Początek wyższych temperatur sprawia niektórym sporo problemów w odpowiednim ich dopasowaniu do rosnących w tym czasie truskawek. Pojawiają się pytania: kiedy otwierać bramy lub boczne wietrzniki? Trzeba pamiętać, że ustalenie optymalnego poziomu temperatur w tunelach znacząco różni się w przypadku truskawki i maliny. W przygotowanym materiale znajduje się kilka praktycznych informacji dedykowanych truskawkom.
Automatyzacja wietrzenia
W uprawie truskawek dla większości producentów najważniejszym elementem jest jak najwcześniejsze rozpoczęcie zbiorów. Moment, w którym roślina jeszcze nie owocuje jest idealny, aby przyspieszyć produkcję. Kiedy kwiatostany są w fazie wzrostu możemy utrzymywać wysoką średnią temperaturę dobową w tunelach. W uprawie tunelowej możemy dokonać tego tylko za pomocą odpowiedniego wietrzenie upraw poprzez otwieranie lub zamykanie bram lub wietrzenia bocznego.




Graniczne temperatury
Trzeba jednak przestrzegać kilku zasad. Granicznymi temperaturami dla właściwego wzrostu truskawek są:
- 30oCelsjusza – starajmy się nie przekraczać takiej temperatury w tunelu
- 8oC – poniżej tej temperatury wegetacja zwalnia lub wręcz zatrzymuje się. W przypadku truskawek uważa się, że może być to nawet 7oC. Myślę jednak, że wyższa wartość jest bezpieczniejsza.
Musimy też pamiętać, że nie chodzi tu o chwilowy spadek temperatury, ale raczej o dłuższe utrzymywanie roślin w temperaturze poniżej 8oC lub powyżej 30oC.
Przyspieszając wzrost kwiatostanów w przypadku dziennych temperatur powyżej 25oC na zewnątrz otwieramy bramy jak najwyżej. Kluczowy jest jednak moment ich zamykania. Jeżeli w nocy temperatura ma spaść np. do 10oC trzeba próbować „złapać ciepło”, by nasza średnia temperatura dobowa była jak najwyższa, unikając przy tym ryzyka przegrzania roślin. Dzięki odpowiednio wczesnemu zamknięciu bram, można spowolnić nocne spadki temperatury w tunelu i znacząco przyspieszyć rozwój pędów kwiatostanowych, a co za tym idzie zawiązywania i dojrzewania owoców.
Wysokie średnie dobowe temperatury można utrzymywać do momentu, kiedy pojawią się owoce mniej więcej o średnicy 1 cm. Wówczas kiedy owoce się rozwijają, staramy się maksymalnie przedłużyć czas wzrostu poprzez utrzymywanie średniej temperatury na poziomie najlepiej 13–14oC. W praktyce oznacza to, że przy 18oC na zewnątrz wietrzymy tunele maksymalnie, a w nocy nie zamykamy bram jeżeli temperatura nie spada poniżej 8oC. Dzięki temu truskawki nabierają odpowiedniego rozmiaru i masy.
W przypadku tuneli kwestie optymalnych temperatur komplikują nam dodatkowo wilgotność, która występuje w środku tunelu oraz siła wiatru, który mógłby uszkodzić sadzonki i zwiększyć ich wrażliwość na choroby grzybowe. Oba te parametry musimy również brać pod uwagę w przypadku decyzji o otwieraniu bądź zamykaniu bram.


……………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Dowiedz się więcej.

FARMER” CO.
Przedstawiciel ds. sprzedaży tuneli lekkich:
Paweł Matusik
tel. 533 215 051
e-mail: sezonowe@tunele-foliowe.pl














