Zagadnienie produkcji ekologicznej jest coraz szerzej podejmowane w Polsce. Wiele wskazuje też na to, że naciski na rozwój tego sektora pochodzić będą w przyszłości z Unii Europejskiej (Green Deal). W związku z powyższym pragnę zaprosić na konferencję online pt. Perspektywy, szanse i zagrożenia w uprawach ekologicznych i konwencjonalnych owoców i warzyw. Będzie można w niej bezpłatnie wziąć udział w poniedziałek 1 marca.
Gdzie oglądać?
Transmisja jednocześnie odbywać będzie na profilach Facebook-owych czasopisma Jagodnik i portalu www.warzywapolowe.pl. Konferencję online oglądać będzie można także na YouTube na kanale dwumiesięcznika. Początek zaplanowany został na godzinę 18.00. Wydarzenie będzie można na bieżąco komentować, prowadzić w jego trakcie rozmowy z innymi widzami a dodatkowo także zadawać pytania zgromadzonym w wirtualnym studio ekspertom. Wśród nich znajdą się przedstawiciele firm nawozowych (ICL) i nasiennych (Bejo Zaden) a także liderzy polskiego rynku żywności ekologicznej (Bio Garden) i organizacji plantatorów malin (Światowa Organizacja Producentów Malin). Taki zestaw uczestników gwarantuje komplementarne spojrzenie na sektor, jego teraźniejszość i przyszłość.
Agenda spotkania
W trakcie internetowego wydarzenia odbędzie się szereg ciekawych wystąpień. Oto program:
- – Polysulphate – naturalny nawóz – również do upraw ekologicznych. Paweł Głowicki – ICL Polska.
- – Innowacyjne sposoby ekologicznego i konwencjonalnego nawożenia. Andrzej Miąsko – ICL Polska
- – Kontraktacja warzyw oraz innych gatunków w ekologii, trendy i przewidywania cenowe. Kasjan Kucharski – Bio Garden
- – Odmiany warzyw dostosowane do produkcji ekologicznej. Marcin Moczulski – Bejo Zaden.
- – Światowe trendy i szanse dla producentów malin. Antonio Dominguez – Prezes Światowej Organizacji Producentów Malin.
- – Perspektywy i szanse dla polskich producentów i przetwórców owoców. Kombajn przyszłości do zbioru malin, borówki amerykańskiej i innych owoców jagodowych. Marek Pawlonka – Sekretarz Generalny Światowej Organizacji Malin.
- – Problemy i zagrożenia dla polskich gospodarstw ekologicznych, rosnące wymagania wynikające z przepisów prawnych. Tomasz Obszański – Bio Garden.
Serdecznie zapraszam osoby, które już produkują żywność metodą ekologiczną, a także te, które taki krok dopiero rozważają. Początek w poniedziałek 1 marca o godzinie 18.00!