Przy uprawie truskawek, czy innych roślin jagodowych w podłożach organicznych, panuje przekonanie, że mata z podłożem czy doniczka powinna być wykorzystywana jeden cykl uprawowy. Tymczasem Karol Bierła obala ten pogląd. Już 6 rok uprawia truskawki w matach wypełnionych węglem brunatnym z firmy Carbohort. Jak podkreśla – z roku na rok jest tylko lepiej.

Nigdy się nie zdarzyło żeby było gorzej, jest tylko lepiej – mówi gospodarz z Gospodarstwa Rolnego w Boguszynie (woj. wielkopolskie). Jego plantacja nie jest zbyt duża i prowadzona pod daszkami, ale przyciąga odbiorców truskawek, przede wszystkim smakiem tych owoców. W tym roku truskawki odmiany ‘Albion’ rosną już 6 rok w tych samych matach. Nie ma wypadów ani problemów ze wzrostem. Przede wszystkim mamy duże i smaczne owoce. To nas cieszy, bo procentuje zadowoleniem klientów – podkreśla gospodarz.

Liczy się ekonomia, ale też wygoda podczas uprawy. Dla nas produkcja truskawek, jest taką można powiedzieć dodatkową częścią gospodarstwa. Prowadzimy głównie uprawy rolnicze, uprawiamy ziemniaki i kukurydzę. Przyznam szczerze, że czasem dla truskawek brakuje czasu, ale mimo to rosną i plonują znakomicie. Nigdy nie było problemów z przesuszeniem podłoża czy też jego zalaniem  – podkreśla Pan Karol.

Dezyderiusz Mietlicki z firmy Carbohort zwraca uwagę na ekonomikę takiej uprawy i zalety mat węglowych. Należą to nich:

  1. Oszczędność zasobów: Mata węglowa może absorbować składniki odżywcze, co może zmniejszyć potrzebę stosowania nawozów mineralnych i ograniczyć zużycie wody.
  2. Optymalne środowisko wzrostu: Mata węglowa zapewnia stabilne środowisko wzrostu dla roślin, co może prowadzić do zdrowszych roślin i wyższych plonów.
  3. Trwałość: Mata węglowa może być trwała i odporna na uszkodzenia, co może zmniejszyć koszty związane z koniecznością częstej wymiany podłoża.
  4. Mniejsze ryzyko chorób: Rośliny są w dobrej kondycji a przez to mniej podatne na infekcje.

Maty do uprawy truskawek Carbomat wydają się być bardziej ekonomiczne i wydajne w dłuższej perspektywie, względem innych podłoży. Przemawia za tym ich zdolność do absorbowania składników odżywczych oraz zmniejszanie konieczności nawożenia mineralnego. Dodatkowo, ich trwałość i odporność na uszkodzenia wydają się być imponujące, biorąc pod uwagę czas ich eksploatacji w gospodarstwie Karola Bierły.  







Poprzedni artykułAgrowłókniny uratowały plantacje truskawek
Następny artykułProducenci jagody kamczackiej – dołączcie do największych polskich samozbiorów

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj