Jak informuje Foodnews latam produkcja truskawek w roku 2013 osiągnęła poziom 1 533 000 ton i była o 29% większa w odniesieniu do roku 2006.
Jednym z czynników napędzających wzrost produkcji, a z drugiej rosnące zapotrzebowanie na te owoce jest coraz większa sprzedaż owoców jagodowych, które traktowane są jako zdrowe przekąski. Pojawiają się także zwiększone możliwości sprzedaży tych owoców na rynkach azjatyckich. Wzrost konsumpcji tych owoców notowany jest także w Europie. Możliwości sprzedaży truskawek na rynku europejskim widzą także chilijscy eksporterzy, którzy te owoce mogą dostarczać poza sezonem ich zbiorów na półkuli północnej. Z uwagi jednak na znaczną odległość ważnym rynkiem zbytu chilijskich truskawek pozostaje przemysł. Mimo wszystko cały czas poszukiwane są odmiany oraz rozwiązania, które pozwolą oferować chilijskie truskawki m.in. w Europie. Średnia cena, chilijskich mrożonych truskawek w 2013 osiągnęła poziom 1,5 USD/kg, podczas gdy świeże truskawki były prawie dwukrotnie droższe i kosztowały 2,82 USD/kg.
Szacuje się, że w skali globalnej produkcja wzrosła o 13% w ciągu ostatnich pięciu lat, osiągając 4 516 810 ton. W 2012 roku głównym producentem tych owoców były Stany Zjednoczone (1 366 850 ton, 80% tej produkcji to owoce deserowe). Na drugim miejscu plasuje się Meksyk z produkcją 360 426 ton, blisko za nim jest Turcji (353 173 ton). Hiszpania jest na czwartym miejscu z produkcją 289 900 ton, z czego 75% jest przeznaczone na rynek owoców świeżych. Na piątym miejscu jest Egipt (242 297 ton).
Źródło: Foodnews latam