Na spotkaniu w Korycie odbywającym się 10 marca w ramach Akademii Uprawy Truskawek (więcej czyt cz. I), przedstawione zostały nowe odmiany truskawek zarówno do uprawy przemysłowej jak i produkcji owoców deserowych. Mówili o tym Zbigniew Pisarek z Flevoplant i Paweł Bardoński z Vivai Mazzoni.

Jakie wybrać odmiany truskawek?

Paweł Bardoński, Vivai Mazzoni
Paweł Bardoński, Vivai Mazzoni

Paweł Bardoński z Vivai Mazzoni mówiąc o odmianach truskawek podzielił je pod względem wczesności, na wczesne: ‘Clery’, ‘Premy’, ‘Aprica’, o średnim terminie owocowania: ‘Joly’, Marmolada Onebor, ‘Arosa’, ‘Sibilla’, późne: ‘Galiaciv’,’Laetitia’ i powtarzające: ‘Linosa’, ‘Vivara’, ‘Capri’, ‘Murano’.

Do produkcji przemysłowej polecał odmiany ‘Dipred’, która łącznie z odmianami ‘Dely’ i ‘Rubino’ testowana była w Polsce i porównywana z Senga Sengana. Najlepiej w tym zestawieniu wypadła odmiana ‘Dipred’, która ma wiele predyspozycji na odmianę przemysłową, zwłaszcza do mrożenia, a przy pozwala zapewnić wysoki plon w produkcji.

 

750x200_LS_mapa

Porównanie odmiany Senga Sengana i Dipred

Senga-Sengana Dipred
kolor owoców – ciemnoczerwone kolor owoców – ciemnoczerwone do bordowych
kolor miąższu – lekko czerwony kolor miąższu – ciemnoczerwony
nadaje się do mrożenia i wykorzystania w przemyśle spożywczym nadaje się do mrożenia i wykorzystania w przemyśle spożywczym
po rozmrożeniu owoce tracą jędrność po rozmrożeniu owoce nie tracą jędrności
po rozmrożeniu owoce nie zachowują swojego naturalnego kształtu, są zdeformowane po rozmrożeniu owoce zachowują swój naturalny kształt
po rozmrożeniu owoce nie nadają się do krojenia, rozpadają się po rozmrożeniu owoce można kroić na części, nie rozpadają się
jogurty nie wybarwiają się po dodaniu samych owoców, wymagają innych dodatków (barwników) dla otrzymania satysfakcjonującego koloru jogurty wybarwiają się po dodaniu samych owoców (30%), naturalny kolor i zapach wyrobów są satysfakcjonujące dla konsumentów

 

Zbigniew Pisarek, Flevoplant
Zbigniew Pisarek, Flevoplant

Mówiąc o odmianach truskawek Zbigniew Pisarek z firmy Flevoplant, zachęcał do uprawy wczesnej odmiany ‘Flair’, która w ostatnich latach stała się jedną z ważniejszych wczesnych odmian uprawianych w Europie. Odmiana ta wymaga dobrze przygotowanej gleby pod uprawę, a najlepiej wychodzi w uprawie na podwyższonych zagonach. Plon możliwy do uzyskania zależy przy tej odmianie od rodzaju sadzonek. W doświadczeniach najwyższy plon uzyskano sadząc sadzonki frigo 12-14 mm i wynosił on 846 g/rośliny, przy sadzonkach zielonych – 542 g/rośliny. ‘Flair’ to odmiana o bardzo smacznych, jędrnych owocach rozpoczynjąca truskawkowy sezon w wielu krajach – podkreślał Zbigniew Pisarek. Mówił też o odmianie ‘Rumba’, która jest tylko kilaka dni późniejsza od ‘Flair’, a cechuje się bardzo ładnymi, błyszczącymi owcami. Odmianę tą cechuje dobra zdrowotność i silnym system korzeniowy. Prelegent mówił też o innych odmianach z oferty Flevoplant jak ‘Felicita’, ‘Fleurette’, ‘Malling Centenery’ późnych odmianach jak ‘Faith’ i ‘Sunsette’. Z odmian powtarzających owocowanie polecał takie odmiany jak ‘Florin’,’ Florina’, ‘Florentina’ oraz nowości jak’ Favori’ i ‘Furore’.







Poprzedni artykułStudniówka, czyli 100 dni do rozpoczęcia borówkowego sezonu
Następny artykułNawożenie i ochrona truskawek na dobry początek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj