Uprawa truskawek na wzór hiszpański (cz. I)

Czy jest możliwa uprawa truskawek na wzór hiszpański w naszym kraju? W Hiszpanii średni plon truskawek to 50 t/ha deserowych owoców, w Polsce w towarowych gospodarstwach według różnych szacunków nie przekracza on 15 t/ha (dane GUS są jeszcze niższe). Czy możemy uzyskać taką dużą wydajność? Czy jest szansa na zwiększenie opłacalności? Odpowiedzi na te pytanie stano się przedstawić podczas konferencji pt. „Nowoczesna uprawa truskawek na wzór hiszpański”

Konferencja, w której uczestniczyło blisko 200 producentów truskawek z całej Polski została zorganizowana przez firmy Osadkowski SA i Hortus Media (wydawcę portalu jagodnik.pl), przy współudziale firm BioAgris, Yara Poland, Sumi Agro Poland i Haygrove Poland.

Artur Śliz

Otwierając spotkanie, Artur Śliz, dyrektor działu ogrodniczego Osadkowski SA, przybliżył profil działalności tego przedsiębiorstwa. Aktualnie należy ono do liderów jeśli chodzi o zaopatrzenie w środki produkcji duże gospodarstwa rolne na terenie prawie całego kraju. Wprowadzenie do portfolio tego przedsiębiorstwa wysokiej jakości produktów kierowanych do sektora ogrodniczego sprawiło, że i ten kierunek staje się coraz ważniejszą gałęzią jego działania. Szczególnie interesującymi produktami dla sadowników, w tym również dla producentów roślin jagodowych jest m.in. seria produktów hiszpańskiej firmy Bioiberica.

 

Jak informował Albert Zwierzyński specjalista ds. sadownictwa Osadkowski SA

Albert Zwierzyński

, produkty te w minionym sezonie testowano w wielu gospodarstwach z produkcją roślin jagodowych, a także warzywniczą i zawsze przynosiły bardzo dobre efekty. Można już zakupić je na terenie praktycznie całego kraju w dobrych sklepach ogrodniczych, gdzie oferowane są na tzw. zielonej półce agreo.

Uprawa pod kontrolą

O tym, że w Polsce, nawet w uprawie polowej można uzyskać 50 t/ha wysokiej jakości truskawek informował dr Zbigniew Jarosz z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

altKonieczne jest tylko spełnienie kilku podstawowych warunków. Przede wszystkim należy mieć możliwość kontrolowania warunków uprawy (zasobność gleby w składniki pokarmowe, analiza chemiczna wody) i dostarczania roślinom na czas optymalnych ilości niezbędnych składników odżywczych, a także stosowania produktów ograniczających wpływ stresu, któremu poddawane są te rośliny na etapie produkcji – mówił dr Zbigniew Jarosz.

Dr Z. Jarosz zachęcał do wykonywania analiz metodą ogrodniczą (ich koszt to około 30 zł), która daje informację nie tylko o zawartości poszczególnych pierwiastków w glebie czy przelewie z podłoża uprawowego, ale także o ich dostępności dla uprawianych roślin. Według dr. Jarosza, powszechnie funkcjonujące w Polsce tzw. liczby graniczne zostały opracowane dawno temu. Wtedy w uprawie dominowała ‘Senga Sengana’, a produkcja była bardziej ekstensywna. Aby uzyskać plony zbliżone do 50 t/ha, konieczna jest przede wszystkim intensyfikacja upraw, a co się z tym również wiąże znaczne zwiększenie ilości podawanych składników pokarmowych, w przypadku samego tylko azotu będzie to 115-141 kg N/ha (co odpowiada dawce około 300–400 kg saletry amonowej). Tak duża dawka azotu zastosowana w tradycyjny sposób oczywiście spowoduje przenawożenie roślin tym składnikiem co się wiąże z drastycznym obniżeniem plonu. Sekret pozytywnego wpływu tak intensywnego nawożenia na wzrost i owocowanie roślin tkwi w zrównoważonym podawaniu wszystkich niezbędnych dla roślin składników, a więc gdy zwiększa się nawożenia azotowe, konieczne jest proporcjonalne zwiększenie także ilości innych składników – mówił dr Z. Jarosz. Ważne jest również umiejętne stosowanie nawozów w odpowiednio dobranych dawkach dzielonych, co pozwoli uniknąć skokowego wzrostu ogólnej koncentracji jonów w ryzosferze jak i zmniejszy straty składników spowodowane wypłukiwaniem poza zasięg korzeni.

 

Jarosław Barszczewski, Yara Poland

Jarosław Barszczewski z firmy Yara Poland, omówił m.in. poszczególne rodzaje pożywek nawozowych, jakie należy podawać na poszczególnych etapach uprawy truskawek. Zwracał jednak uwagę na to, że dobra pożywka powinna być dostosowana do wody, którą dysponuje gospodarstwo, a nawet do uprawianej odmiany. Dlatego zachęcał do kontaktów z doradcami z firmy Yara Poland, którzy od kilku sezonów pomagają producentom m.in. truskawek w układaniu przeznaczonych dla danego gospodarstwa programów nawożeniowych. Nie należy stronić od wparcia technicznego w produkcji owoców. Jest ono niezwykle ważne i potrzebne. By uzyskiwać optymalne efkty nawożenia, należy przeprowadzić analizę składu chemicznego wody lub gleby (zależy to od rodzaju uprawy), dobrze opisać rodzaj gleby i nachylenie terenu. Ważne są również informacje o wcześniejszych przedplonach, występujących szkodnikach czy uprawianej odmianie – informował J. Barszczewski.

Zalecenia z Hiszpanii

Gościem specjalnym konferencji był Alberto Navarro, doradca agrotechniczny z Hiszpanii.

Alberto Navarro, Hiszpania

W swoim wystąpieniu omówił zasady produkcji truskawek w regionie Huelva, a także czynniki, które według niego mają decydujący wpływ na wielkość i jakość plonu. W zależności od technologii uprawy osiągane plony wynoszą tam od 40 do nawet 110 t/ha.

Czynniki niezbędne w uzyskaniu optymalnych plonów to:

 

  1. Bardzo dobre przygotowanie stanowiska pod uprawę – uprawki mechaniczne, nawożenie mineralne według zaleceń, stosowanie produktów poprawiających strukturę gleby.
  2. Jednoroczny cykl uprawy, w uprawie polowej na zagonach wysadza się około 58-65 tys./ha, a w podłożach inertnych nawet 120 tys. roślin/ha. Większość uprawa prowadzona jest pod osłonami.
  3. Stałe nawadnianie i nawożenie. Przed posadzeniem truskawek na zagonach gleba jest intensywnie nawadniana, a po posadzeniu (wykonywanym ręcznie stalowymi łopatkami) jeszcze przez około 30 dni rośliny są deszczowane i nawadniane, do czasu ich dobrego przyjęcia się. W trakcie owocowania rośliny są nawadniana tak często jak to jest potrzebne – bardzo często woda z nawozami podawana jest przez system fertygacyjny codziennie.
  4. Odkażanie gleby – w Hiszpanii jest standardowo wykonywanym zabiegiem w uprawie truskawek.
  5. W sezonie wykonuje się od 18 do 20 zabiegów aminokwasowych (podawane są dolistnie i przez fertygację). Produkty na bazie aminokwasów to produkty od wielu lat traktowane są jako niezbędne w nowoczesnej produkcji truskawek czy innych roślin jagodowych. Najczęściej wybieranymi produktami na bazie aminokwasów są – jak informował doradca agrotechniczny z Hiszpanii – produkty firmy Bioiberica np. Tarra-Sorb radicular, Tarra-Sorb complex czy nawozy z serii AminoQuelant-Ca czy AminoQuelant-K low ph.

Dlaczego w Hiszpanii stosuje się tyle aminokwasów?

W Hiszpanii, plantacje truskawek zakłada się na przełomie października i listopada. Sadzonki kopane muszą się szybko przyjąć, aby od stycznia możliwe było rozpoczęcie zbioru owoców. Chcąc uzyskać jak najszybsze przyjęcia roślin i ograniczenie licznych stresów jakimi poddawane są truskawki już na etapie sadzenia traktowane są specjalnymi produktami aminokwasowymi np. Terra-Sarb radicular.

Generalnie aminokwasy w uprawie truskawek stosuje się w celu ograniczenia reakcji na stresy:

  • biotyczne: szkodniki, grzyby, wirusy, bakterie, nicienie;
  • klimatyczne: zimno, upał, susza, problemy z rozwojem systemu korzeniowego w wyniku zalania
  • związane z fazami rozwoju roślin: ukorzenianie się, kwitnienie, formowanie się owoców, dojrzewanie:
  • dotyczące samej uprawy: przesadzanie, uszkodzenie systemu korzeniowego, fitotoksyczność używanych preparatów.
  • Jak informował Alberto Navarro, bardzo ważne jest odpowiednio wczesne podawanie aminokwasów – podane zaraz po posadzeniu truskawek stymulują rozwój ich systemu korzeniowego, co przekłada się na lepsze pobieranie wody oraz składników odżywczych (tutaj zastosowanie będzie miał Terra-Sorb radicular). Stosowanie aminokwasów indukuje również naturalne mechanizmy odpornościowe truskawek i stymuluje ich lepsze plonowanie.

Więcej informacji z tego spotkania już w najbliższym numerze czasopisma „Jagodnik”