Analiza chemiczna gleby jest najbardziej uniwersalną metodą pozwalająca na określenie zasobności gleby w składniki pokarmowe. Przed założeniem plantacji wdrożeniowej w ramach Malinowego Factory o jej przeprowadzenie poprosiliśmy doradców z firmy Yara Poland.
Czynność pobierania próbek, należy wykonać starannie stosując się do ogólnych zasad ją określających. Do laboratorium dostarcza się próbki mieszane, które składają się z próbek pierwotnych.
Próbki gleby można pobierać kilkoma metodami
Pobieranie próbek szpadlem: wykopać dołek na głębokość 20 cm i z profilu odkroić plaster gleby. Tak pobraną próbkę pierwotną umieścić w wiadrze oznakowanym „warstwa orna”, następnie powiększyć dołek do głębokości 40 cm i z profilu 20-40cm pobrać plaster gleby, próbkę umieścić w wiaderku oznaczonym „warstwa podorna”.
Pobieranie próbek laską Egnera: wbić laskę Egnera w glebę po wystający element, obrócić i wyciągnąć, glebę znajdującą się w rowku laski umieścić w wiadrze oznakowanym „warstwa orna”, następnie wykopać dołek szpadlem na głębokość 40 cm, oczyścić dołek z wierzchniej ziemi, która się osypała i ponownie pobrać próbkę laską umieścić próbkę w wiaderku oznaczonym „warstwa podorna”.
Nie zaleca się pobierania próbek bezpośrednio:
– po zastosowanym nawożeniu,
– po obfitych opadach, deszczowaniu lub podlewaniu,
– w pobliżu zabudowań, dróg, zagłębień terenu, miejsc po stertach lub kopcach.
Punkty pobierania próbek pierwotnych należy wyznaczyć losowo możliwie w równych odstępach od siebie w zależności od kształtu pola:
– po przekątnej powierzchni pola
– zakosami wzdłuż powierzchni pola