Jagodnik 8/2020 już w sprzedaży



To już ostatni tegoroczny numer „Jagodnika”. Jest to również doskonała okazja do odnowienia prenumeraty na 2021 rok, zachęcamy do prenumeraty 2-letniej z gwarantowaną ceną. Dla osób które odnowią w najbliższych dniach prenumeratę przygotowaliśmy atrakcyjne prezenty – wszystkiego dowiecie wypełniając formularz prenumeraty – kliknij i zobacz. W związku z wszystkimi tegorocznymi wydarzeniami spowodowanymi m.in. przez zagrożenie wirusowe, gospodarstwa specjalizujące się w produkcji owoców jagodowych wkraczają na drogę PRZYSTOSOWANIA. Kto pierwszy zdoła to przeprowadzić i kto zrobi to najlepiej, ten najszybciej się odnajdzie w nowej rzeczywistości. A zmian do wprowadzenia jest całkiem sporo. Mamy nadzieję, że wiele z tych rozwiązań znajdujecie w przygotowywanych specjalnie dla Państwa wydaniach czasopisma „Jagodnik”.

Truskawka

Na hektarze. Czy to dobry sposób na start?

Warta uwagi i podpatrzenia, interesująca, a zarazem dająca niezłe plony jest hektarowa plantacja truskawek powtarzających owocowanie, należąca do Klaasa de Jonga, zlokalizowana w Drezdenku koło Nowego Tomyśla. Została założona w bloku foliowym. Była to niemała inwestycja, ale – jak powiedział plantator – dobrze poprowadzona uprawa umożliwia już w pierwszym roku zwrot części nakładów.

Kurs na jagodowe

Coraz wyraźniej rysuje się tendencja odwrotu od produkcji owoców dla przetwórstwa. Silnie rośnie natomiast rynek świeżych jagód, który oferuje plantatorom coraz lepsze możliwości zbytu plonów. Trend ten stara się wykorzystać m.in. Łukasz Chrząszcz, którego podłódzkie gospodarstwo odwiedziłem w lecie tego roku.

Tunele w sterowanej uprawie

W Polsce, za przykładem producentów z krajów tzw. starej UE, coraz większa grupa plantatorów przechodzi z tradycyjnej metody uprawy polowej na tunelową. Związane jest to z możliwością oferowania np. truskawek w długim okresie, przy zapewnieniu stałej wysokiej jakości towaru. Kluczem do największego zysku jest produkcja dobrych jakościowo truskawek deserowych w uprawie sterowanej.

Malina

Jagodowe na Farmie OVOC

Gospodarstwo OVOC Farma Owocowa w miejscowości Studzieniec koło Chodzieży (woj. wielkopolskie) Aleksandra i Mariusz Pietruszkowie prowadzą wspólnie z synem Beniaminem. Gościliśmy w nim kilka lat temu. Tegoroczna wrześniowa wizyta była dobrą okazją do zapoznania się ze zmianami, jakie w tym gospodarstwie zachodzą w produkcji malin i truskawek, które uprawia się w nim obecnie w tunelach z firmy Haygrove, na 7 ha.

Tunele, ściółki, gleba i doniczki – obserwacje z projektu Malinowe Factory 2020

Podsumowanie kolejnej edycji projektu Malinowe Factory odbyło się w tym roku przy ograniczonej liczbie uczestników. Takie wymogi stawia prawo, w związku z epidemią COVID 19. Przewodnikiem po części poletek doświadczalnych był dr Paweł Krawiec, właściciel gospodarstwa, w którym realizowane jest to przedsięwzięcie.

Nowości hodowlane

Największy w Europie program hodowli gatunków z rodzaju Rubus prowadzony jest obecnie w spółce Niwa Hodowla Roślin Jagodowych w Brzeznej. Firma ta może poszczycić się już wprowadzeniem pierwszych odmian na plantacje towarowe. Dodatkowo, testowane obecnie nowości, które trafiają do oceny w gospodarstwach produkcyjnych lub planowane są do zgłoszenia do Krajowego Rejestru Odmian, zapowiadają się naprawdę ciekawie.

Borówka wysoka

In vitro w praktyce – nowoczesna metoda rozmnażania roślin (cz. III)

Rośliny, a właściwie nieukorzenione pędy uzyskane w wyniku rozmnażania in vitro, nie mają korzeni ani wykształconego w pełni mechanizmu transpiracyjnego oraz warstw ochronnych na liściach i pędach. Nie są w stanie przeżyć w szklarni czy szkółce bez przejścia aklimatyzacji do warunków szklarniowych, warunków pełnej samożywności.

Jesienne refleksje borówkowe (cz. I)

W Polsce 21-25 września odbyło się kilka spotkań w gospodarstwach produkujących borówki. Wydarzenia te zostały zorganizowane przez firmy Berry Advisor i Timac Agro Polska, wspólnie z przedsiębiorstwami Soldrip i Koppert. Cykl 4 terenowych spotkań stworzył plantatorom płaszczyznę do wymiany doświadczeń oraz obserwacji, a także do zapoznania się z rozwiązaniami oferowanymi przez firmy zaangażowane w projekt.

Jak to się robi w Borówkowej Dolinie

Malowniczo położone plantacje w podgórskim regionie i sielskim otoczeniu to właśnie Borówkowa Dolina. Borówkę uprawia się tam z ogromną pasją i zaangażowaniem, a dla plantatorów każdy najmniejszy szczegół ma znaczenie. Wpływa to na efekty, jakie się uzyskuje z prowadzonej produkcji – mowa tu o plonie i jego jakości. Zapraszam Czytelników na spacer po borówkowych plantacjach w Nidku w powiecie wadowickim.

Optymalna ochrona i nawożenie

Finałowe spotkanie zorganizowane w ramach projektu Borówkowe Factory 2020 było m.in. okazją do przedstawienia oraz wstępnego podsumowania różnych doświadczeń i praktycznych wdrożeń z zakresu ochrony i nawożenia borówki wysokiej. Korzystając z dostępnych obecnie rozwiązań, można produkować zdrowe i dorodne owoce.

Porzeczka

Czerwone porzeczki w jakości PREMIUM

Tam, gdzie celem jest produkcja owoców deserowych wysokiej jakości, najlepszą metodę stanowi system szpalerowy. Oprócz wypracowania odpowiedniego sposobu prowadzenia roślin, ważne jest stworzenie całej dodatkowej infrastruktury, w tym rusztowania, osłon, systemów zarówno fertygacji, jak i ochrony przed przymrozkami. Takie działania realizowane są w holenderskim gospodarstwie, które udało nam się odwiedzić pod koniec lipca 2020 roku.

Znane i nowe gatunki w uprawie towarowej

W lecie 2020 roku miałem okazję odwiedzić gospodarstwo Stanisława Trzonkowskiego położone koło Sokółki na Podlasiu. Plantator wyspecjalizował się w produkcji owoców jagodowych. W tym dużym gospodarstwie, oprócz dobrze znanych i powszechnie uprawianych w Polsce gatunków, takich jak porzeczka czarna i czerwona czy aronia, uprawia się także rośliny, które można uznać za niszowe. Jest to głównie rokitnik, choć podejmowane są także doświadczenia z różą wielkoowocową.

Ochrona

Choroby maliny wpływające na mrozowytrzymałość

Odporność na mróz roślin maliny w warunkach klimatycznych Polski stanowi istotny element decydujący o sukcesie lub porażce w produkcji. Temperatury uszkadzające maliny zimą wahają się, w zależności od odmiany, pomiędzy –20°C a –30°C. Negatywnie na przezimowanie roślin wpływają bezśnieżne zimy – wówczas nawet spadki temperatury do  13°C często powodują uszkodzenia znajdującego się płytko pod ziemią systemu korzeniowego lub pąków przybyszowych. Największe szkody występują jednak w okresie wahań temperatury zimą i wiosną.

Małe przetwórstwo

Domowe przetwórstwo owoców coraz bardziej popularne

W Małej Wsi (woj. mazowieckie) 18 września odbyło się szkolenie dla przedstawicieli gospodarstw, w których przetwarza się owoce. Była to już trzecia konferencja w ramach projektu „Czas na polskie superowoce!”, a celem tych działań jest ułatwienie przetwórcom jagód odnalezienia się w rzeczywistości rynkowej.

Perły kuchni polskiej

Wigilijne kluski z żurawiną w śliwce

Słodkawo-kwaskowe nadzienie i śmietanowo-waniliowy sos do tych ziemniaczanych klusek tworzą jedną z najsmaczniejszych pereł kulinarnej kultury Kurpi Białych. A przynajmniej wiosek rozrzuconych wśród Pulw (torfowych łąk nadnarwiańskich w parafii Lubiel, w powiecie Wyszków), gdzie jako kilkuletni chłopiec wyglądałem pierwszej gwiazdki nie dla prezentu, ale właśnie dla tych klusek.

Wolna strefa

Hela i Roman (cz. VIII)







Poprzedni artykułRelacja filmowa z borówkowych warsztatów – Borówkowe Factory 2020
Następny artykułTermin składania wniosków o przyznanie pomocy na małe przetwórstwo i RHD wydłużony o miesiąc

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj