Sanifruit to hiszpańska firma biotechnologiczna z Walencji, która od 1987 roku opracowuje naturalne rozwiązania pozwalające wydłużyć trwałość owoców po zbiorze. Po 37 latach doświadczenia firma nadal wspiera przedsiębiorstwa zajmujące się pakowaniem owoców i warzyw w zwiększaniu ich zysków, dzięki ograniczeniu reklamacji ze strony klientów końcowych.

Od ponad 37 lat jesteśmy blisko firm, słuchając potrzeb rynku i analizując, jak możemy im pomóc naszymi naturalnymi rozwiązaniami pozbiorczymi. Pomagamy im nie tylko być bardziej zrównoważonymi, ale także bardziej rentownymi. W końcu firmom pakującym zależy na tym, aby ich praca przynosiła zyski – mówi Javier Biel, dyrektor firmy Sanifruit.

Sanifruit nie zwalnia tempa w rozwoju nowych rozwiązań, dzięki własnemu laboratorium. Obecnie oferują już 11 rozwiązań dla owoców i warzyw na rynek globalny, opartych na własnym know-how. Naturalne rozwiązania wydłużające trwałość pozbiorczą oferowane są m.in. dla borówek, cytrusów, owoców pestkowych, arbuza i melona, banana, gruszek i jabłek, awokado, papryki, pomidorów, cukinii, mango i papai.

Dywersyfikacja naszego portfolio jest bezpośrednim wynikiem wsparcia, jakiego udzielamy naszym klientom. Nasz program obejmuje rozwiązania 360°, w których klient otrzymuje nie tylko produkt, ale również niezbędny sprzęt do jego prawidłowego zastosowania, a także kompleksowe doradztwo techniczne przez cały proces, aby doświadczenie klienta było jak najlepsze. Spersonalizowane doradztwo, oparte na bliskiej i zaufanej relacji między klientem a naszymi technikami, to podstawa naszej pracy – dodaje Javier Biel.

SaniBlues wydłuża trwałość borówek, a przez to zmniejsza liczbę reklamacji związanych z pomarszczeniem i odwodnieniem.

Sanifruit znów zaskakuje. Tym razem globalny rynek został zaskoczony wprowadzeniem produktu, który nie ma konkurencji w bezpestycydowym traktowaniu zerwanych borówek. SaniBlues powstał jako alternatywa dla środków fitosanitarnych – naturalna formuła, która po ponad 4 latach rozwoju została wprowadzona na rynek w 2023 roku i została bardzo dobrze przyjęta przez klientów. Obecnie już ponad 35 milionów kilogramów borówek zostało zabezpieczonych przy pomocy tego produktu.

SaniBlues to organiczny produkt, wyprodukowany z roślinnych ekstraktów do stosowania w linii pakującej. Chroni owoce przed uszkodzeniami powodowanymi przez czynniki zewnętrzne, zwiększając odsetek owoców o jakości handlowej i zmniejszając ich wysychanie podczas transportu i sprzedaży. SaniBlues stosuje się w postaci roztworu rozcieńczonego wodą poprzez zamgławianie na linii pakującej w stężeniu 5% (1l preparatu na 20l wody).

Wnioski z kampanii 2024 roku wykazały, że SaniBlues:

  • Wydłuża trwałość pozbiorczą borówek
  • Zmniejsza reklamacje z powodu gnicia o ok. 50%
  • Ogranicza transpirację o ponad 15%
  • Redukuje odsetek miękkich owoców nawet o 50%
  • Utrzymuje warstwę szarego nalotu ochronnego dłużej niż na owocach niepoddanych zabiegowi.

SaniBlues wydłuża trwałość borówek

Odsetek owoców niehandlowych po 7 i 14 dniach chłodzenia.

Dzięki działaniu SaniBlues wydłużyliśmy trwałość pozbiorczą borówek o 7 dni. Średnia redukcja występowania owoców niehandlowych: po 7 dniach o 59%; po 14 dniach o 64%.

Wysychanie owoców

Zmiana liczby owoców niehandlowych po 7 i 14 dniach chłodzenia. Z poziomu 0 do 3.

  • Wyniki te są średnią z trzech ocen.
  • Dzięki zastosowaniu preparatu SaniBlues uzyskano o 11,1% więcej owoców w najlepszym możliwym stanie handlowym (poziom 0).

Odsetek zgniłych owoców

Zmiana liczby owoców niehandlowych po 7 i 14 dniach chłodzenia.

To średnia z 16 wyników uzyskanych u naszego klienta.

Zastosowanie preparatu SaniBlues pozwala uzyskać mniejszy odsetek gnicia w okresie od 7 do 14 dni w porównaniu z kontrolą (niepoddanymi zabiegowi borówkami).

SaniBlues wydłuża trwałość przechowalniczą borówek co najmniej o 1 tydzień.

Rezultaty testu klienta po 14 dniach przechowywania w chłodni (0-1oC)

Korzyści dla firm eksportujących

Pozbiorcze rozwiązania Sanifruit oferują eksporterom m.in. następujące korzyści:

  • Zmniejszenie liczby reklamacji na miejscu docelowym, co podnosi jakość obsługi i renomę firmy dzięki wysokiej jakości produktom
  • Możliwość dostępu do rynków o wysokich wymaganiach dzięki kontroli MRL (pozostałości środków ochrony roślin) i substancji aktywnych – owoce mogą być wysyłane dalej i zachowują lepszą jakość po dotarciu na miejsce
  • Lepszy wygląd wizualny owoców i dłuższa trwałość
  • Poszanowanie dla ludzi i środowiska – rozwiązania tworzone są na bazie spożywczych ekstraktów roślinnych.

Materiał promocyjny firmy Sanifruit






Poprzedni artykułOchrona i odżywianie borówki wysokiej – zalecenia na sezon letni
Następny artykułWyniki badań PIORiN: polskie truskawki i borówki są bezpieczne!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj