. W Polsce dotychczas zrealizowano instalację do magazynowania owoców na 50 paletach. Obecne zapytania dotyczą coraz częściej możliwości przechowywania w ten sposób owoców na 100 i większej liczbie palet. Kompletna instalacja do przechowywania owoców na około 50 paletach z urządzeniami do modyfikowania składu atmosfery i wszystkimi niezbędnymi sterownikami to koszt około 220 000-270 000 zł (netto). Producent musi wcześniej dysponować chłodnią, gdzie można utrzymać na stałym poziomie wymaganą temperaturę – informował A. Żółciak. Według A. Żółciaka, czasami w dużych grupach można spotkać się z dużą liczbą małych komór chłodniczych z modyfikowaną atmosferą przygotowane np. dla owoców jagodowych. Tego typu pomieszczenia pozwalają zazwyczaj przechować masę owoców do przygotowania jednego tira. Zdecydowanie jednak wygodniejszym rozwiązaniem, dla wielu mniejszych grup są inwestycje w technologię Palliflex, która pozwala łatwo zarządzać zgromadzonym towarem.
Kontrolowany ozon
Zdaniem Krzysztofa Kiblera z firmy Ozon Food (będącej polskim producentem systemów ozonowania dla przemysłu owocowo-warzywnego), system ozonowania powinien być ściśle zaprojektowany do określonego obiektu i oczekiwań producenta owoców. Technologia ozonowania doskonale sprawdza się w przypadku owoców jagodowych, w przypadku których pozwala na znaczne wydłużenie trwałości oferowanych produktów. Produkowane przez tą firmę rozwiązania pozwalają na precyzyjne sterowanie stężeniem ozonu w komorze dopasowane dla składowanych owoców jak i temperatury panującej w komorze.
Firma w swojej ofercie ma również specjalne chłodnice do szybkiego schładzania owoców jagodowych po zbiorze, które owiewają owoce podczas schładzanie również ozonem, co z jednej strony wydłuża trwałość owoców, a z drugiej natychmiast ogranicza rozwój szkodliwych grzybów. Jak informował K. Kibler zastosowanie generatorów ozonu, pozwala na neutralizację etylenu, niszczenie znajdujących się na produkcie bakterii, pleśni, grzybów, wirusów, drożdży, środków chemicznych itp., ogranicza również proces dojrzewania, co przekłada się na bezpośrednie zyski i lepszą jakość oferowanych owoców.
Kompleksowo
Niezwykle ważnym elementem pozwalającym na zapewnienie odpowiedniej trwałości oferowanych owoców jagodowych jest ich bardzo szybkie schłodzenie po zbiorze. Jak informował Wojciech Pietroń z firmy PUCH z Poniatowej, w przypadku malin owoce te po zbiorze w ciągu godziny powinny być schłodzone do temperatury 3-4oC, jeśli planujemy je eksportować. W tym przypadku firma może zaoferować kilka rodzajów tuneli do szybkiego schładzania, które występują również w formie przenośnej i mogą być ustawiane nawet bezpośrednio na plantacji.
Następnie bardzo ważne jest ich odpowiednie zapakowanie i transport. Według W. Pietronia, rozwiązaniem, które bardzo dobrze się w tym sprawdza są worki firmy StePac, w których po zamknięciu owoców samoczynnie wytwarzają się warunki modyfikowanej atmosfery, które pozwalają o kilka do nawet kilkunastu dni wydłużyć trwałość tak delikatnych owoców jakimi są truskawki czy maliny. Oczywiście podstawowym elementem są tutaj dobrej jakości, zdrowe i szybko schłodzone po zbiorze owoce. W przypadku produktów wrażliwych na etylen bezpośrednio w opakowaniach można umieścić adsorbery etylenu – w ofercie firmy jest kilka rodzajów adsorberów. Jeśli uda się nam zapewnić odpowiednią jakość owoców i będziemy przestrzegać wszelkich reżimów związanych ze schłodzeniem owoców po zbiorze i zapewnimy odpowiednie warunki w transporcie, tak delikatne owoce jak truskawki, maliny czy jeżyny produkowane w Polsce bez problemu będzie można transportować i z powodzeniem sprzedawać w całej Europie. Z uwagi na problemy dotyczące eksportu owoców do Federacji Rosyjskiej, które nie wiadomo jak będą długo trwały warto się do tego dobrze przygotować – informował W. Pietroń. Firma wprowadziła do swojej oferty również analizatory temperatury, wilgotności oraz punktu rosy. Główną ideą tego urządzenia jest to aby informacje dotyczące warunków w jakich transportowane są owoce można było cały czas kontrolować. Specjalny rejestrator łączy się drogą radiową z modułem, który będąc wyposażony w międzynarodową kartę SIM lub mając połączenie internetowe przesyła te informacje na serwer, który pozwala na pełny monitoring warunków transportu owoców. Dostępne są różne warianty rejestratorów Xsense®, HiTagsTM oraz modułów CU.