Owoce jagodowe redukują możliwość wystąpienia cukrzycy i innych chorób



Cukrzyca jest poważną chorobą, na którą według szacunków WHO cierpi ok. 430 mln ludzi na świcie. W samej tylko Polsce może to być ok. 2,7 mln osób, a więc ok. 7% populacji kraju. Ważnym czynnikiem przeciwdziałającym nowym zachorowaniom jest zdrowa dieta. Jak donoszą najnowsze badania, owoce jagodowe redukują możliwość wystąpienia cukrzycy. Regularne ich jedzenie może przyczynić się do rozwiązania innych jeszcze problemów.

W jaki sposób owoce jagodowe redukują możliwość wystąpienia cukrzycy?

Może wydać się zaskakującym, że jedzenie czegoś słodkiego może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. Ale to prawda. Owoce jagodowe zawierają silne związki zwane antocyjanami. Są to flawonoidy, kolorowe pigmenty nadające jagodom ich żywe barwy. Zapewnianie owocom atrakcyjnego wyglądu nie jest jednak ich wyłączną funkcją . Według badań opublikowanych w „The American Journal of Clinical Nutrition” przez Harvard School of Public Health, flawonoidy znajdujące się w borówkach znacznie zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2. Dzieję się to poprzez zwiększenie wrażliwości organizmu na insulinę. Dzięki temu efektywniej przenosi on cukier z krwioobiegu do komórek. Owoce borówki, żurawiny, maliny, jeżyny, czarne porzeczki, morwy a także czereśnie są doskonałym źródłem antocyjanów. Forma w jakiej są spożywane może być dowolna: świeże, suszone lub liofilizowane. Dodatkowymi źródłami antocyjanów są koncentraty owocowe i suplementy bogate w antocyjaniny. Wedle autorów badań wystarczy regularnie jeść dużą garść owoców jagodowych każdego dnia, by mocno zniwelować ryzyko zachorowania na cukrzycę.

Jakie inne korzyści dla zdrowia mają antocyjany zawarte w owocach?

Związki te zawierają silne przeciwutleniacze, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko stresu, wystąpienia stanów zapalnych, dny moczanowej, zaburzeń neurologicznych i raka. Badania wykazały, że czarne maliny są pomocne w hamowaniu raka przełyku u szczurów nawet o 60 procent, a raka okrężnicy nawet o 80 procent. Antyoksydanty w antocyjaninach mogą również pomóc w walce z wolnymi rodnikami. Te zaś mogą powodować uszkodzenie tkanek i powodować stres oksydacyjny. Owoce żurawiny mają unikalną kombinację fitochemikaliów, które wraz z antocyjanami wyhamowują rozwój nowotworów raka piersi, okrężnicy, płuc i prostaty.

Źródła: Healthline.com, Natural365.com, Fruits.news







Poprzedni artykułRejestracja nowych ś.o.r. w Polsce będzie łatwiejsza?
Następny artykułTSW 2019 rozpoczęte i wręczone pierwsze nagrody

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj