Sezon zbioru owoców jagodowych w Hiszpanii w kampanii 2021/22 opóźnia się. Przyczyną są niskie grudniowe temperatury. Jak podaje hiszpańskie stowarzyszenie producentów i sprzedawców owoców jagodowych Freshuelva, które zrzesza blisko 95% podmiotów z sektora owoców jagodowych w regionie Huela, tegoroczny areał upraw jagodowych jest zbliżony do tego z sezonu 2020/2021. Szacowany jest na około 11 740 hektarów. W sezonie 2020/21 wyniósł on 11 630 ha, co oznacza wzrost nasadzeń zaledwie o 0,95%.
Zgodnie z otrzymanymi danymi powierzchnia upraw truskawek w 2021 roku wynosi 6167 ha i jest wyższa zaledwie o 1% względem tej z minionego sezonu. Wówczas kształtowała się na poziomie około 6105 ha.
Borówka to z kolei uprawa o największym wzroście areału uprawy bo aż o 6,70% względem minionego sezonu. Łączny areał tej uprawy wynosi w tym roku 3532 ha, w porównaniu z 3310 ha obsadzonymi w minionym sezonie. Aktualnie borówka jest drugim po truskawce najważniejszym w uprawie gatunkiem roślin jagodowych w Hiszpanii. W jej przypadku szczególnie cenione przez plantatorów są odmiany o wczesnym terminie dojrzewania jagód.
Malina to gatunek, którego areał uprawy najbardziej zmniejszył się względem minionego sezonu bo aż o 8,1%. W tym sezonie areał uprawy tego gatunku szacuje się na około 1902 ha, względem 2070 ha w 2020 roku.
Jeżyna to kolejny gatunek, którego areał uprawy również spadł o około 4%, z 145 hektarów do 139 w tym sezonie.
Dywersyfikacja uprawy roślin jagodowych w ocenie przedstawicieli Freshuelva pozwala stworzyć hiszpańskim plantatorom owoców jagodowych atrakcyjną ofertę. Należy również podkreślić, że owoce jagodowe z tego hiszpańskiego zagłębia dostępne są w sprzedaży praktycznie przez 9 miesięcy w roku.
Źródło: Freshuelva